loader
Foto

Scriitoarea Tatiana Niculescu, la „Mic dejun cu un campion”. Edițiile săptămânii 3-9 aprilie | VIDEO

Între 3 și 9 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Adrian Cioroianu, Adelin Petrișor, Daniela Nane, Wilhelm Dancă și Tatiana Niculescu, în cadrul emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

„Mic dejun cu un campion” , emisiune produsă de Ileana Ploscaru Panait, este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Un text de Ileana Ploscaru Panait


Adrian Cioroianu - istoric, eseist și om politic

  • Luni, 3 aprilie, ora 10:00

Adrian Cioroianu - profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, cercetător, scriitor, moderator, fost ambasador, fost delegat permanent al României pe lângă UNESCO până în 2020 și ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, fost europarlamentar și senator.

Adrian Cioroianu a discutat cu Daniela Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”, în 2018, despre greşelile pe care nu ar trebui să le repetăm după prima sută de ani de modernitate a României întregite.

Istoria nu se termină niciodată. Cine afirmă că, în condiţii prielnice, putem vedea luminiţa de la capătul tunelului nu ştie ce spune. Mereu vor fi probleme. Ele se succed încontinuu. Sunt mereu aceleaşi, altfel. Asta e istoria”, explica Adrian Cioroianu.

În lucrarea sa, „Un centenar și mai multe teme pentru acasă”, acesta spune că aspectele esenţiale ale istoriei României care ne marchează grav în acest moment sunt: simţul hipercritic al românului, declinul catastrofal al demografiei, determinismul geografic, globalizarea care ne vindecă de patriotism, intelectualitate şi educaţie, politizare şi corupţie, ciclicitatea istoriei, criza leadership-ului la nivel global şi dispariţia liderului providenţial, transformarea sistemelor politice. Toate acestea sunt teme care au marcat spaţiul public de acum 100 de ani, rămase la fel de actuale şi astăzi.

Adrian Cioroianu prezintă, din anul 2013, emisiunea „5 minute de istorie” la Televiziunea Română.

Adelin Petrişor – jurnalist de război

  • Marti, 4 aprilie, ora 10:00

Adelin Petrişor este unul dintre cei mai titraţi reporteri de război din România, un om recunoscut internaţional pentru reportajele sale exclusive, difuzate chiar în timpul desfăşurării unor evenimente de maximă gravitate şi pericol.

Adelin Petrișor lucrează la Televiziunea Română din 2010. De-a lungul anilor, a acoperit evenimente precum Primăvara Arabă, căderea regimului Gaddafi din Libia, a fost în Coreea de Nord, în aprolie 2012, a transmis din Irak, Afganistan și Siria. În timpul pandemiei de coronavirus, a fost primul jurnalist care a realizat un reportaj în secţiile de terapie intensivă.

Cu o carieră de reporter care acoperă peste douăzeci şi cinci de ani de activitate, în cele mai fiebinţi şi instabile zone de conflict din lume, Adelin Petrişor este fără îndoială un jurnalist tânăr, îndrăgostit de meserie, care a pus mai presus de viaţa personală - asupra căreia păstrează o notabilă discreţie – vocaţia de a fi mereu în primele rânduri.

Jurnalistul de teren, şi, mai ales, cel din zonele de conflict este un combatant aflat mereu în acelaşi pericol ca şi militarii de pe câmpul de luptă. Ceea ce-l diferenţiază pe un jurnalist de un altul este atitudinea, felul în care ajunge la informaţie, cum „speculează” conjunctura pentru ca noi, telespectatorii din lumea întreagă să avem acces rapid şi obiectiv la evenimentele aflate în derulare. Munca sa nu este doar o relatare seacă, ci o sinteză, cunoştinţe ample asupra politicilor regionale, psihologiei colective, tacticilor de război, într-un cuvânt, un complex de condiţionări, nelipsit de elementul surpriză care poate răsturna în orice clipă situaţia.

Abilităţile de comunicare, stăpânirea de sine, curajul, conştiinţa şi performanţa profesională, devoţiunea, camaraderia, analiza justă a situaţiei din teren, diplomaţia, toate acestea conturează profilul unui bun jurnalist căruia Adelin Petrişor i se înscrie fără nicio rezervă”, notează Ileana Ploscaru Panait.

Adelin Petrișor a fost invitat la „Mic dejun cu un campion” în 2019.

Daniela Nane – actriţă, trainer şi coordonator proiecte educaţionale

  • Miercuri, 5 aprilie, ora 10:00

Daniela Nane, invitată la „Mic dejun” în 2019, este una dintre actriţele generaţiei de mijloc a teatrului românesc, care străluceşte în spectacolele în care este distribuită. Actriţă, mamă, o femeie cu ochi de o expresivitate aparte, un bun manager şi trainer pentru şcoala pe care o conduce, Daniela Nane ne-a arătat că frumuseţea se învaţă. Dincolo de datele moştenite, frumuseţea dată de Dumnezeu trebuie dublată de o inteligenţă a minţii şi sufletului, pentru a fi deplină. Fostă Miss România, Daniela Nane a ştiut să depăşească bariera frumuseții fizice.

Despre rolurile Danielei Nane în teatru și în filme, citiți aici.

Preot prof. Wilhelm Dancă – teolog şi filosof

  • Joi, 6 aprilie, ora 10:00

Îmi place să stau de vorbă cu Dumnezeu şi cu oamenii”, mărturisește Wilhelm Dancă, preot al Episcopiei Romano-Catolice din București, membru corespondent al Academiei Române și, din 2017, membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg.

Din 2012, este profesor de teologie fundamentală și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. Wilhelm Dancă este un eminent teolog şi filosof, un teoretician exemplar al creştinismului.

Teologia are nevoie de filosofie, pentru că teologia gândește credinţa, iar gândirea în activitatea sa foloseşte concepte şi limbaje filosofice”, explica teologul.

Wilhelm Dancă a fost invitat la „Mic dejun cu un campion” în 2019, cu doar o săptămâna înainte de vizita Papei Francisc în România (31 mai-2 iunie).

 

 

Tatiana Niculescu – scriitoare şi jurnalistă

  • Vineri, 7 aprilie, ora 10:00

Tatiana Niculescu este scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei. Scriitoarea a fost invitată la „Mic dejun la un campion” în anul 2019. Ceea ce impresionează la Tatiana Niculescu este documentarea meticuloasă, alegerea subiectelor – de cele mai multe ori spinoase sau controversate – ştiinţa construcţiei textului.

Scriitoarea dovedeşte, cu fiecare carte pe care o scoate pe piaţă, că stăpâneşte o reţetă de succes ce se materializează de regulă cu un bestseller epuizat rapid şi cu multe reeditări cerute de public.

Între 1995 și 2008, Tatiana Niculescu a fost redactor și realizator de programe, iar apoi redactor‑șef la secția română a postului de radio BBC World Service, la Londra și București. Între decembrie 2014 și aprilie 2015, a fost purtătoare de cuvânt a Administrației Klaus Iohannis.

 

 

Răsvan Popescu – scriitor şi jurnalist, scenarist, membru CNA

  • Duminică, 9 aprilie 2023, ora 10.00

„Asta fac eu. Transmit emoţii. Pun oamenii pe gânduri”, a mărturisit Răsvan Popescu, în dialogul cu Daniela Zeca Buzura.

După apariţia a 11 cărţi, mii de articole de presă, numeroase scenarii pentru film şi o importantă activitate de realizator de radio şi televiziune, Răsvan Popescu aduce la „Mic Dejun cu un Campion”, o carte la care ţine foarte mult.

„În torent” este cel mai recent volum publicat, care a primit de curând Premiul de Excelenţă, acordat de Uniunea Scriitorilor şi de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - filiala Iaşi.

Ediția „Mic dejun cu un campion” cu Răsvan Popescu este al doilea episod din sezonul 17.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/z4zhFLF-Z2w" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe></div>

19:00 Ce facem în weekend Premieră

Producător: Narcisa Manoliu

20:30 Zile de poveste

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 4 : 1431: Prăbuşirea imperiului Khmer

Redactor: Ştefan Asavei

 
Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

 

#TVRcultural