loader
Foto

Radu Paraschivescu, la „Mic dejun cu un campion”: Cel mai bine scriu când sunt înghesuit cu spatele la zid (2018) | VIDEO

Între 6 și 10 noiembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Marcel Iureș, scriitorul Radu Paraschivescu, criticul literar Alex Ștefănescu, arhitectul Augustin Ioan și dr. Mihaela Bilic.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

 

Marcel Iureş – actor, managerul Teatrului Act (ediție din 2017)

  • Luni, 6 noiembrie, ora 10:00

Marcel Iureş este un artist al generaţiei ’80, valoroasă atât în literatură, poezie, arte vizuale, muzică, cât şi, evident, în teatru şi film. În întregime este o generaţie norocoasă, pentru că a convieţuit la superlativ împreună cu antecesorii săi redutabili, dar a avut şi răgazul de a-şi dovedi propria valoare. Astăzi, Marcel Iureş nu mai este atât de vizibil, în schimb este mult mai selectiv.

Face teatru, dar numai proiecte în care crede cu adevărat. Cât despre film, este unul dintre actorii români care joacă mult peste hotare, dar şi poeticul lungmetraj românesc „Octav’’, care a avut premiera în 2017.

Seva mea vine şi din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu vorbind”, spunea Marcel Iureș, la „Mic dejun”, în 2017.

***

Alex Ştefănescu – critic şi istoric literar (ediție din 2017)

  • Marți, 7 noiembrie, ora 10:00

„Scriitorul şi criticul literar Alex Ştefănescu mi-a spus cândva: «Voi încheia „Proiectul Eminescu” şi ştiu, în sfârşit, că vom vorbi despre poet nu doar în ianuarie şi în decembrie»”, spunea Daniela Zeca Buzura despre invitatul ei.

Alex Ştefănescu a revenit la „Mic Dejun” în 2017, când volumul „Eminescu, poem cu poem” a văzut lumina tiparului. A fost ca un adevărat şantier de cercetare şi selecţie bazat pe documentarea în arhive timp de cel puţin un deceniu. A scris timp de patru ani, iar cartea a apărut în noiembrie 2017. Vor urma şi altele, pentru că aceasta face parte dintr-o serie care va cuprinde întreaga operă poetică antumă a poetului. Aşadar, o întreprindere temerară, menită a scoate la lumină nu numai cele ştiute, dar şi cele necunoscute despre Eminescu, creaţia lui literară, filosofică sau jurnalistică, dar şi despre viaţa, iubirile şi miturile ce se leagă de personalitatea acestuia.

„Mi-ar fi părut rău să mor şi să nu fi scris despre Eminescu”, spunea Alex Ștefănescu.

***

Arhitectul Augustin Ioan - profesor la Universitatea Naţională de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti (ediție din 2018)

  • Miercuri, 8 noiembrie, ora 10:00

Arhitectul Augustin Ioan a fost invitat la „Mic dejun” în 2018, unde a vorbit cu Daniela Zeca Buzura despre o Românie a excelenţei, o ţară care, de la întregire până în anii 1930-40, era una în plină maturitate şi sălta cu paşi de uriaş pentru a recupera un decalaj istoric imens. Părea că găsise reţeta succesului, dar fractura comunistă a readus-o într-o stare de izolare, ale cărei efecte se pot simţi şi astăzi.

Excelenţa în inovaţie, arhitectură, industrie, educaţie, cultură, sănătate fac astăzi parte din „perioada clasică” a României, cea la care ne raportăm mereu, dar, pe care, paradoxal, acum o lăsăm să se piardă. E doar o întâmplare? Asta am vrut să aflăm de la Augustin Ioan, un arhitect renumit şi un profesor redutabil, care-şi iubeşte şi îşi îndrumă studenţii, dar cărora nu le poate oferi totuşi un viitor. De ce? E o întrebare a generaţiei tinere care se adresează României centenare. Un dialog dulce-amar, deloc nostalgic, cu multe speranţe pentru viitor.

***

Dr. Mihaela Bilic - medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice (ediție din 2018)

  • Joi, 9 noiembrie, ora 10:00

„Niciodată nu am putut să mănânc după pofta inimii”, mărturisea, în 2018, dr. Mihaela Bilic. Şi, cu toate astea, spunea: „Încetaţi să vă abţineţi, doriţi-vă!”.

Însă, abia de la acest îndemn, începe aventura siluetei râvnite şi a sănătăţii. Dr. Mihaela Bilic este psihonutritionist, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Are o experienţă de aproximativ 20 de ani în alimentaţia sănătoasă a copilului, a femeii însărcinate, a adultului sănătos şi activ şi a pacienţilor supraponderali şi obezi. Este unul dintre puținii medici din România certificaţi de Federaţia Mondială a Obezităţii. A urmat numeroase cursuri şi stagii de pregătire în centre de nutriţie, wellness şi anti-aging, atât în ţară, cât şi în străinătate – este o carte de vizită pe care o puteţi accesa de pe site-urile multora dintre centrele cu care colaborează.

Este o carieră care s-a construit în timp. Cu ambiţie, profesionalism, plăcere şi dedicaţie. Mihaela Bilic este un guru al nutriţiei sănătoase, o doctoriţă tânără, convingătoare, plină de şarm, iubită de vedete - ea însăşi trecând drept una dintre ele. Mai nou, prezentă şi pe micile ecrane, în formate de succes care-şi propun să îmbine tentaţia gustului cu o dietă sănătoasă, care să ne menţină frumoşi, tineri şi în formă. Este o prezenţă extrem de plăcută. Nu face pe doctorul atotştiutor. Conversează, nu impune. Ţi se pare uşor, nu o caznă fără ieşire. Ai greşit, dar te poţi îndrepta. Totul ţine de tine şi tu poţi s-o faci. Acestea sunt sentimentele cu care dr. Mihaela Bilic îşi apropie oamenii din jur. Şi aşa sunt şi cărţile scrise de ea, care sunt mereu reeditate, pentru că şi o carte de specialitate poate fi un best-seller, atunci când e scrisă cu inima şi mintea apropiate de cititori.

***

Radu Paraschivescu – scriitor şi traducător (ediție din 2018)

  • Vineri, 10 noiembrie, ora 10:00

La cele peste 100 de titluri traduse, a unei intense activităţi de jurnalist şi de condeier necruţător, Radu Paraschivescu supravieţuieşte cu umor şi inteligenţă unor vremuri nu tocmai comode. În România unui paradox continuu, autorul are fascinaţia călătoriilor şi a mărturisirilor, a vorbelor prinse din zbor, pe care conaţionalii noştri le folosesc netam-nesam. Iar Radu Paraschivescu le strânge ca pe o recoltă, din toamnă-n toamnă, adunând, între coperte, perle de gândire şi exprimare de tot râsul, dacă n-ar fi de potop de lacrimi.

Cotidianul îi oferă materie primă din belşug. Ca să devină literatură, nu trebuie decât un ochi exersat şi o sensibilitate care să poată filtra aceste evenimente. Scrie repede, concentrat.

„Cel mai bine scriu când sunt înghesuit cu spatele la zid”, mărturisea Radu Paraschivescu. Termenele de predare a manuscriselor se succed unul după altul. Exerciţiul jurnalistic îi conferă această vedere pe repede-înainte. De aceea, şi cărţile sale se bucură atât de mult de atenţia publicului. Ca om şi ca scriitor, este mereu în actualitate. Este o figură cunoscută, prezentă.

La fiecare nouă apariţie editorială, ne amintim de celebra remarcă a prietenului Andrei Pleşu: „...Radu Paraschivescu a scris «o carte tristă, plină de umor»”.

 

 

 

16:00 Portret de Excelenţă Premieră

* Din 2007 este parohul lăcaşului de cult al Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu-Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din centrul Capitalei. Este doctor în Teologie, absolvent al Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. A înfiinţat Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul”, ctitor al Episcopiei Giurgiului şi a fost şi parohul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. A fost profesor de Istoria Religiilor şi Istoria Literaturii Universale. A condus nenumărate delegații în ţară şi străinătate, în principal în Europa şi în Statele Unite ale Americii, ducând în pelerinaj sfinte odoare, susţinând conferinţe şi făcând misiune ortodoxă la comunităţile vizitate. Are o bogată activitate publicistică şi literară, este autor al unor monografii de referinţă, este poet, creaţiile sale lirice regăsindu-se în volume personale sau colective. A publicat numeroase articole şi studii în presa bisericească şi laică, participând la conferinţe teologice naţionale şi internaţionale şi fiind totodată, o prezenţă activă în mass-media naţională în cadrul multor emisiuni cu tematică religioasă, culturală şi socială.

·

Moderator Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

16:50 George Enescu

(Who Is Romania-Cine este România, România, 2020)

Tessa Dunlop, doctor în istorie, scriitoare şi prezentatoare a diverse programe de istorie pentru BBC, Discovery Channel Europe, Channel 4, UKTV History și History Channel îi prezintă viaţa şi opera marelui compozitor român în acest episod din seria Cine este România, serie care mai cuprinde portretele a cinci personalităţi româneşti: Ştefan cel Mare, Regina Maria, Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu şi Mihail Sebastian.

Proiectul, iniţiativă a Institutului Cultural Român din Londra, a avut ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Redactor: Cristina Crăciun

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural