loader
Foto

Ediție de colecție „Mic dejun cu un campion”: Jurnalista Sabina Fati, în dialog cu Daniela Zeca Buzura | VIDEO

Între 3 și 9 iulie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mihai Mălaimare, scriitoarea Adriana Babeți, analistul politic Armand Goșu, dr. Alexandru Vlad Ciurea, coregrafa Vava Ștefănescu și jurnalista Sabina Fati.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun”

Mihai Mălaimare, actor

  • Luni, 3 iulie, ora 10:00

Avem noroc că lumea este strâmbă şi nebună, iar teatrul este etern. Un actor e în primul rând o foaie de turnesol, absoarbe binele şi răul”, spunea Mihai Mălaimare - actor, fondatorul Teatrului „Masca” și politician - invitat la „Mic dejun” în 2022.

Cărțile sale - „Actorul, bufonul”, „Statuia vivantă” și „Caleaşca aurită” - apărute la Rao în 2021 - au fost prilejul dialogului de la „Mic dejun”.

 

Prof. univ. dr. Adriana Babeţi – scriitoare, critic literar

  • Marți, 4 iulie, ora 10:00

Să fii împăcat cu tine este o formă de fericire”, spunea Adriana Babeți, una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare contemporane și profesoară îndrăgită de literatură comparată, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Adriana Babeți a fost invitată la „Mic dejun” în 2022.

„A fost întotdeauna cea mai bună dintre noi cei hărnicuţi, norocoşi, gălăgioşi, orgolioşi şi mai bine organizaţi’’, scria Mircea Mihăieş despre Adriana Babeţi, iar citindu-i eseurile, articolele şi proza o aşezăm şi noi între autorii de primul raft”, arăta și Daniela Zeca Buzura.

 

Armand Goşu – analist politic și profesor specializat în spațiul euro-asiatic

  • Miercuri, 5 iulie, ora 10:00

Armand Goșu, analist politic și istoric, predă din 2004 istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, evoluţii în fostul spaţiu sovietic şi introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus.

A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995‑1998 şi 1999‑2000. Între 2005 şi 2010 a fost redactor‑şef adjunct, iar în perioada 2013‑2014, redactor‑şef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

Este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, în cadrul Universității din București.

Armand Goșu a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în 2022.

 

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg

  • Joi, 6 iulie 2023, ora 10:00

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea a fost primul invitat al celui de-al 16-lea sezon al emisiunii „Mic dejun”, în 2022.  Suntem la curent cu sfaturile sale medicale ce depăşesc graniţa medicinei şi se adresează de fapt trăirii unei vieţi de bună calitate, a cultivării conştiente a unui bun simţ înnăscut de autoapărare, atenuat însă în societatea contemporană de un ritm de viaţă nefiresc. Este un ABC al fiinţei şi al creierului şi, tocmai de aceea, cuvintele simple, dar revelatoare ale unor specialişti precum dr. Vlad Ciurea pot însemna mai mult decât am bănui la prima vedere.

 

 

Vava Ştefănescu - coregrafă, managerul Centrului Național al Dansului

  • Vineri, 7 iulie, ora 10.00

Dansul este un principiu al vieţii”, spunea Vava Ştefănescu, iar această cugetare i se potriveşte cel mai bine, pentru că întreaga ei carieră de dansatoare, coregrafă sau regizor şi-a dedicat-o exclusiv scenei.

„De câteva decenii încoace, Vava Ştefănescu îşi concepe dansul ca viaţa: când lin, când vibrant, cu suişuri şi coborăşuri însă, totdeauna adevărat”, spunea Daniela Zeca Buzura, despre Vava Ștefănescu, invitată la „Mic dejun” în 2022.

 

 

Sabina Fati - jurnalistă

  • Duminică, 9 iulie 2023, ora 10:00

Sabina Fati, jurnalistă și analist politic, a fost invitata Danielei Zeca Buzura în 2022. Este foarte apreciată pentru analizele şi editorialele ei pertinente pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. În egală măsură, este şi o scriitoare versată şi o călătoare împătimită, sub condeiul căreia aventurile, istoria, cultura şi civilizaţia meleagurilor străbătute se transformă în volume de o necruţătoare obiectivitate şi tensiune.

Poate Kant are dreptate şi va veni cândva o pace eternă”, spunea Sabina Fati, anul trecut, la „Mic dejun”.

Este autoare a volumelor: „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” (2022), „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time” (2016), „Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” (2015), „Transilvania, o provincie în căutarea unui centru. Centru şi periferie în discursul elitelor politice din Transilvania, 1892–1918” (2007).

 

 

9:00 Ce facem în weekend (R)

Producător: Narcisa Manoliu

(Reluare)

10:30 Istoriile oraşului Premieră

Documentar*

Bucureștiul înseamnă acasă pentru 2 milioane de oameni. Aproximativ 4 milioane tranzitează în fiecare zi

orașul. Cât din istoria lui cunoaștem? Ce semnificație au pentru noi, locuitorii urbei, construcțiile pe lângă care

trecem zilnic? Câte din istoriile lor mai mari sau mai mici cunoaștem și, până la urmă, cum ne influențează

locul în care trăim? Explorăm prezentul continuu al spațiul urban, microistorii personale care se ramifică la nivel comunitar (înrudiri, prietenii) și care se suprapun temporal coexistând în memoria personală, amprentând suprafața texturii

urbane prin comportamente, stiluri de viață, construcții noi, hibridizări și contopiri cu trecutul.

Producător : Raluca Bibiri

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural