loader
Foto

Medicul Luiza Spiru, profesoară de geriatrie, la „Mic dejun cu un campion”: Rolul nostru este să dăruim iubire (ediție din 2023) | VIDEO

Între 19 și 25 februarie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Andreea Răsuceanu, medicul Leonida Gherasim, dirjorul Cristian Mandeal, regretatul medic farmacist Ovidiu Bojor, actrița Adriana Trandafir și medicul Luiza Spiru. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun”

Andreea Răsuceanu - critic literar și scriitoare (ediție din 2020)

  • Luni, 19 februarie, ora 10.00

Andreea Răsuceanu, scriitoare, critic literar și membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club România, a fost invitata Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion” în anul 2020.

Lucrarea de doctorat a Andreei Răsuceanu din 2009, intitulată „Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate”, a fost publicată în Colecţia „Planeta Bucureşti”, la editura Vremea, în același amn, într-o versiune readaptată, sub titlul „Cele două Mântulese”.

Acest volum de debut a fost nominalizat la premiile „României literare”, ale Uniunii Scriitorilor din România, și la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima. O altă apariţie editorială, „Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”, apărută în Colecţia Academica, la editura Humanitas în 2013, fiind un nou succes. Volumul a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și la premiile revistei „Observator cultural”, pentru care a primit premiul „Tânărul critic al anului 2013”, în cadrul Galei tinerilor scriitori.

Predă, publică cronici, interviuri și articole de specialitate în mai multe reviste literare, traduce, colaborează cu edituri prestigioase, colaborează la formate de emisiuni de radio şi televiziune. Şi recunoaşte, fără drept de apel: „Autorul este dator să spună o poveste. El recurge la surse istorice. Este de datoria lui să se documenteze, dar trebuie să treacă dincolo de propria persoană şi să producă ceva inefabil’’.

Din vara lui 2017, ea coordonează seria de literatură contemporană a editurii Humanitas.

Prilejul întâlnirii din anul 2020 a fost publicarea cărții „Vântul, duhul, suflarea”, apărută Colecţia Fiction Ltd., la Editura Polirom, în 2020, cu o prefaţă de Paul Cernat, al doilea roman din trilogia ce are ca punct de legătură un sat situat în apropierea Dunării: „E o carte dură, e o carte despre moarte și suferință, de fapt, despre cum suferința se perpetuează de la o generație la alta, fie că e vorba despre istoria mare, fie că e vorba despre cea personală, cele două sunt oricum inseparabile, se intercondiționează”.

CITEȘTE ȘI: ANDREEA RĂSUCEANU, PROZATOARE ȘI CRITIC LITERAR, LA „INTERVIURILE TVR CULTURAL”: ÎNAINTE SĂ ÎNVĂȚ SĂ SCRIU, ÎMI PLĂCEA SĂ MÂZGĂLESC PE MARGINEA FOILOR, PREFĂCÂNDU-MĂ CĂ SCRIU. ASTEA AU FOST PRIMELE MELE POVEȘTI | VIDEO

***

Acad. Leonida Gherasim - cardiolog (ediție din 2021)

  • Marți, 20 februarie, ora 10.00

Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut în 20 februarie 1929 şi a studiat la Facultatea de Medicină din București, între anii 1947 și 1953. A avut şansa unor profesori – mentori, care l-au format ca om şi ca medic: acad. Daniel Danielopolu, acad. Basil Theodorescu și acad. Theodor Burghele sunt doar câţiva dintre ei. Multe întâmplări şi amintiri îl leagă şi acum de aceştia. Prestanţa, probitatea şi autoritatea profesională, punctualitatea, datoria faţă de pacient dincolo de viaţa personală au călit un caracter ce, şi acum, la cei peste 90 ani, a rămas la fel de serios, doar cu o patină de emoţie şi cu o detaşare senină în plus, care-i permit analiza la rece a celor peste 60 de ani de activitate.

„Când am devenit medic, am căpătat o responsabilitate suplimentară. Responsabilitatea e o problemă de morală, nu numai profesională”, spunea acad. dr. Leonida Gherasim, invitat la „Mic dejun cu un campion”, în 2021.

S-a specializat în medicină internă şi cardiologie, obţinând titlul de medic primar în ambele specialităţi, a excelat în activitatea de cercetare a patologiei cardiovasculare şi a fost, în egală măsură, un profesor dăruit, foarte respectat şi iubit. Experienţa acumulată ca medic curant, cât şi rezultatele cercetărilor ştiinţifice şi contribuţia la dezvoltarea domeniului cardiologiei au fost finalizate într-o serie semnificativă de lucrări de specialitate. Din 2001 este membru de onoare al Academiei Române.

***

Cristian Mandeal – dirijor, co-fondator al Orchestrei Naţionale de Tineret (ediție din 2020)

  • Miercuri, 21 februarie, ora 10.00

„Nu mai am timp pentru experiențe. A venit vremea sintezelor’’, arăta dirijorul Cristian Mandeal, cel care a condus orchestra Filarmonicii „George Enescu”, determinând-o să devină o orchestră europeană de top. În bilanţul celor 50 de ani de carieră, maestrul Cristian Mandeal numără integralele Enescu, Brajhms, Bruckner şi un talent dirijoral unic.

„O orchestră e o ca societate în miniatură. Din păcate, societatea românească are neşansa de a fi lipsită de valori şi de a avea „dirijori” slabi”, spunea, în 2020, Cristian Mandeal, invitat la „Mic dejun”.

A dirijat unele dintre cele mai cunoscute orchestre din lume şi a fost aplaudat de milioane de fani. Printre altele, a fost director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania, iar din 2005, dirijor principal invitat al orchestrei a lui Sir John Barbirolli „Halle-Orchestra” din Manchester, una dintre cele mai prestigioase din Europa, cea mai veche din Marea Britanie; din 2007, este dirijor principal invitat al Filarmonicii din Copenhaga; director artistic şi dirijor al Orchestrei Simfonice de Nord din Haifa,Israel, şi dirijor resident al Orchestrei Haydn din Bolzano şi Trento, Italia.

A concertat peste tot în lume - în Europa, Asia, pe cele două continente americane - şi a fost invitat la mari festivaluri de muzică clasică la Atena, Lisabona, Brescia, Bayreuth, dar şi la Bucureşti, unde, în 2001 şi 2003, a fost director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”. O performanţă notabilă este premiera britanică a operei „Oedip” de George Enescu, pe care a dirijat-o în compania Orchestrei BBC Scottish.

Împreună cu violoncelistul Marin Cazacu, a pus bazele Orchestrei Naţionale de Tineret, care, după mai bine de un deceniu de activitate, dovedeşte că este o pepinieră de talente autentice.

„Pentru mine, muzica e nesfârşită. Ea există şi în somn, şi în vise, şi în mintea mea, atunci când merg pe stradă”, spunea Cristian Mandeal.

****

Acad. dr. Ovidiu Bojor, medic farmacist şi cercetător (1924-2023) - ediție din 2020

  • Joi, 22 februarie, ora 10.00

Medicina alopată și energia plantelor nu se exclud, ci pot să se ajute reciproc’’, explica doctorul farmacist Ovidiu Bojor, întemeietorul fitoterapiei moderne în România, invitat la„Mic dejun” în 2020, la 97 de ani. Ovidiu Bojor s-a stins din viață în februarie 2023.

Toate bolile apar din cauza sufletului bolnav”, spunea Ovidiu Bojor, cel care a descoperit „insulina vegetală”.

Cercetător şi savant de renume, Ovidiu Bojor a stăbătut la pas peste 40.000 de kilometri şi a cartografiat flora României – care numără peste 3.600 de specii de plante binefăcătoare – dar şi pe cea a Nepalului – unde a descoperit, cercetat şi înregistrat peste 4.500 de specii. Acolo, în 1985, a reuşit chiar să pună bazele unui institut de cercetare şi de producţie pentru remedii fitoterapeutice.

La baza formării mele am crezut dintotdeauna că există ceva superior oamenilor şi am urmat această cale. Am studiat, am predat, am făcut multe descoperiri; uneori, m-am îndoit, dar ceea ce mi-a rămas, cu siguranţă, a fost convingerea că la baza vieţii noastre stă doar iubirea. Şi e de ajuns”, mărturisea Ovidiu Bojor.

De pe platourile muntoase ale Himalayei, Ovidiu Bojor a exclamat: „Cu cât mergi mai sus, orizontul e mai larg”. Această meditaţie avea să devină motto-ul care l-a ghidat întreaga viaţă.

***

Adriana Trandafir – actriţă (ediție din 2021)

  • Vineri, 23 februarie, ora 10.00

Adriana Trandafir glumeşte adesea, spunând: „Eu sunt o fată tristă, plină de umor”.

Face parte din generaţia ’80 a creatorilor de teatru şi film. Temperamentul vulcanic, firea sa deschisă, generoasă și expansivă au definit-o încă de la început ca pe o actriţă de comedie, dar profesoara ei, Leopoldina Bălănuţă, i-a descoperit resurse ascunse: „Ai un filon dramatic nebănuit. Ai să faci roluri mari în această direcţie”.

Este cunoscută pentru rolurile din teatru, film şi televiziune și pentru premiile care i-au răsplătit strădania. Titlul de „Ce mai bună actriţă de comedie a anului” i-a revenit de două ori, în 2000 şi 2002, la Festivalul de Teatru de la Galați, însă există un rol emblematic a urmărit-o mai multe decenii: „Pasărea măiastră - Maria Tănase”, destin cu care se confundă până la asimilarea totală şi pentru care a primit mai multe distincţii de-a lungul a 30 de ani de reprezentaţii neîntrerupte.

Faptul că joc rolul ăsta de atâta timp m-a făcut să-l abordez nu numai după vârsta personajului, ci şi după vârsta mea. Într-un fel îl jucam acum douăzeci de ani, altfel îl joc acum. Maria Tănase, pe care am şi cunoscut-o copil fiind, a fost ca o Biblie pentru mine, pe care am citit-o şi răscitit-o. Dumnezeu mi-a oferit multe momente de bucurie. Acest rol m-a cucerit, m-a acaparat, m-am identificat cu el. Cel mai greu până la aplauze este drumul spre succes”, spunea Adriana Trandafir, invitată la „Mic dejun cu un campion” în 2021.

Deşi se declară o timidă înnăscută, emotivă şi ruşinoasă, atunci când intră în pielea personajului, are loc o metamorfoză totală. De aceea, nici filmul nu a ocolit-o, pentru că personalitatea sa explozivă, izbucnită din acea timiditate, şi o reţinere pe care nu le afişează au recomandat-o multor regizori şi scenarişti.

***

Prof. univ. dr. Luiza Spiru, profesoară de geriatrie și președinta Fundației „Ana Aslan” Internațional (ediție din 2023)

  • Duminică, 25 februarie, ora 10.00

„Rolul şi menirea noastră sunt să fim fericiţi, să iubim, să dăruim iubire”, afirma cu multă convingere medicul Luiza Spiru, considerată astăzi, pe drept cuvânt, moştenitoarea Anei Aslan, savanta care a deschis drumul cercetării geriatrice în România şi nu numai.

Exemplul mentorului a fost continuat cu succes şi amplificat pentru că, graţie perseverenţei prof. univ. Dr. Luiza Spiru, acum, geriatria se bucură de recunoaştere academică, devenind, în urmă cu patru ani, disciplină obligatorie de studiu la facultate. O ediţie de colecţie, o lecţie de iubire, dăruire şi implicare împărtăşite cu graţie Daniela Zeca Buzura şi Luiza Spiru.

Prof. univ. dr. Luiza Spiru este profesoară de Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor la Universitatea de Medicină de Farmacie „Carol Davila” din București, președinta Fundației „Ana Aslan” Internațional, iar, din 2022, ambasador pentru România în cadrul EWA European Women’s Association.

Această ediție este difuzată și la TVR 2, sâmbătă, 24 februarie, de la ora 10.00.

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural