loader
Foto

Dialogul dintre Daniela Zeca și pianistul Dan Grigore, redifuzat duminică. Invitații săptămânii | VIDEO

În săptămâna 13-19 februarie, telespectatorii TVR Cultural au revăzut dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Vlad Tăușance, Alex Ștefănescu, Dan Grigore, părintele Nicolae Bordașiu și Horia Andreescu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Vlad Tăuşance - jurnalist, trainer, consultant în comunicare

  • Luni, 13 februarie, ora 10:00

Vlad Tăuşance a venit în 2015 la „Mic dejun cu un campion”. Avea atunci 35 de ani și era omul din spatele succesului online al lui Klaus Iohannis, fiind responsabil pentru comunicarea online în campania electorală din 2014.

Vlad Tăuşance nu se sfia să se exprime fără inhibiții și spunea că vrea să fie fericit, chiar dacă pentru asta schimbase, de mai multe ori, potecile vieţii. A discutat cu Daniela Zeca Buzura despre poezie, conferinţe, campanii, discursuri motivaţionale, traininguri, articole de presă și proiectele sale diverse - de la cele sociale, la cele educaţionale şi culturale.

Alex Ștefănescu – scriitor, critic şi istoric literar

  • Marți, 14 februarie, ora 10:00

Alex Ştefănescu este autorul unei cărţi fundamentale pentru istoria recentă - „Istoria Literaturii Române Contemporane”, începând cu 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent. Apărută în 2005, rodul a peste 10 ani de studiu, această lucrare a fost legitimată prin recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor.

Fondator de editură, fost membru în consiliul de administraţie al TVR (până în 2002), câştigător al premiilor APTR pentru talk-show şi emisiune de cultură, Alex Ștefănescu a fost interlocutorul Danielei Zeca la „Mic dejun cu un campion” în 2016.

 

Marius Manole – actor

  • Miercuri, 15 februarie, ora 10:00

„Marius Manole este chiar definiţia spectacolului. Cel care se iluzionează crezând că l-a prins într-o schiţă de portret nu are decât să constate că l-a pierdut deja ca pe un fluture în zbor’’, schiţa Daniela Zeca portretul actorului, invitat la „Mic dejun” în 2016.

Absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi în 2001, actorul Marius Manole este unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai generaţiei sale. Talentul său este recunoscut prin numeroasele invitaţii pe care le primeşte din partea multor teatre din Bucureşti şi din ţară, pentru a fi distribuit în spectacolele lor. A jucat şi în producţii de televiziune şi lungmetraje, a moderat emisiuni de radio, se implică în programe şi proiecte diverse. Nu o dată a fost recompensat cu premii de specialitate, dar şi cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului”, acordat de Preşedinţia României.

Horia Andreescu – dirijor şi profesor

  • Joi, 16 februarie, ora 10:00

Horia Andreescu i-a trecut prin inimile noastre pe Enescu, Beethoven, Bach, Dvorak, Ceaikovski şi atâţia alţii. Dar mai ales pe Enescu cu „Poema română” - imnul regal - cu rapsodiile, cu suitele, cu viaţa şi cu destinul său, de dincolo de timp. De altfel, pasiunea cu care vorbeşte despre George Enescu este aproape mistică. Iar exemplul acestuia l-a urmărit toată viaţa, cu statornicie.

Excelenţa profesională i-a fost recunoscută în 2002, ca laureat al Premiului Comitetului Naţional UNESCO pentru dezvoltare culturală, şi, în 2006, prin decernarea Ordinului Naţional ’’Pentru Merit’’ în grad de Mare Cruce.

Dirijorul Horia Andreescu a fost invitatul Danielei Zeca Buzura în 2016.

 

 

Pr. Nicolae Bordașiu – profesor de teologie, preot la Biserica Silvestru din Bucureşti

  • Vineri, 17 februarie, ora 10:00

În 2015, interlocutorul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion” a fost părintele Nicolae Bordașiu, de la Biserica Sf. Silvestru din București.

Nicolae Bordașiu (1924-2018), preot și profesor de teologie, a făcut parte din grupul „Rugul Aprins”, format din călugări, dintre care unii aveau un trecut legionar. A fost vânat de Securitate și a făcut închisoare între 1955 și 1964.

A fost decorat în 2017 cu cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală.

Dan Grigore – pianist şi profesor

  • Duminică, 19 februarie 2023, ora 10:00

În 1999, a fost primul muzician român distins cu Ordinul „Cavaler al Artelor şi al Literelor’”, distincție acordată de Guvernul francez. Onorant şi nu numai atât, pentru că, aşa cum avea să mărturisească, era şi prima dată când primea o distincţie de un asemenea nivel. Este cotat ca unul dintre cei mai importanţi pianişti ai lumii secolului XX şi printre cei patru mari instrumentişti români ai tuturor timpurilor.

Cu brevet de aviator, mare amator de fotbal şi de şah, dar şi de glume bune, marele pianist Dan Grigore a fost interlocutorul Danielei Zeca Buzura în 2016. O discuţie care vă va face să reflectaţi, să vă amuzaţi, să vă fie dor, să râdeţi de hazul multor situaţii evocate de cei doi, într-o confesiune care vă va plăcea cu siguranţă.

 

 

Un articol de Ileana Ploscaru Panait.

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural