loader
Foto

Mic dejun cu un campion: Ediție in memoriam Mihai Șora, la TVR Cultural

Duminică, 26 februarie, de la ora 10.00, TVR Cultural a redifuzat dialogul Danielei Zeca Buzura cu filosoful Mihai Șora, care s-a stins din viață sâmbătă. Ediția poate fi văzută și la TVR 2, marți, 28 februarie, de la ora 08.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

TVR Cultural a redifuzat, în săptămâna 20-25 februarie, dialogurile de colecție ale Danielei Zeca Buzura cu Ion Caramitru, CTP, Ion Dichiseanu, Silviu Lupescu, Theodor Cebotaru.

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Ion Caramitru, actor

  • Luni, 20 februarie, ora 10:00

Revoluţia mea a eşuat. A câştigat Revoluţia lui Sergiu Nicolaescu”, repeta, din când în când, Ion Caramitru. În schimb, au triumfat teatrul său şi voinţa de a construi binele celor de lângă el.

TVR Cultural vă readuce o ediție din 2015 a „Mic dejun cu un campion”, cu regretatul Ion Caramitru (1942-2021).

A fost o confesiune a actorului despre familie, studenţie, debut, partenerii de scenă, spectacolele redutabile în care a jucat, preşedinţia UNITER şi gestionarea unei bresle nelipsită de orgoliile unor creatori ale căror sensibilităţi trebuie mereu menajate, diplomaţia culturală, pragmatismul managerial, cordialitatea discursului, prezenţa în momentele cheie ale istoriei recente, reverenţa adâncă în faţa Majestăţii Sale Regele Mihai I, apartenenţa la un sistem de valori morale, profesionale, personale pe care mulţi le-au uitat, dar care, pentru Ion Caramitru, au fost axa lui principială de viaţă.

Silviu Lupescu – fondatorul şi managerul Editurii Polirom, Iaşi, coordonatorul Editurii Cartea Românească, profesor şi jurnalist

  • Marți, 21 februarie, ora 10:00

Imediat după 1989, Silviu Lupescu şi-a părăsit profesia de inginer şi funcţia de şef şi a înfiinţat o editură care s-a dovedit a fi, în timp, nu un proiect himeric, ci un bussines de succes bazat pe o pasiune veche, cea de cititor avizat şi de manager cu fler.

Poţi să-l admiri ori să-l invidiezi: Silviu Lupescu e stăpânul unui imperiu de hârtie. Dar cea mai mare calitate a sa e aceea că reuşeşte să îmblânzească sute de autori deodată’’, arăta Daniela Zeca Buzura în 2016, când l-a avut invitat pe Lupescu.

Este un om de afaceri adevărat care a făcut din cultură subiectul bussiness-ului său. Şi a reuşit să câştige acest pariu pe care mulţi nu mai mizează astăzi nicio centimă. Ba, mai mult decât atât, l-a transformat în brand. Apoi, s-a încăpăţânat să creadă în viitor şi a ştiut să se înconjoare de oameni care să-i împărtaşească pasiunea şi pragmatismul afacerilor. A crescut pe lângă sine generaţii de editori şi scriitori. S-a înconjurat de colaboratori şi scriitori importanţi.

Cristian Tudor Popescu – scriitor şi jurnalist

  • Miercuri, 22 februarie, ora 10:00

O personalitate care ştie să dialogheze, să şocheze, să farmece, într-un cuvânt, un om lângă care, timpul, trece pe neobservate.

Cristian Tudor Popescu recunoaşte: „Asta m-a obsedat întotdeauna, luciditatea’’. Este bisturiul cu care taie, fără anestezie, burta rechinilor. Şi nu de dragul polemicii care face audienţă, ci pentru că cineva trebuie s-o facă şi pe asta, cu orice risc. Cristian Tudor Popescu a mărturisit, şi nu o dată, că mentorul său a fost Iosif Sava, realizatorul Seratelor Muzicale TV, un om de o cultură enciclopedică, care trăia cu adevărat vocaţia pe care o avea şi care nu se sfia să puncteze dureros traumele societăţii româneşti. A fost un model de la care nici Cristian Tudor Popescu nu a abdicat până acum şi nici nu o va face.

Dovadă stau nu numai apariţiile sale televizate, ci şi cărţile, blogul personal, interviurile sau atitudinea sa nonconformist de normală.

Întâlnirea din 2017 a avut ca punct de plecare o carte pe care CTP tocmai o publicase: „Viața și opera”.

Ion Dichiseanu – actor de teatru, film, televiziune şi radio, interpret de muzică uşoară

  • Joi, 23 februarie, ora 10:00

„În anii ’60, se spunea: doi erau frumoşii României, Piersic şi Dichiseanu. Azi, după mai bine de jumătate de veac de carieră şi Premiul Gopo decernat pentru întreaga activitate, Ion Dichiseanu este un actor complet’’, aprecia Daniela Zeca Buzura, în 2017, când l-a avut invitat pe Ion Dichiseanu la „Mic dejun cu un campion”.

Ion Dichiseanu (1933 – 2021) era o prezenţă fermecătoare, strălucitoare şi discretă, aristocratică şi populară în acelaşi timp. Mândru de familia sa, de prieteni, de cariera sa, de oamenii cu care s-a însoţit pe scenă şi în afara ei.

„Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” este primul volum de memorii apărut la editura Polirom în 2016 – o memorie romantică ce dezvăluie nu numai o iubire aprinsă, dar şi suflul unei epoci pline de contradicţii. O carte scrisă cu plăcere şi bucurie. Urmarea? Un nou volum publicat la doar un an distanţă, în 2017, la aceeași editură: „Adevărul e mai frumos decât legenda (...) iar trecutul se revarsă în prezent, iar prezentul se întoarce în trecut. Peste aceste amintiri nu va cădea niciodată cortina”.

Dr. Theodor Cebotaru – medic chirurg cardiolog şi profesor

  • Vineri, 24 februarie, ora 10:00

„Nu admite că există o metafizică a intervenţiei pe cord bătând. Dr. Theodor Cebotaru se consideră, cu modestie, ceasornicarul celui mai de preţ orologiu, inima umană”, îl prezenta Daniela Zeca pe medic, în 2017.

Theodor Cebotaru are două vene principale prin care pulsează în flux continuu zestrea sa nativă: una este Moldova de peste Prut, încărcată cu atâta emoţie, istorie şi legendă şi o alta, peste care s-a grefat perfect această dăruire latentă, şi anume Clujul anilor de formare profesională. Două surse atât de diferite care au clădit un om şi un profesionist deosebit. Dr. Cebotaru îşi împarte viaţa între Cluj, unde se află familia şi unde mai acordă consultaţii şi clinica din Bucureşti.

Alături îi sunt soţia, medic oncolog, şi fiica, tânără studentă la Medicină. E un microb care s-a luat din familie. Preţul este unul pe care doctorul Cebotaru îl plăteşte din plin: o viaţă pe drum, multe satisfacţii profesionale, puţin aer curat în puţinele clipe petrecute în curtea casei, doi prieteni patrupezi, o mamă nonagenară pentru care nu a părăsit niciodată definitiv România şi muzica - pansament pentru suflet. Dar nu îi pare rău.

Mihai Șora (1916-2023) - ediție in memoriam „Mic dejun cu un campion”

  • Duminică, 26 februarie, ora 10.00

Soarta a fost întotdeauna bună cu mine. Nu mi-am făcut probleme’”, mărturisea Mihai Șora, la „Mic dejun cu un campion”, în urmă cu patru ani.

Filosof şi eseist, membru de onoare al Academiei Române, Mihai Şora a străbătut mai bine de un secol de viață. Ascultându-l, oricine îşi dă seama ce zestre afectivă, spirituală și intelectuală capacita un om de talia sa, cel pe care, prietenul său de-o viaţă, Emil Cioran, îl califica drept „cel mai înţelept al generaţiei sale”.

Din 1978, a început să publice seria de cărţi în dialog care constituie nucleul sistemului şi gândirii sale filosofice. După Revoluția din 1989, a fost ministru al Învăţământului - funcţie din care a demisionat văzând că ideile şi concepţiile sale intră în conflict cu linia politică, apoi membru fondator al Partidului Alianţa Civică şi unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social (GDS).

La cei peste 100 de ani ai săi, a fost implicat activ în mişcarea de rezistenţă civică, în proiecte sociale, a mărșăluit alături de cei mai tineri pentru progresul României şi a crezut cu tărie că „speranţa nu trebuie să ne părăsească niciodată. Tot timpul este ceva de făcut, de îndreptat”.

Viaţa sa a fost o poveste, din care Mihai Șora a rămas cu convingerea că reţeta fericirii este „să vezi mereu în față, nu în trecut!’’.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

8:30 lnterviurile TVR Cultural (R)

Realizator: Ioana Pavel

(Reluare)

9:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

 
Filmul documentar „Trei zile despre Natalia”, producţie TVR, în competiţia Prix Europa, la Berlin

Filme de ficțiune și documentare, producții audio și digitale, documentare și investigații audio și video europene sunt proiectate în aceste zile ...

Romul Nuțiu, perpetua căutare

Romul Nuțiu, perpetua căutare

publicat: miercuri, 09 octombrie 2024

Considerat cel mai însemnat și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România, Romul Nuțiu este un artist complex, condiționat ...

Secţiune prin atelier – ’’Cioburi de amintiri’’

Stela Lie, artist vizual, ilustrator de carte şi profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici ...

 

#TVRcultural