loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Scriitoarea Ioana Nicolaie, în dialog cu Daniela Zeca Buzura (ediție din 2016) | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, între 16 și 20 octombrie, dialogurile de colecție ale Danielei Zeca Buzura cu muzicienii Nicu Covaci și Damian Drăghici, pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor și scriitoarea Ioana Nicolaie. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 

 

Nicu Covaci, compozitor și interpret, fondator al formației „Phoenix” (ediție din 2017)

  • Luni, 16 octombrie, ora 10.00

„Nicu Covaci a rămas acelaşi rebel contestatar şi după 55 de ani de scenă. După căutări, exil, nostalgii şi întoarceri, Nicu Covaci a renăscut pe pământ românesc precum pasărea Phoenix”, spunea Daniela Zeca Buzura, în 2017.

De peste 60 de ani de ani, Trupa Phoenix se identifică cu tot ce are mai preţios rockul românsc: forţă, creaţie, arhaism folcloric, o interpretare magistrală, o prezenţă scenică ieşită din tipare, atitudine, spirit românesc, idealuri, implicare. Atâtea cuvinte pentru o mână de muzicieni mai vechi sau mai nou afiliaţi mişcării Phoenix, prin venele cărora curge muzica legendarei trupe, iar Nicu Covaci este motorul tuturor acestor resorturi.

O prezenţă agreabilă cu tot aspectul său „sălbatic” şi contestatar. Dar el, muzicianul, compozitorul, chitaristul, fondatorul şi liderul iubitei trupe şi, pentru cine nu ştia, pictor şi grafician profesionist, crede cu tărie, deşi este, cum chiar el mărturisea, dezamăgit, crede, spuneam, în verticalitatea poporului român. Crede în bine, în adevăr, în dreptate. Este un patriot înnăscut, cu toate că trăieşte departe de ţară, dar nimic şi nimeni nu l-au putut opri să nu-şi susţină răspicat convingerile, să nu trăiască conform crezului său neclintit că orice om trebuie să se bucure de libertate.

„Libertatea este, pentru mine, bunul cel mai de preţ”, spunea artistul.

 

Pictorul Ilie Boca (ediție din 2017)

  • Marți, 17 octombrie, ora 10.00

În 2017, la cei peste 80 de ani, pictorul Ilie Boca mai bifase un record greu de atins. Este singurul artist român contemporan care a deschis simultan, într-o singură lună, patru expoziţii personale. Creator al şcolii de peisagistică de la Tescani, cu 40 de ani în urmă, artistul, profesorul şi mentorul multor generaţii de artişti de la noi şi de peste hotare, Ilie Boca este un model dificil de urmat.

„Cui îl întâlneşte prima oară, ar putea să-i pară un spirit taciturn, însă e îndeajuns să-i vezi culorile, peisajele şi simbolurile ca să înţelegi vitalitatea ieşită din comun a pictorului Ilie Boca”, explica Daniela Zeca Buzura.

Suntem privilegiaţi că printre contemporani se numără încă personalităţi creatoare, civice, morale de talia pictorului Ilie Boca. Cu o cuminţenie care vine din rădăcinile sale ţărăneşti, cu o vrednicie demnă de toată lauda, cu o privire mereu la două capete – în tradiţiile moştenite şi în responsabilităţile viitorului – Ilie Boca a fost dintotdeauna, fără să ştie măcar, o „vedetă”, cum le place celor de astăzi să spună. Dar el nu s-a considerat niciodată aşa. Cred că nu i-ar plăcea deloc termenul, este prea gol de substanţă. Dar un om al cetăţii cu răspunderi şi rosturi, calculat parcurse de-a lungul unei întregi vieţi? Da, aşa cred că i-ar plăcea, deşi sunt convinsă că şi acum, la o vârstă venerabilă, l-ar încurca puţin.

 

Gimnasta Cătălina Ponor (ediție din 2015)

  • Miercuri, 18 octombrie, ora 10.00

„Dupa 23 de medalii aduse ţării ei, perseverenţă şi sacrificiu ar fi cuvinte care s-o definească. Însă, dincolo de performanţă, Cătălina Ponor este o tânără frumoasă, al cărei zâmbet te cucereşte necondiţionat”, spunea Daniela Zeca Buzura, în 2015.

S-au scris multe despre Cătălina Ponor. Nu întotdeauna pe drept. Ea este cu adevărat un fenomen, pentru că, la o vârstă la care cei mai mulți sportivi se retrag din viaţa competiţională, ea se ambiţionează să strălucească. Şi nu fără sacrificii imense, fizice şi psihice. Urmând exemplul antrenorilor care au format-o, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, ea doreşte ca prin imaginea ei să atragă copii către acest sport atât de frumos care îmbină graţia, cu tehnica desăvârşită a execuţiei şi performanţa fizică, cu simţul artistic.

Cătălina Ponor se dovedeşte a fi o performeră în cel mai profund sens al cuvântului. Disciplinată în viaţa de zi cu zi, cu ore fixe de culcare şi sculare, antrenamente susţinute, şedinţe foto în care arată că poate defila şi în rochii lungi şi elegante care o avantajează foarte mult, concursuri şi întâlniri cu copii dornici să-i calce pe urme, Cătălina a arătat că este un om sensibil şi deschis. Iubeşte ce face. Sportul este viaţa ei. Familia îi asigură echilibrul de care atâta nevoie. Îi plac animalele – are acum un căţel care nu se lasă până nu-i arată cine-i stăpânul în casă şi care o scoate la plimbare în fiecare zi. Citeşte cu nesaţ Dalai Lama şi se inspiră în viaţa sa din pildele acestui mare om.

 

Damian Drăghici – muzician (ediție din 2017)

  • Joi, 19 octombrie, ora 10.00

Invitatul ediţiei din această sâmbătă de la ‚‚Mic Dejun cu un Campion’’ este un artist şi un om deosebit, un muzician care

Și-a clădit cariera şi educaţia artistică peste ocean, în America, dar nu şi-a renegat niciodată rădăcinile şi s-a întors într-o Românie în care simţea că are multe de făcut. Damian Drăghici este un om de spirit, cu un ascuţit simţ al autoironiei, ce nu se sfieşte să discute liber şi incisiv despre orice problemă. Şi-a înţeles pe deplin rolul pe care îl poate juca în comunitatea romă din care provine, neocolind nici clişeele, nici asumarea responsabilă a unei poziţii oficiale, care l-a purtat, în calitate de eurodeputat, până în Parlamentul European, în legislatura 2012 – 2016. Cu toate că a făcut politică, nu se consideră un politician, ci, mai degrabă, un om preocupat de destinul unei comunităţi aparte.

Realist şi cinic, aprecia peste ani că ‚‚muzica n-a fost o alegere. La mine în familie fie făceai muzică, fie ajungeai la puşcărie”. A absolvit studiile cu „Magna Cum Laude”. De aici până la recitalurile şi concertele alături de trupe binecunoscute pe multe dintre scenele lumii nu a mai fost prea mult.

Apreciat în comunitatea artistică internaţională, cântă alături de nume legendare. Iată o viaţă şi o carieră în care Damian Drăghici la 19 ani cânta pe străzile din Atena şi la 31 de ani făcea deja primul milion de dolari. Îndrăgostit de muzică, de viaţă, iubind şi iubit de Dumnezeu, Damian Drăghici se dezvăluie: „Muzica nu e meseria mea, e jucăria mea”.

 

 

 

Scriitoarea Ioana Nicolaie - profesoară de literatură și scriere creativă (ediție din 2016)

  • Vineri, 20 octombrie, ora 10.00

„Scrisul Ioanei Nicolaie aparţine literaturii clasificate în generaţia 2000, însă originalitatea cu care migrează de la poezie, la proză şi literatura pentru copii o scoate în afara ierarhizărilor. A obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale, iar volumele ei au fost traduse în franceză, suedeză şi bulgară’’ – este scurta carte de vizită creionată de Daniela Zeca Buzura, în anul 2016.

Volumul ei, „Pelinul Negru”, ce aduce încă o dată în atenţie explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară a omenirii şi implicaţiile ei, a fost una dintre cele mai bine vândute la BookFest 2017.

Profesoară de literatură şi scriere creativă, Ioana Nicolaie a dedicat copiilor mai multe volume: „Aventurile lui Arik”, 2008; „Arik şi mercenarii”, 2013 şi „Ferbonia”, 2015.

Consideră că, pentru poezie, scriitorul trebuie să fie înzestrat cu un simţ aparte. Că un autor de romane poate scrie poezie, însă fenomenul invers este mult mai rar, pentru a da o carte edificatoare. Ioana Nicolaie consideră că romanul este cea mai importantă specie literară. Este autoarea mai multor volume de proză şi de poezie recompensate cu premii importante. Ioana Nicolaie este membră a Uniunii Scriitorilor şi PEN România.

 

 

 

 

Din 22 octombrie, „Mic dejun cu un campion” îi așteaptă pe telespectatori cu un nou sezon cu invitați remarcabili.

CITIȚI ȘI: ING. ANDREI URSU, FIUL DISIDENTULUI GHEORGHE URSU, DESCHIDE CEL DE-AL 18-LEA SEZON „MIC DEJUN CU UN CAMPION”

8:30 In Slujba Binelui (R)

TVR Moldova

(Reluare)

9:00 Ce facem în weekend (R)

Producător: Narcisa Manoliu

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural