loader
Foto

Galerie foto

Psihoterapeuta Diana Vasile, la „Mic dejun cu un campion”: Mai mult decât o profesie, am o pasiune, vorbesc şi predau, dar, în realitate, dezvolt oameni | VIDEO

Între 27 și 31 mai, la „Mic dejun cu un campion”, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu tenismenul Ilie Năstase și regretatul comentator sportiv Cristian Țopescu, realizatoarea TVR Iuliana Tudor, scriitorul și filosoful Andrei Pleșu, medicul neurochirurg Leon Dănăilă și artista Silvia Radu. În 2 iunie, Daniela Zeca Buzura a avut-o ca invitată pe psihoterapeuta Diana Vasile.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Tenismenul Ilie Năstase și Cristian Țopescu (1937-2018) - ediție din anul 2015

  • Luni, 27 mai 2024, ora 10:00

În 2005, „Tennis Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”. A fost desemnat de patru ori drept „Cel mai bun sportiv român al anului”, fiind recompensat, în 1971, cu titlul de Maestru Emerit al Sportului. A condus destinele Federaţiei Române de Tenis timp de 11 ani, între 1997 şi 2008. Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai importanţi sportivi ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973.

Palmaresul său cuprinde 57 de titluri individuale în competiţii mondiale de prestigiu şi 3 la dublu. A câştigat de patru ori Turneul Campionilor. Pentru echipa de Cupa Davis a României, a jucat, timp de 18 ani, 146 de meciuri de simplu şi dublu, câştigând 109.

Alături de Ion Ţiriac, a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 şi 1972.

Cum bine spunea Cristian Ţopescu: „Nu se pot face comparaţii între generaţii. Ce a făcut Ilie era spectacol, ce se face astăzi este un serviciu puternic, o forţă fizică cultivată, un PR necesar ca în orice business. Jocul nu mai are acel efect de spectacol, de încântare, ce bucura publicul şi-l determina să aplaude frenetic fiecare minge”.

****

Iuliana Tudor - realizatoare și producătoare TVR (ediție din anul 2015)

  • Marţi, 28 mai 2024, ora 10:00

De la debutul cu „La telefon... muzica populară”, lista emisunilor ei este lungă. Printre aceste formate apreciate de public, Iuliana Tudor este realizatoarea şi prezentatoarea emisiunii „O dată-n viaţă”, unul dintre cele mai bune branduri ale TVR. Deşi s-a pregătit să devină magistrat, Iuliana Tudor şi-a desăvârşit studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Exigentă cu sine, nu s-a aventurat într-o carieră muzicală de plan doi; în schimb, a ştiut să-şi desăvârşească aptitudinile muzicale în televiziune, într-o meserie devoratoare, aceea de realizator şi prezentator TV pentru emisiuni de divertisment.

O puteți urmări pe Iuliana Tudor la TVR 1, aici. În prezent, le aduce telespectatorilor podcastul „Cu ai mei” și emisiunea „Petrecere cu cântec”.

****

Scriitorul și filosoful Andrei Pleșu (ediție din 2015)

  • Miercuri, 29 mai 2024, ora 10:00

Andrei Pleşu este un fervent blogger, editorialist, profesor, scriitor de succes – publică în ţară şi în străinătate, editează audiobook-uri într-o lectură care descifrează sensurile ascunse ale ideilor - şi, pe cât posibil, ocoleşte studiourile de televiziune, chiar dacă mai acceptă să apară din când în când.

Carismatic, cu o prezenţă bonomă şi sclipitoare, cu replică savantă şi plină de umor, cu alăturări surprinzătoare de tonuri şi idei, Andrei Pleşu este o prezenţă ce nu poate trece neobservată.

****

Acad. Leon Dănăilă, neurochirurg, fost senator PNL (ediție din 2015)

  • Joi, 30 mai 2024, ora 10:00

Academicianul Leon Dănăilă (n. 1933) este un celebru neurochirug român, catalogat între primele 500 de somităţi care au schimbat faţa lumii. Pionier mondial al microneurochirurgiei efectuate cu laserul prin microscopul operator, Leon Dănăilă efectuase, până în 2015, peste 27.000 intervenţii chirurgicale, dintre care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul.

Ordinele, distincţiile, premiile şi medaliile cu care a fost răsplătit acoperă doar într-o manieră exemplificativă meritele sale incontestabile. Printre aceste notabile distincţii se numără gradul de Ofiţer al Ordinului Naţional „Serviciu Credincios”, Premiul Academiei de Ştiinţe Medicale pentru activitatea de Cercetare - Inovare din domeniul medicinei (2000) sau titlul de senator pe viaţă al World Nations Congres ABI din Statele Unite ale Americii (2003).

****

Artista vizuală Silvia Radu (ediție din 2015)

  • Vineri, 31 mai 202, ora 10:00

Silvia Radu a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice în 1960, la catedra de sculptură, cu profesorul Ion Lucian Murnu, făcând parte din generaţia de aur a sculpturii româneşti. Expune cu regularitate începând cu anul 1961.

Sculptor de formaţie, ca şi soţul său, Vasile Gorduz, Silvia Radu nu rămâne cantonată strict în condiţionările sculpturii ambientale, deşi este autoarea unora dintre cele mai relevante din plastica românească contemporană.

CITIȚI ȘI: „BIOGRAFII NECESARE”, CU SCULPTORIȚA SILVIA RADU: „ARTIŞTII SE VOR MÂNTUI GREU, PENTRU CĂ SUNT FOARTE ORGOLIOŞI” | VIDEO

****

Conf. univ. dr. Diana Vasile – psihoterapeută şi profesoară, preşedinta Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei din România

  • Duminică, 2 iunie, ora 10.00

La „Mic dejun cu un campion”, Daniela Zeca Buzura îi invită pe telespectatori la o întâlnire cu o somitate a psihologiei din ţara noastră. Un profil de adevărat câştigător, pentru că, după stagiul de specializare în Australia, unde i se propusese să rămână după studii, conf. univ. dr. psiholog Diana Vasile a decis exact ce era mai dificil pentru cariera sa: să se întoarcă, să profeseze şi să creeze un Institut pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, unic în România, instituţie care, nu peste mult timp va sărbători 15 ani de la înfiinţare.

Totodată, în aceste zile, se lansează la BookFest, volumul „Anatomia traumei. Cum să ai o viaţă mai bună când sufletul te doare”, editat de Bookzone în 2024.

Privilegiul de care ne bucurăm este acela că, alături de dr. Diana Vasile şi de Daniela Zeca Buzura - care a citit şi s-a documentat cu meticulozitate asupra unui subiect de o asemenea relevanţă în societatea contemporană -, vom înţelege clar şi aplicat care sunt semnele la care trebuie să fim atenţi.

„Mai mult decât o profesie, am o pasiune, vorbesc şi predau, dar, în realitate, dezvolt oameni”, mărturiseşte Diana Vasile.

19:00 Rethink România

Transmisiune directa Institutul Francez

Invitații :Simona Baciu (președinte Transylvannia College și fondator InIm Institute) Nadia Tătaru (președinte Asociația Părinților Isteți) Psihologul Mihai Copăceanu, de la OMS

Producător: Laura Demeter

20:30 Legendele Olimpului

(Les grands mythes, Franţa, 2015)

Regia: Sylvain Bergere

Poveşti de dragoste, de lupte pentru putere, trădări, crime odioase, despărţiri insuportabile, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a miturilor a traversat veacurile.

Seria readuce la viaţă aceste legende cu ajutorul unei animaţii special create pentru a folosi iconografia din istoria artei. Această asociere dinamică, punte între modernitate şi istorie, reprezintă o nouă metodă de a descoperi sau redescoperi această zonă din patrimoniul universal.

Episodul 4: Orfeu-Dragostea imposibilă

În unele nopţi, poate fi văzută cu ochiul liber constelaţia Lirei. După moartea lui Orfeu, Zeus a pus această constelaţie pe cer, drept tribut adus celui mai mare poet şi muzician din mitologia greacă.

Redactor: Gabriela Onea

 
„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

„Secunda doi

„Secunda doi", de Ernest Fazekas, un teleplay muzical în regia lui Constantin Dicu, coregrafia Cornel Popovici, a fost spectacolul propus de TVR ...

O seară de excepție, la TVR Cultural: Opera „Lucia di Lammermoor”, pusă în scenă la Opera de Stat din Viena, în 18 iunie

TVR Cultural redifuzează marți, 18 iunie, de la ora 22.00, una dintre cele mai importante lucrări bel canto, „Lucia di Lammermoor”, pusă în scenă ...

 

#TVRcultural