loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Cafegiul Gheorghe Florescu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura (ediție din 2018) | VIDEO

Între 13 și 17 noiembrie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogurile de colecție ale Danielei Zeca Buzura cu Ada Milea, Victor Rebengiuc, Mihai Șora (1916-2023), Sofia Vicoveanca și Gheorghe Florescu, înregistrate în cadrul emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea este difuzată de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

 

Ada Milea - muziciană (ediție din 2018)

  • Luni, 13 noiembrie, ora 10:00

Deopotrivă actriţă şi muziciană a cărei creaţie reprezintă o simbioză între mesaj, melodicitate şi jocul scenic, Ada Milea (n.1975) este, pe drept cuvânt, o artistă foarte apreciat de public. Cu o voce unică, ea dă viaţă unor mesaje acute, de impact, care vin pe filiera poeziei de cea mai bună calitate a deceniilor şapte şi opt din literatura română.

Implicată în proiecte culturale de graniţă, în care îmbină muzica, teatrul, experimentul mişcării coregrafice, Ada Milea este o artistă completă, cu adevărat o prezenţă insolită, care a deschis sezonul din 2018 al „Mic dejun cu un campion”.

Ada Milea a câştigat simpatia publicului prin versuri sau interpretări inedite ale unor motive muzicale deja cunoscute, dar spuse sau cântate într-o așa manieră încât au devenit repede punctele de atracţie ale concertelor şi festivalurilor la care a participat.

Vreau să fiu eu, cu faţa mea. Aşa cum sunt în fiecare dimineaţă. Eu şi chitara. Atât”, mărturisea muziciana.

***

Victor Rebengiuc - actor (ediție din 2018)

  • Marți, 14 noiembrie, ora 10:00

Maestrul Victor Rebengiuc nu este prea darnic cu apariţiile sale publice. Nu-i place să se expună decât pe scenă. Este mai tot timpul ocupat cu proiectele sale profesionale şi nu are răgaz pentru emisiuni de „canapeluţă”, cum le spune el.

În 2018, când Victor Rebengiuc a aniversat 62 de ani de carieră și 85 de viață, a venit la „Mic dejun”, după ce a sărbătorit pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, jucând într-un spectacol, ca în oricare altă seară. De data aceasta, „Regele moare”, după un text de Eugen Ionescu.

„Cum puteam să-mi sărbătoresc mai bine onomastica decât aşa, cu colegii, prietenii şi cu dumneavoastră, spectatorii. A fost de-a dreptul emoţionant”, mărturisea Victor Rebengiuc.

Zeci de roluri în teatru şi film descriu o carieră care e departe de a-şi fi epuizat resursele. Dovada este prezenţa sa permanentă în distribuţia Naţionalului bucureştean.

Victor Rebengiuc spune, însă, că nu este actorul-vedetă. Nu se simte tributar unui anume personaj pe care, pentru a-l interpreta, îl poartă cu sine şi înainte, şi după spectacol, ca şi cum ar fi o marcă de care nu se poate despărţi.

Dimpotrivă, la ieşirea din scenă, odată cu costumul de spectacol şi fardul de pe obraz dispare şi „dublul” său însoţitor, personajul căruia îi dă viaţă şi substanţă, și devine Victor Rebengiuc, omul obişnuit care-şi cumpără ziarul şi pâinea în fiecare zi.

CITIȚI ȘI: Exclusivitate: „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR | VIDEO

***

Mihai  Șora (1916-2023) - filosof , ediție din 2018

  • Miercuri, 15 noiembrie, ora 10:00

Soarta a fost întotdeauna bună cu mine. Nu mi-am făcut probleme”, mărturisea un Mihai Şora care străbătuse mai  bine de un secol de viață și pe care, ascultându-l, oricine îşi putea da seama ce zestre afectivă, spirituală și intelectuală capacita un om de talia sa, cel pe care prietenul de-o viaţă, Emil Cioran, îl califica drept „cel mai înţelept al generaţiei sale”.

Din 1978, a început să publice seria de cărţi în dialog care constituie nucleul sistemului şi gândirii sale filozofice. După Revoluția din decembrie 1989, a fost ministru al Învăţământului (funcţie din care a demisionat, văzând că ideile şi concepţiile sale intră în conflict cu linia politică), membru fondator al Partidului Alianţa Civică şi unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social (GDS).

La peste 100 de ani, s-a implicat în mişcarea de rezistenţă civică și în proiecte sociale, a mărșăluit alături de cei mai tineri pentru progresul României şi a crezut cu tărie că „speranţa nu trebuie să ne părăsească niciodată. Tot timpul este ceva de făcut, de îndreptat’’. Viaţa sa a fost o poveste şi a rămas convins că reţeta fericirii este „să vezi mereu în față, nu în trecut”.

Mihai Șora s-a stins din viață în 25 februarie 2023.

***

Sofia Vicoveanca – artistă de muzică populară (ediție din 2018)

  • Joi, 16 noiembrie, ora 10:00

Trebuie să fii mereu ceea ce eşti cu adevărat’’, spunea Sofia Vicoveanca, la „Mic dejun”, în 2018.

Sofia Vicoveanca poate fi considerată un autentic bun de patrimoniu - nu numai al folclorului românesc, pe care îl interpretează cu o asemenea dedicaţie încât nu se poate să nu te cutremure, ci pentru că este o artistă complexă, actriţă, cercetător şi culegător de cântece străvechi, cu un melos pe care rar îl mai întâlneşti, ca şi versurile cântecelor de demult.

Sofia Vicoveanca este o campioană a longevităţii şi a dăruirii pentru cântul popular autentic. O artistă care-şi valorizează fiecare apariţie publică, care nu lasă niciun detaliu la întâmplare. Costumele populare pe care le poartă, vechi şi preţioase, sunt o marcă personală, ca şi trăistuţa cu cântece, poveşti şi poezii imaginate de ea, pe care le îngână ca pe un cânt străvechi.

„O regină în opinci”, spunea Daniela Zeca Buzura, după ce Sofia Vicoveanca a povestit episodul protocolului pe care a trebuit să-l respecte când a fost invitată de Familia Regală.

Pălăria mea este basmaua, rochia mea de seară este costumul ăsta, ţesut de ţărăncile bucovinence, iar pantofii de bal, uite, opincuţele astea cu şnururi înfăşurate pe glezne”.

 

***

Gheorghe Florescu – comerciant de cafea (ediție din 2018)

  • Vineri, 17 noiembrie, ora 10:00

Gheorghe Florescu este un martor al istoriei care se scrie, de cele mai multe ori, acolo, în zona obscură a lucrurilor mărunte, de zi cu zi, care pot trece neobservate, dar, care, adunate laolată şi puse într-un context istoric şi al relaţiilor personale, desenează o epocă şi mentalităţi peste care nu putem trece aşa uşor.

Ne-am revăzut copilăria prin talentul de povestitor al unui cafegiu celebru”, putem spune fără a greşi prea mult. Gheorghe Florescu este un personaj notoriu al Bucureştiului, cel care a făcut din servitul şi selecţia cafelei un ritual misterios. Alături de el, avem ocazia să descoperim cafeaua cu caimac sau fără, aromată sau clasică, înnobilată uneori cu gusturi exotice, servită într-o cafenea unde muzica bună se împleteşte cu sfaturile unui cafegiu expert şi risipitor de vorbe.

Câte boabe de cafea, tot atâtea poveşti despre oameni celebri sau mai puţin cunoscuţi care i-au trecut pragul - și toate s-au adunat într-o carte, „Confesiunile unui cafegiu”, care astăzi se află la a treia reeditare.

Gheorghe Florescu deţine acum cafeneaua „Delicatese Florescu”, din centrul Bucureştiului - ce interbelic sună, parcă ne-am întors cu o sută de ani în timp – primul magazin de cafea gourmet, cu o clientelă şi o atmosferă unice. Lucrează la o nouă apariţie editorială. Are blog şi pagină de Facebook. Reţetele pentru prepararea cafelei le găsiţi pe YouTube. Călătoreşte prin lume povestind şi preparând cafea bună.

 

 

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural