loader
Foto

Dan Dediu, la „Mic dejun cu un campion”: Compozitorul se duce acasă, strânge din dinți și începe să se gândească la o nouă piesă (ediție din 2021) | VIDEO

Între 4 și 10 martie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitoarea Felicia Mihali, cardiologul Dragoș Vinereanu, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, actorul Mihai Gruia Sandu, compozitorul Dan Dediu și muzicianul Grigore Leșe. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun”

Felicia Mihali – romancieră și traducătoare (ediție din 2021)

  • Luni, 4 martie, ora 10.00

Pornind de la propria experienţă a dezrădăcinării – autoarea a plecat în Canada în anii 2000 - romanul „A doua şansă pentru Adam”, semnat de Felicia Mihali, împărtăşeşte povestea de viaţă a unui cuplu de români emigraţi pe continentul nord-american.

„Un roman despre iubire şi iertare”, publicat în Canada, iniţial în limba engleză, „reprezintă o contribuţie majoră la ceea ce poate fi considerată a treia singurătate, cea reprezentată de imigranţi”, aprecia Caroline Jarry, în „Le Devoir”, în 2016.

Felicia Mihali, o scriitoare care a plecat din România în Canada în anii 2000, care activează de mai bine de 20 de ani atât de departe de ţară şi al cărei parcurs literar este considerat de Raymond Desmarteau, de la RDI International (2018), drept „unul dintre cele mai interesante de pe planetă”, a fost invitată la „Mic dejun” în 2021.

Jurnalistă, romancieră, profesoară cu un master în istorie, ea a publicat până acum trei titluri scrise în limba română și 12 în franceză și engleză, la edituri de prestigiu din Quebec. În prezent, Felicia Mihali scrie și traduce în trei limbi și conduce editura „Hashtag” din Montreal.

Spirit întreprinzător, Felicia Mihali se aventurează în lungi serii de călătorii prin lumea largă, nu se dă în lături de la nici o experienţă inedită, este o veşnică studentă şi se confesează: „Îmi place grozav să învăţ. Am fost întotdeauna o elevă şi o studentă foarte serioasă.

Acum, ca manager de editură, s-a înconjurat de oameni de nădejde şi are planuri mari. În ambele sensuri, şi în Canada, şi în România, unde  s-a reîntors de curând. Ca să se simtă confortabil şi tocmai pentru a fi cât mai mult în miezul evenimentelor, şi-a cumpărat un mic apartament în Bucureşti, pe care intenţionează să-l umple repede cu lucrări de artă şi multe, multe cărţi.

****

Dr. Dragoş Vinereanu – medic primar cardiolog (ediție din 2021)

  • Marți, 5 martie, ora 10.00

De la studentul ce învăţa sârguincios în laboratoarele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Dragoș Vinereanu este astăzi profesor universitar la Catedra de Medicină Internă a UMFCD.

Dr. Vinereanu a fost invitat la „Mic dejun” în 2021, când a discutat cu Daniela Zeca Buzura despre munca sa de atunci: ca șef al Secției Cardiologie 2, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă, Bucureşti - „o clinică grea, cu mulți pacienți gravi, cu multe intervenții dificile”, preşedinte al Grupului de Lucru de Ateroscleroză al Societăţii Române de Cardiologie şi al Comisiei de Cardiologie a Colegiului Medicilor din România.

Dragoș Vinereanu a devenit un cercetător de prestigiu în domeniul cardiologiei. A obţinut până acum peste 90 de granturi, demarând studii multicentrice internaționale şi naţionale, multe finalizate, altele în derulare. Activitatea sa ştiinţifică este publicată în reviste şi tratate recunoscute la nivel internaţional şi face parte din cele mai selecte comunităţi ale oamenilor de ştiinţă din domeniul medical şi din redacţiile unor publicaţii de specialitate importante. Premiile, stagiile şi bursele pe care le-a câştigat probează o dată în plus pasiunea sa ca medic, cercetător şi profesor.

În 2000, a primit Diploma Europeană de Cardiolog, în 2001, a devenit Fellow al Societății Europene de Cardiologie, iar în 2008 a fost acceptat în Academia Română de Ştiințe Medicale, devenind cel mai tânăr membru al acestei prestigioase instituţii ştiinţifice.

Viața mea profesională este împărțită, relativ în mod egal, între cardiologia clinică, în special intervențională, activitatea didactică și de cercetare”, explica Vinereanu, care vede, în medie, între 3.750 şi 5.000 de pacienţi pe an.

****

Prof. univ. dr. Ioan Cristescu – manager al Muzeului Naţional al Literaturii Române (ediție din 2021)

  • Miercuri, 6 martie, ora 10:00

Ioan Cristescu trăieşte în lumea celor mai interesante personaje: autorii de proză, de poezie şi de teatru. Cu toate acestea, nu se lasă intimidat: e un custode eficient al posterităţii. A făcut de toate: coordonarea unor proiecte culturale de anvergură din domeniul teatral, literar, editorial, muzical şi arte vizuale.

Ioan Cristescu, invitat la „Mic dejun” în anul 2021, este manager al Muzeului Naţional al Literaturii Române din 2014.

Astăzi, peste 450 de colecţii sunt accesibile publicului, a fost redeschis muzeul într-o clădire de patrimoniu de pe Calea Victoriei și a fost deschis încă un sediu, cel de pe Calea Griviţei, care a devenit un adevărat hub cultural, în care coexistă ateliere pentru artişti, galerii de artă, săli de conferinţe şi de lectură, o instituţie dinamică, modernă, după modelul celor mai ambiţioade modele occidentale.

Ioan Cristescu a reuşit să adune în jurul său oameni de cultură, scriitori, critici literari din ţară şi din străinătate, ilustratori, conservatori, muzeografi, cercetători, restauratori, deschizând un orizont cu totul nesperat pentru Muzeul Literaturii Române. Doar cu o viziune foarte clară, cu paşi mărunţi în perseverenţi, cu o îndărătnicie care, din defect, a fost transformată în calitate, cu calm şi presuasiune, dar şi cu o idee foarte bine structurată, Ioan Cristescu a reuşit o performanţă foarte dificil de atins în contextul de astăzi.

Pentru eforturile sale, Ioan Cristescu a fost răsplătit, în anul 2021, cu un premiu extraordinar, acordat Muzeului Literaturii Române de către Academia Europeană a Muzeelor (EMA), DASA Award - Premiul European „pentru implicarea socială şi misiunea educativă”, pentru două proiecte derulate în ultimii şapte ani: expoziţia de bază a muzeului, organizată în noul sediu, şi expoziţia Casei Memoriale „Anton Pann”, ambele cu un concept curatorial inovator.

****

Mihai Gruia Sandu – actor (ediție din 2021)

  • Joi, 7 martie, ora 10.00

După jumătate de veac de la acest rol, Mihai Gruia Sandu încă mai acordă autografe pentru Arlechino. Însă el cunoaşte mai bine ca oricine metafizica şi melancolia din spatele acestei măşti.

Se face deseori confuzia dintre actor şi rolul pe care îl interpretează. Se consideră că, dacă eşti actor comic, eşti un om neserios. Mi s-a întâmplat deseori. Mai ales la faţa mea”, spunea Mihai Gruia Sandu, invitat la „Mic dejun” în 2021.

Actor de teatru, film, radio şi de televiziune – emblematice rămân emisiunile la care a participat: „Arlechino”, emisiune difuzată la TVR 1, 1991 – 1996, „Bun de tipar”, „Star bucătar”, „Convinge-mă”-, dar şi profesor dăruit cu bucuria de a împărtăşi meseria celor mai tineri aspiranţi, Mihai Gruia Sandu este copleşit de admiraţia publicului. Şi, cu toate acestea, afirma răspicat: „Nu cred în notorietate, mi se pare o problemă fals pusă. La ce vedete sunt astăzi în România, mi se pare de prost gust să te consideri vedetă. Este o confuzie, toată lumea caută nişte valori care nu există”.

Predă şi pune în scenă spectacole prizate de public, în care îi distribuie pe studenţii săi, pe care îi pregăteşte nu numai pentru cariera artistică, ci şi pentru viaţă. Ca regizor, la UNATC a montat, de-a lungul anilor, numeroase piese; a început să predea, la IATC, din 1988, „Arta Actorului”. Din 2003, este doctor în Arte al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, unde lucrează și în prezent.

A debutat ca actor în 1973 în serialul de televiziune „Bufetul La Senat”, ca dramaturg în 1985 cu piesa „Dragostea pusă la încercare”. Unul dintre rolurile preferate a fost cel din filmul „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, în 1988. A fost distribuit în peste 30 de producţii cinematografice, a jucat o viaţă la teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, a scris şi a pus în scenă multe spectacole, i-au apărut şi două cărţi: „Commedia dell’Arte – sursă a permanentei regenerări a teatrului”, publicată în 2004 la Editura Arvin Press, şi „Trei paşi în scenă”, la editura UNATC Press, în 2007.

****

Dan Dediu – compozitor şi profesor (ediție din 2021)

  • Vineri, 8 martie, ora 10.00

Compozitorul se duce acasă, strânge din dinți și începe să se gândească la o nouă piesă” - acesta ar fi firescul zilei unui creator de muzică, dincolo de cafeaua de dimineaţă.

Destinul – în care Dan Dediu crede cu convingere – l-a dus în multe alte direcţii. La profesorat, la emisiuni de televiziune, la scris, într-o aventură ce a început cu studiul pianului şi venirea din Brăila natală, în Bucureşti la şcoala de muzică – liceu şi Conservator – pentru a călători, apoi, în toată lumea ca bursier şi, mai apoi, cu concerte.

Fiecare loc a însemnat nu numai întâlnirea cu colegi de generaţie din mai multe ţări ale lumii, ci şi cu profesori şi mentori care l-au învăţat ce înseamnă drumul atât de complicat şi complex al compoziției muzicale.

Dan Dediu a compus, până în prezent, genuri diverse: patru simfonii şi piese pentru orchestră, şapte concerte, cinci cvartete de coarde, muzică de cameră, piese pentru pian, muzică de cor, electronică, trei opere, iar activitatea sa continuă, cu acelaşi entuziasm, cu noi şi noi compoziţii, îmbogăţindu-şi permanent repertoriul componistic.

Are carisma de a convinge, de a mobiliza, de a da încredere celor tineri în forţele lor. De altfel, Dan Dediu a coordonat, în calitate de director artistic, mai multe ediţii ale festivalului „Săptămâna Muzicii Noi” şi două ediţii ale festivalului „Profil”.  S-a lansat în două proiecte unice pe piaţa media de la noi: „Aventura sunetelor’’ şi „Muzici dintr-o expoziţie”.

Activitatea de cercetător şi istoric al muzicii s-a concretizat în două cărţi semnate de Dan Dediu, care au atras atenţia tocmai pentru că vin din partea unui muzician care şi-a împărţit existenţa între studiul asiduu, creaţie şi profesorat.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚA „DE LA TEATRU LA OPERĂ”, CU DAN DEDIU ȘI VALENTINA SANDU-DEDIU, LA TVR CULTURAL | VIDEO

****

Muzicianul Grigore Leșe (ediție din 2015)

  • Sâmbătă, 9 martie, ora 10.00 - TVR 2
  • Duminică, 10 martie, ora 10.00 - TVR Cultural

Grigore Leşe a debutat ca solist de muzică populară românească din Ţara Lăpuşului, de unde este originar, şi ca instructor pentru copiii talentaţi care au impresionat cu horele lor o ţară întreagă, în anii ’80. Repertoriul muzical al artistului include atât melodii vechi şi creaţii proprii, cât şi interpretarea la o multitudine de instrumente specifice. El este unul dintre puţinii interpreţi de folclor cu o diplomă de muzician în buzunar.

Ca un adevărat căutător de comori, Grigore Leşe are flerul descoperirii. Personalitatea sa seducătoare l-a învăţat cum să se afle mereu în centrul atenţiei, promovând o muzică ce, după toate analizele de marketing, nu ar avea nicio audienţă, dar Grigore Leşe pare să infirme aceste clişee, umplând săli, realizând emisiuni de succes, fiind un personaj îmbrăcat ţărăneşte care se plimbă firesc cu pălăria de oşan pe Calea Victoriei.

Grigore Leşe este unul dintre artiştii români contemporani care au transformat hora într-un patrimoniu imaterial al umanităţii. „Pe pământ avem două şanse: credinţa şi arta”, spune Grigore Leşe.

Telespectatorii Televiziunii Române îl pot vedea pe Grigore Leșe la „Drumul lui Leșe”, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, la TVR 3.

9:00 Ce facem în weekend (R)

Producător: Narcisa Manoliu

(Reluare)

10:30 Istoriile oraşului Premieră

Documentar*

Bucureștiul înseamnă acasă pentru 2 milioane de oameni. Aproximativ 4 milioane tranzitează în fiecare zi

orașul. Cât din istoria lui cunoaștem? Ce semnificație au pentru noi, locuitorii urbei, construcțiile pe lângă care

trecem zilnic? Câte din istoriile lor mai mari sau mai mici cunoaștem și, până la urmă, cum ne influențează

locul în care trăim? Explorăm prezentul continuu al spațiul urban, microistorii personale care se ramifică la nivel comunitar (înrudiri, prietenii) și care se suprapun temporal coexistând în memoria personală, amprentând suprafața texturii

urbane prin comportamente, stiluri de viață, construcții noi, hibridizări și contopiri cu trecutul.

Producător : Raluca Bibiri

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural