loader
Foto

Galerie foto

Actorul Vlad Ivanov, la „Mic dejun cu un campion”: Fără candoare, moare emoția care aduce publicul alături de noi, oriunde ne-am manifesta (ediție din 2023) | VIDEO

Între 13 și 19 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor, la „Mic dejun cu un campion”, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan Murgescu, jurnalistul militar Dan Constantin Mireanu, medicul Luiza Spiru, muzicianul Laurențiu Constantin și actorul Vlad Ivanov.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Istoricul Bogdan Murgescu, prorector al Universității București, prof. univ. dr. la Facultatea de Istorie (ediție din 2023)

  • Luni, 13 mai 2024, ora 10.00

„Eu cred că Revoluţia din decembrie 1989 este, pe de-o parte, momentul fondator al sistemului democratic din România şi, pe de altă parte, este un moment în care populaţia sau parte din populaţie din România şi-a asumat destinul într-un mod exemplar”, a explicat istoricul Bogdan Murgescu, la „Mic dejun”.

Uşurinţa cu care trece de la o perioadă istorică la alta şi cărţile apărute în urma cercetărilor ce pot dura uneori chiar şi un deceniu fac din Bogdan Murgescu unul dintre cei mai apreciaţi istorici contemporani ai generaţiei sale. Scrie, deopotrivă, lucrări dedicate specialiştilor, cât și cărţi de largă circulaţie, anume pentru publicul mai puţin cunoscător, dar curios.

Pentru a înţelege istoria şi orice fenomen, în general, sunt necesare limpezimea expunerii, claritatea ideilor şi accesibilitatea adresării.

„Trebuie să scriem recenzii şi să comunicăm pe toate canalele posibile. Eu am încredere în raţiune şi în respectul pentru adevăr”, a mai arătat Bogdan Murgescu.

****

Lt. col. dr. Dan Constantin Mireanu – jurnalist militar (ediție din 2023)

  • Marţi, 14 mai 2024, ora 10.00

„Marele avantaj al jurnaliştilor militari este acela că nu avem niciun motiv să alergăm după rating cu orice preţ. Sigur, nu ne este indiferent câţi cititori ne urmăresc, dar asta nu este o miză. Suntem jurnalişti clasici, după modelul anilor 1990. Contează informaţia corectă, onestă nu spectacolul ce vinde emoţie’’, explica lt. col. dr. Dan Mireanu, jurnalist militar pentru trustul de presă al Ministerului Apărării, redactor-șef adjunct al revistei „Observator militar”, fotoreporter și realizator de film.

O prezenţă mai mult decât agreabilă, un companion cu care avem ce împărtăşi şi, firesc, curiozităţile noastre sunt pe deplin îndreptăţite, pentru că armata are rigorile ei, despre care se vorbeşte rar, secretele operaţiunilor militare ne-au obişnuit cu o reţinere jurtificată. Dar, iată, în faţa noastră nu doar un jurnalist exersat, ci şi un combatant în multe misiuni internaţionale.

****

Prof. univ. dr. Luiza Spiru, profesoară de geriatrie și președinta Fundației „Ana Aslan” Internațional (ediție din 2023)

  • Miercuri, 15 mai 2024, ora 10:00

„Rolul şi menirea noastră sunt să fim fericiţi, să iubim, să dăruim iubire”, afirma cu multă convingere medicul Luiza Spiru, considerată moştenitoarea Anei Aslan, savanta care a deschis drumul cercetării geriatrice în România şi nu numai.

Exemplul mentorului a fost continuat cu succes şi amplificat pentru că, graţie perseverenţei prof. univ. Dr. Luiza Spiru, acum, geriatria se bucură de recunoaştere academică, devenind, în urmă cu patru ani, disciplină obligatorie de studiu la facultate.

Prof. univ. dr. Luiza Spiru este profesoară de Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor la Universitatea de Medicină de Farmacie „Carol Davila” din București, președinta Fundației „Ana Aslan” Internațional, iar, din 2022, ambasador pentru România în cadrul EWA European Women’s Association.

****

Muzicianul Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti (ediție din 2023)

  • Joi, 16 mai 2024, ora 10:00

Laurenţiu Constantin a fost, mai întâi, solist, membru al celebrului ansamblu coral „Madrigal”, şi, aşa cum mărturisea chiar el, „cum, la un moment dat, vine un timp al alegerii priorităţilor”, s-a reprofilat pe management cultural şi a înfiinţat, împreună cu clavecinista Raluca Enea ca director artistic, Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, ce avea să devină un brand cultural cu recunoaştere internaţională.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în management şi proiecte culturale, cu specializare în muzica clasică şi cea veche, în educaţie muzicală, patrimoniu, politici publice şi sisteme de finanţare în domeniul culturii, Laurenţiu Constantin a fost invitatul ultimei ediţii din sezonul al 18-lea de la „Mic dejun cu un campion”, la finele lui 2023.

Laurențiu Constantin este și membru în Comitetul director al Reţelei Europene de Muzică Veche (REMA) și în Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, începând cu 2018.

****

Actorul Vlad Ivanov (ediție din 2023)

  • Vineri, 17 mai 2024, ora 10:00

Vlad Ivanov este actorul rolurilor secundare. Este cel care ştie să şlefuiască măiastru, până la cea mai strălucitoare reflexie, fiecare faţetă a personajului, aşa încât forţa şi impactul acelui rol în integralitatea filmului sau a piesei de teatru să devină definitorie pentru scenariu: „Nu lungimea partiturii contează, ci dimensiunea ei”.

Poate tocmai de aceea este atât de des solicitat de regizorii de film importanţi ce fac parte din Noul val românesc.

„Ca actor, dar şi ca om, odată ce ai conştientizat că ai trăit această candoare, tânăr fiind, merită să ţi-o păstrezi cât de mult poţi. În special, artiştii – actorii, pictori, arhitecţii, muzicienii – pentru că, fără acest suflu nesperat, moare exact ce este mai important pentru arta fiecăruia: emoţia care aduce publicul alături de noi oriunde ne-am manifesta. Dar, nu este mai puţin adevărat, candoarea este greu de cultivat”.

****

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural