loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Filosoful Gabriel Liiceanu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura (ediție din 2023) | VIDEO

Între 29 ianuarie și 4 februarie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească dialogurile Danielei Zeca Buzura cu filosofii Mircea Dumitru și Gabriel Liiceanu, jurnalista Ema Stere, istoricul Adrian Majuru, sculptorul Ioan Bolborea și cântărețul Paul Surugiu - „Fuego”, înregistrate în cadrul emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Mircea Dumitru - filosof, logician, vicepreședintele Academiei Române (ediție din 2020)

  • Luni, 29 ianuarie, ora 10:00

„Există o tensiune conceptuală care face ca încercarea de a da o explicaţie unitară minţii şi lumii fizice să fie una dintre cele mai persistente şi deconcertante enigme”, nota logicianul și filosoful Mircea Dumitru, invitat la „Mic dejun” în 2020.

Absolvent de muzică – a studiat vioara la Liceul „Dinu Lipatti” din Bucureşti -, pasionat de matematică, Mircea Dumitru a ajuns, în cele din urmă, un distins filozof, logician şi profesor, rector pentru două mandate al Universităţii din București, cu o reputaţie recunoscută la nivel internaţional.

Se numără printre foarte puţini români cărora li s-au publicat cărţile la prestigioasa editură Oxford University Press.

„Ideile m-au motivat întotdeauna”, mărturisea Mircea Dumitru, filosoful care priveşte experienţele prin care a fost nevoit să treacă ca pe nişte etape necesare.

„Fiecare salt m-a ajutat”, arăta el. Această bună înţelegere şi perspectivă obiectivă le-a deprins din studiul solicitant şi perseverent al muzicii, din perspectiva solistului solitar, dar şi a orchestrei acompaniatoare, totul printr-un efort colectiv al disciplinei care avea să-i servească ca mod de abordare întreaga viaţă.

„Important e ţelul fiecăruia. Fiecare exersează şi performează individual. Dar, când dirijorul ridică bagheta, coordonarea trebuie să fie perfectă. Nu există succes personal, în afara celorlalţi. Într-o partitură există tensiune, coordonare a gândurilor şi a expresiei. De aceea este importantă studierea muzicii. Iar o echipă, în orice domeniu, chiar şi în politică, trebuie să se comporte ca o orchestră care are un singur scop”, arăta Mircea Dumitru.

Vorbeşte cu convingere şi pasiunea unui dascăl cu mulţi ani la catedră, cu o deschidere şi o înţelegere care vin din experinţa de profesor-invitat în mari centre universitare din lume, de la Statele Unite, la China şi Europa.

Din 2 aprilie 2023, TVR Cultural difuzează, în fiecare duminică, emisiunea „Dialoguri academice”, al cărei amfitrion este Mircea Dumitru.

***

Jurnalista Ema Stere (ediție din 2020)

  • Marți, 30 ianuarie, ora 10.00

Surprinzător, absolventă de Medicină, Ema Stere s-a „clasicizat” în postura de jurnalist cultural. Alături de soţul său, Attila Vizauer, realizează emisiunea „Vorba de cultură” la Radio România Cultural, care, din 2006, găzduieşte, pe calea undelor, întâlnirea cu unii dintre cei mai cunoscuţi şi merituoşi intelectuali români.

Darul scrisului s-a concretizat în mai multe scenarii originale și adaptări pentru radio şi scenă. O afacere de familie, s-ar spune, dar ponderea celor doi creatori în cuplu este o balanţă uşor de echilibrat: viziunea meticuloasă, de scrupulos documentarist, şi condeiul exersat ale Emei Stere se completează fericit cu conceptul şi viziunea de ansamblu ale regizorului Attila Vizauer.

Orele de după emisiune s-au umplut, timp de mai mulţi ani, cu scurte schiţe, care au devenit, încet-încet, materialul pentru romanul „Copii lui Marcel”, lansat pe piaţă în anul 2020. Este o carte cu multe personaje, cu traiectorii pe care însuşi autorul nu le-a intuit integral de la început, care a suferit multe modificări pe parcurs, cu o scriitură barocă, ce necesită o lectură atentă.

„Am scris nouă ani la carte. Când veneam de la emisiune. Scriam pe unde apucam. De multe ori mă ascundeam. Nouă ani! Mi se schimbase şi scrisul. Am lucrat ca pe vremuri. Cu multe notiţe, fişe, corecturi, adnotări’’, mărturisea autoarea, invitată la „Mic dejun” în anul 2020.

Romanul i-a adus  Premiul „Sofia Nădejde”.

„Literatura fiind cea mai ieftină dintre arte … recomand scrisul oriunde. Oricând” , spunea Ema Stere.

***

Istoricul Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului Bucureşti (ediție din 2020)

  • Miercuri, 31 ianuarie, ora 10.00

Adrian Majuru este managerul Muzeului Municipiului Bucureşti, funcţie prin care administrează 20 de imobile – muzee şi case memoriale. În egală măsură, Adrian Majuru este profesor-invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, un colaborator fidel şi serios al mai multor publicaţii şi un pasionat cercetător al „geografiei umane”, temă cu care a susținut doctoratul în domeniu.

„Perseverenţa ne scapă de frică” - este crezul care l-a mobilizat pe Adrian Majuru chiar şi în momentele mai puţin faste, în care destinul instituţiilor care administrau patrimoniul nu era cel mai fericit. A perseverat. A crezut. A acţionat. Adrian Majuru a ştiut cum să le pună din nou pe hartă, cum să le facă să devină o alternativă pentru petrecerea unui timp de calitate, pentru educaţie, pentru ca muzeul să fie, cu adevărat, o „şcoală altfel”.

Spaţiul muzeal a devenit prietenos, a căpătat strălucirea pe care n-a avut-o niciodată. Expoziţiile sunt acum creative şi interactive, sunt însoţite de cele mai multe ori de cataloage şi albume serioase – adevărate instrumente de studiu şi documentare -, concepute de specialişti care şi-au redescoperit entuziasmul.

Clădirile au intrat, rând pe rând, cu ajutorul fondurilor europene şi al administraţiei locale, într-un amplu proces de restaurare şi echipare. Proiectele punctuale, digitalizarea, reconfigurarea expunerii, extinderea activităţilor, performanţa cercetătorilor, muzeografilor, conservatorilor, restauratorilor din cele mai diverse domenii, deschiderea către public, accesibilitatea şi transparenţa, training-ul angajaţilor, stima de sine a celor care lucrează în sistem, deschiderea unor noi sedii, toate acestea au fost elemente care au făcut din Muzeul Municipiului Bucureşti (cu toate instituţiile componente) un brand de excelenţă al Capitalei.

***

Sculptorul Ioan Bolborea (ediție dn 2020)

  • Joi, 1 februarie, ora 10:00

„Vioara spartă” din parcul Colţea, Monumentul Infanteriei de pe bulevardul Kiseleff, „Caragialiana” de la Teatrul Naţional din București. Pentru unii, Ioan Bolborea are prea multe statui, dar sunt la fel de mulţi şi cei care îl admiră şi consideră că talentul lui e „os din numele celor aleşi”.

„O lucrare este în primul rând o arhitectură. Întâi, trebuie să faci construcţia și, apoi, vin detaliile, apoi, vin ferestrele, apoi, vine modelajul, asta în funcție de fiecare, cum i-a dat Dumnezeu talentul”, spunea Ioan Bolborea, invitat la „Mic dejun” în 2020.

Fidel unui program de lucru în atelier şi expoziţional susţinute, ca şi comenzile pentru monumente, care începuseră să se acumuleze, animat de un spirit antreprenorial care se manifesta în societatea românească în anii ’90, Ioan Bolborea cumpără atelierele de turnătorie în bronz ale Uniunii Artiştilor Plastici. O bază materială necesară proiecţiilor sale de viitor. Dispunând din acest moment de mijloacele tehnice şi meşteri care să transpună la scară lucrările, artistul devine cel mai căutat sculptor de monumente de for public din România.

„Toată viaţa mea am lucrat cu certitudinea că fac ceea ce trebuie, cât mai bine, cu o implicare până la ultima mea resursă de energie. Nimic nu mi s-a părut prea greu. Totdeauna am crezut şi sunt convins de asta - credinţa asigură artistului libertatea absolută”, a spus Ioan Bolborea.

***

Paul Surugiu - „Fuego” - solist (ediție din 2020)

  • Vineri, 2 februarie, ora 10.00

Paul Surugiu - cunoscut publicului larg şi îndrăgit de cei cărora le place muzica românească sub numele de scenă „Fuego” -  este, cum mărturiseşte chiar invitatul, „de vocaţie artist’’. Pentru că nu numai muzica este modul său de a se exprima, ci şi poezia, teatrul, pictura, platoul de televiziune şi cabina de înregistrări de la radio.

Aplaudat și contestat deopotrivă, Paul Surugiu şi-a clădit cariera cu credinţă şi perseverenţă. Nu a primit nimic de-a gata, a ştiut de foarte tânăr că are multe de învăţat pentru ca să poată deveni artistul complet care este astăzi. Impresionează prin modestia sa, empatie, lipsa oricăror „vedetisme”, pe care le consideră de neacceptat pentru un creator care se respectă.

Are un program de lucru riguros, se implică în acte de caritate, pe care le defineşte drept o datorie, este animat de o mare admiraţie pentru artiştii români de la care se revendică, este un patriot nepervertit de naţionalism sforăitor, este cunoscut pentru decenţa cu care cultivă relaţiile cele mai diverse. Îşi concepe cu grijă apariţiile scenice, scenografia, costumele. Toate acestea denotă, la o vârstă a maturităţii artistice, o personalitate puternică şi o prezenţă deosebit de plăcută în platourile de televiziune sau pe scenă.

A obţinut multe onoruri şi premii, dar unul îi este la suflet mai mult decât altele: în 2012, a fost onorat cu titlul de „Artist al Poporului” al Republicii Moldova.

Îl puteți urmări pe Paul Surugiu „Fuego” la „Drag de România mea”, la TVR 2.

 

***

Filosoful Gabriel Liiceanu -directorul editurii Humanitas (ediție din 2023)

Duminică, 4 februarie, ora 10.00

Cu scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu plănuiam de mult o întâlnire de taină. Mai ales după evenimentele din 1989, s-a afirmat cu tărie în spaţiul public, fiind una dintre cele mai vizibile şi vocale personalităţi care au participat la dezbateri şi luări de poziţie faţă de evenimentele politice şi culturale ce aveau loc pe scena românească. Această atitudine i-a adus o notorietate indiscutabilă, dar şi critici şi, uneori, adversităţi ireconciliabile.

 

 

 

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

16:00 Portret de Excelenţă Sezon nou

* Temă şi invitat:

A învăţat carte studiind Eminescu. Constantin Noica, întocmind lista celor 22 de genii ale României, îl trecea în fruntea tuturor. Este filosof, scriitor şi eminescolog. Este cel care a publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume.

· CONSTANTIN BARBU

Moderator

· Mihaela Olaru

Documentarist

· Giorgiana Şuşurincă-Enache

Jurnalişti

· Laris Anemarie Bobangă · Roxana Ghiţulescu

Producător

· Raluca Amzăr

 
Istoria ca o pradă - Rolul istoricului în societatea de azi, o nouă dezbatere la „Om și timpul”

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural