loader
Foto

Dirijorul Cristian Mandeal, la „Mic dejun cu un campion”: „Pentru mine, muzica e nesfârșită” | VIDEO

Între 29 mai și 4 iunie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Andreea Răsuceanu, regretatul Ovidiu Bojor, Iuliana Marciuc, Cristian Mandeal și Adriana Trandafir. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun”

Andreea Răsuceanu - critic literar și scriitoare

  • Luni, 29 mai, ora 10.00

Andreea Răsuceanu, scriitoare, critic literar și membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club România, a fost invitata Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion” în anul 2020.

Lucrarea de doctorat a Andreei Răsuceanu din 2009, intitulată „Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate”, a fost publicată în Colecţia „Planeta Bucureşti”, la editura Vremea, în același amn, într-o versiune readaptată, sub titlul „Cele două Mântulese”.

Acest volum de debut a fost nominalizat la premiile „României literare”, ale Uniunii Scriitorilor din România, și la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima. O altă apariţie editorială, „Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”, apărută în Colecţia Academica, la editura Humanitas în 2013, fiind un nou succes. Volumul a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și la premiile revistei „Observator cultural”, pentru care a primit premiul „Tânărul critic al anului 2013”, în cadrul Galei tinerilor scriitori.

Predă, publică cronici, interviuri și articole de specialitate în mai multe reviste literare, traduce, colaborează cu edituri prestigioase, colaborează la formate de emisiuni de radio şi televiziune. Şi recunoaşte, fără drept de apel: „Autorul este dator să spună o poveste. El recurge la surse istorice. Este de datoria lui să se documenteze, dar trebuie să treacă dincolo de propria persoană şi să producă ceva inefabil’’.

Din vara lui 2017, ea coordonează seria de literatură contemporană a editurii Humanitas.

Prilejul întâlnirii din anul 2020 a fost publicarea cărții „Vântul, duhul, suflarea”, apărută Colecţia Fiction Ltd., la Editura Polirom, în 2020, cu o prefaţă de Paul Cernat, al doilea roman din trilogia ce are ca punct de legătură un sat situat în apropierea Dunării: „E o carte dură, e o carte despre moarte și suferință, de fapt, despre cum suferința se perpetuează de la o generație la alta, fie că e vorba despre istoria mare, fie că e vorba despre cea personală, cele două sunt oricum inseparabile, se intercondiționează”.

Acad. dr. Ovidiu Bojor – medic farmacist şi cercetător (1924-2023)

  • Marți, 30 mai, ora 10.00

Medicina alopată și energia plantelor nu se exclud, ci pot să se ajute reciproc’’, explica doctorul farmacist Ovidiu Bojor, întemeietorul fitoterapiei moderne în România, invitat la„Mic dejun” în 2020, la 97 de ani. Ovidiu Bojor s-a stins din viață în februarie 2023.

Toate bolile apar din cauza sufletului bolnav”, spunea Ovidiu Bojor, cel care a descoperit „insulina vegetală”.

Cercetător şi savant de renume, Ovidiu Bojor a stăbătut la pas peste 40.000 de kilometri şi a cartografiat flora României – care numără peste 3.600 de specii de plante binefăcătoare – dar şi pe cea a Nepalului – unde a descoperit, cercetat şi înregistrat peste 4.500 de specii. Acolo, în 1985, a reuşit chiar să pună bazele unui institut de cercetare şi de producţie pentru remedii fitoterapeutice.

La baza formării mele am crezut dintotdeauna că există ceva superior oamenilor şi am urmat această cale. Am studiat, am predat, am făcut multe descoperiri; uneori, m-am îndoit, dar ceea ce mi-a rămas, cu siguranţă, a fost convingerea că la baza vieţii noastre stă doar iubirea. Şi e de ajuns”, mărturisea Ovidiu Bojor.

De pe platourile muntoase ale Himalayei, Ovidiu Bojor a exclamat: „Cu cât mergi mai sus, orizontul e mai larg”. Această meditaţie avea să devină motto-ul care l-a ghidat întreaga viaţă.

 

Iuliana Marciuc – realizatoare şi producătoare TV

  • Miercuri, 31 mai, ora 10.00

Iuliana Marciuc, gazda emisiunii „Destine ca-n filme”, difuzată la TVR 2, a fost invitata Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2020.

Încă din 1990, de când a câştigat un concurs de crainică la Televiziunea Română, Iuliana Marciuc a înţeles că o aşteaptă un drum lung cu bucurii, dar şi cu multe schimbări, cu sacrificii şi trudă. Statutul acceptat al unui om de televiziune este faptul că este o persoană publică, care se bucură de vizibilitate şi, tocmai de aceea, reponsabilitatea sa este enormă, nu doar pentru imaginea personală, dar şi pentru cea a instituţiei pe care o reprezintă şi a influenţei implicite a acţiunilor şi părerilor sale.

„Nu există probleme. Există soluţii”, spune ea. Iuliana Marciuc a știut să se reinventeze: de la crainic, la redactor, moderator-prezentator, producător, tentată uneori chiar de distribuirea în scenete de televiziune sau în piese de teatru, femeie de afaceri și o colegă de nădejde. A cântat, a dansat, a jucat până şi teatru, a prezentat spectacole, a realizat şi moderat o mulţime de formate de televiziune. Este foarte cunoscută pentru „Confesiuni” și „Destine ca-n filme”, emisiunile sale cele mai longevive.

Iuliana Marciuc se bucură de tot ceea ce viaţa îi poate oferi: o meserie care-i place şi i se potriveşte, o familie frumoasă, alături  de soţul ei, Adrian Enache, şi de fiul ei, David, şi, mai ales, un optimism contagios.

Cristian Mandeal – dirijor, co-fondator al Orchestrei Naţionale de Tineret

  • Joi, 1 iunie, ora 10.00

Nu mai am timp pentru experiențe. A venit vremea sintezelor’’ spune dirijorul Cristian Mandeal, cel care a condus orchestra Filarmonicii „George Enescu”, determinând-o să devină o orchestră europeană de top. În bilanţul celor 50 de ani de carieră, maestrul Cristian Mandeal numără integralele Enescu, Bhrams, Bruckner şi un talent dirijoral unic.

O orchestră e o ca societate în miniatură. Din păcate, societatea românească are neşansa de a fi lipsită de valori şi de a avea „dirijori” slabi”, spunea, în 2020, Crstian Mandeal, invitat la „Mic dejun”.

A dirijat unele dintre cele mai cunoscute orchestre din lume şi a fost aplaudat de milioane de fani. Printre altele, a fost director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania, iar din 2005, dirijor principal invitat al orchestrei a lui Sir John Barbirolli „Halle-Orchestra” din Manchester, una dintre cele mai prestigioase din Europa, cea mai veche din Marea Britanie; din 2007, este dirijor principal invitat al Filarmonicii din Copenhaga; director artistic şi dirijor al Orchestrei Simfonice de Nord din Haifa,Israel, şi dirijor resident al Orchestrei Haydn din Bolzano şi Trento, Italia.

A concertat peste tot în lume - în Europa, Asia, pe cele două continente americane - şi a fost invitat la mari festivaluri de muzică clasică la Atena, Lisabona, Brescia, Bayreuth, dar şi la Bucureşti, unde, în 2001 şi 2003, a fost director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”. O performanţă notabilă este premiera britanică a operei „Oedip” de George Enescu, pe care a dirijat-o în compania Orchestrei BBC Scottish.

Împreună cu violoncelistul Marin Cazacu, a pus bazele Orchestrei Naţionale de Tineret, care, după mai bine de un deceniu de activitate, dovedeşte că este o pepinieră de talente autentice

Pentru mine, muzica e nesfârşită. Ea există şi în somn, şi în vise, şi în mintea mea, atunci când merg pe stradă”, spunea Cristian Mandeal.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/bzvqqTBcKSk" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe></div>

Adriana Trandafir – actriţă

  • Vineri, 2 iunie, ora 10.00

Adriana Trandafir glumeşte adesea, spunând: „Eu sunt o fată tristă, plină de umor”.

Face parte din generaţia ’80 a creatorilor de teatru şi film. Temperamentul vulcanic, firea sa deschisă, generoasă și expansivă au definit-o încă de la început ca pe o actriţă de comedie, dar profesoara ei, Leopoldina Bălănuţă, i-a descoperit resurse ascunse: „Ai un filon dramatic nebănuit. Ai să faci roluri mari în această direcţie”.

Este cunoscută pentru rolurile din teatru, film şi televiziune și pentru premiile care i-au răsplătit strădania. Titlul de „Ce mai bună actriţă de comedie a anului” i-a revenit de două ori, în 2000 şi 2002, la Festivalul de Teatru de la Galați, însă există un rol emblematic a urmărit-o mai multe decenii: „Pasărea măiastră - Maria Tănase”, destin cu care se confundă până la asimilarea totală şi pentru care a primit mai multe distincţii de-a lungul a 30 de ani de reprezentaţii neîntrerupte.

Faptul că joc rolul ăsta de atâta timp m-a făcut să-l abordez nu numai după vârsta personajului, ci şi după vârsta mea. Într-un fel îl jucam acum douăzeci de ani, altfel îl joc acum. Maria Tănase, pe care am şi cunoscut-o copil fiind, a fost ca o Biblie pentru mine, pe care am citit-o şi răscitit-o. Dumnezeu mi-a oferit multe momente de bucurie. Acest rol m-a cucerit, m-a acaparat, m-am identificat cu el. Cel mai greu până la aplauze este drumul spre succes”, spunea Adriana Trandafir, invitată la „Mic dejun cu un campion” în 2021.

Deşi se declară o timidă înnăscută, emotivă şi ruşinoasă, atunci când intră în pielea personajului, are loc o metamorfoză totală. De aceea, nici filmul nu a ocolit-o, pentru că personalitatea sa explozivă, izbucnită din acea timiditate, şi o reţinere pe care nu le afişează au recomandat-o multor regizori şi scenarişti.

<div class="video-container"><iframe width="640" height="360 src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/kuaEbK0Kl_A" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe></div>

 

22:00 VIAŢA DUBLĂ A VERONICĂI

Film*

(LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE-Franţa, Polonia, 1991)

Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

* Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

*Premiul pentru cea mai bună actriţă (Irene Jacob), premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes 1991

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 1992 pentru cel mai bun film străin

Dramă. Weronika locuieşte în Polonia, Véronique în Franţa şi niciuna nu ştie că cealaltă există-decât într-un moment fugitiv în care tânăra poloneză întrezăreşte o turistă străină, care-i seamănă leit, într-un autobuz din Cracovia. Weronika, pasionată de muzică şi membră într-un cor, moare subit în timpul unui concert. Véronique, şi ea muziciană, descoperă treptat că este influenţată în mod misterios de alegerile şi experienţele celeilalte fete, ca şi cum viaţa acesteia ar continua prin ea.

Redactor: Adriana Vulpe

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
„Faust”, despre bărbatul care și-a vândut sufletul diavolului, în 6 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor marți, 6 iunie, din arhiva Televiziunii Române, opera „Faust”, de Charles Gounod, jucată în anul 2008 pe ...

Drama „Viața dublă a Veronicăi”, premiată la Cannes, difuzată în 5 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează, în săptămâna 5 - 11 iunie, filmele „Viața dublă a Veronicăi” (1991) și „Jurnalul unei cameriste” (1946).

„Pot roboții să facă teatru?”: O prelegere de Alexandru Dabija, pe scena Operei, în 8 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează joi, 8 iunie, în direct, prelegerea susținută de regizorul Alexandru Dabija, în cadrul Conferințelor Operei Naționale ...