loader
Foto

Galerie foto

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural au putut revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman Manea, regretatul actor Ion Caramitru, cercetătoarea Alina Isac Alak, muzicianul Nicu Alifantis , pianistul Dan Grigore și scriitorul Kamel Daoud.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Norman Manea (ediție din 2016)

  • Luni, 8 iulie, ora 10.00

Ce urmează a doua zi după succes? Firescul, pare să spună Norman Manea. Numai aşa te poţi salva ca om şi ca artist.

Norman Manea a plecat din ţară în 1986. De mai bine de 20 de ani predă la Bart College unor studenţi veniţi din peste 30 de ţări ale lumii.

„America m-a obligat să mă revizuiesc”, spunea scriitorul, invitat la „Mic dejun cu un campion” în 2016. Norman Manea nu este numai un dascăl adorat de studenţii săi, ci și un scriitor de succes. Abia în străinătate s-a bucurat cu adevărat de succes, de public, de presă, de critică.

De aceea, poate, la Sesiunea Aniversară de la Academia Română organizată la împlinirea a 80 de ani de viață, alături de soţie, prieteni, scriitori, artişti, oameni de presă și televiziuni, se afla şi un număr însemnat de editori din Germania, China, Brazilia, America, România, Franţa. Şi, cu toate acestea, Norman Manea ne-a destăinuit: „Nu suport morga celebrităţii şi a gloriei. Sunt efemere”.

A scris peste 20 de cărţi, traduse peste tot în lume. Un succes care poate asigura o stare de bine, un sentiment de împlinire. Cu toate acestea, de multe ori, gândurile sale sunt amare: „Oamenii şi-au creat dictaturile şi tot ei le-au demolat. Lumea de acum evoluează tot mai mult spre forme extreme. Exilul s-a banalizat. Era o formă de rezistenţă, dar acum el nu mai există nicăieri”.

****

Actorul Ion Caramitru (1942-2021) - ediție din 2016

  • Marţi, 9 iulie 2024, ora 10:00

„Revoluţia mea a eşuat. A câştigat revoluţia lui Sergiu Nicolaescu”, spunea, în 2016, Ion Caramitru. În schimb, au triumfat teatrul său şi voinţa de a construi binele celor de lângă el.

Ion Caramitru (1942-2021) a fost un adevărat om de cultură, cu o nobilă meserie şi cu o pricepere managerială potrivită unui minister mereu văduvit de buget, dar care, alături de educaţie şi sănătate, este coloana vertebrală a unei naţiuni.

Ion Caramitru a discutat cu Daniela Zeca Buzura despre familie, studenţie, debut, partenerii de scenă, spectacolele redutabile în care a jucat, preşedinţia UNITER şi gestionarea unei bresle nelipsită de orgoliile unor creatori, ale căror sensibilităţi trebuie mereu menajate, diplomaţie culturală, pragmatism managerial, prezenţa în momentele-cheie ale istoriei recente, reverenţa adâncă în faţa Majestăţii Sale Regele Mihai I, apartenenţa la un sistem de valori morale, profesionale și personale pe care mulţi le-au uitat, dar care pentru Ion Caramitru erau axa după care își conducea viața.

****

Alina Isac Alak - cercetătoare și activistă pentru drepturile femeilor în islam (ediție din 2016)

  • Miercuri, 10 iulie, ora 10.00

Doctor al Facultăţii de Filozofie din Universitatea Bucureşti, cercetătoare și activistă pentru drepturile femeilor musulmane, Alina Isac Alak este o bucovineancă sadea, care s-a convertit la islam. Căsătorită cu un irakian şiit, alături de familia sa din România şi cea din Irak, Alina Isac Alak trăia o poveste de dragoste captivantă.

„Pentru mine, trecerea la islam nu a fost atât de radicală. A existat o continuitate, în sensul în care cred că credinţa nu este un fenomen discursiv, nu-l justificăm raţional. Este o alegere intimă. Nu a fost o ruptură dramatică şi categorică cu trecutul meu, cu experienţele mele religioase anterioare. Am recunoscut o altă carte sacră. Nu depinde atât de mult de texte, de formele exterioare, ci mi-am manifestat un interes intelectual de a recunoaşte anumite modele, în mai multe religii”, arăta Alina Isac Alak, la „Mic dejun”.

****

Muzicianul Nicu Alifantis (ediție din 2016)

  • Joi, 11 iulie, ora 10.00

Nicu Alifantis este mult prea cunoscut pentru a mai fi necesar să-i facem o carte de vizită, deşi a mărturist la întâlnirea noastră că, recent, un tânăr producător îi ceruse un CV.

„Nu m-a deranjat. Ce mă deranjează este încrâncenarea, lipsa de cultură, de informaţie, vorba apăsată”, a mărturisit Nicu Alifantis.

Se simte, totuşi, o revoltă interioară a unui creator care, privind acum la cariera sa, are cu ce se mândri: cantautor, compozitor, actor, poet, un muzician redutabil, Nicu Alifatis este, pentru muzica românească, un artist care a deschis multe direcţii. Muzica sa este fredonată, ascultată, cerută. Albumele sale se caută în continuare. O prezenţă plăcută, cu umor şi fine ironii – acesta este Nicu Alifantis când nu este pe scenă. Scrie, se implică în mediul social, imprimă noi compoziţii, face turnee, pune la cale noi concerte. Nici o clipă de pierdut.

****

Pianistul Dan Grigore (ediție din 2015)

  • Vineri, 12 iulie, ora 10.00

În 1999, a fost primul muzician român distins cu Ordinul „Cavaler al Artelor şi al Literelor”, acordat de Guvernul francez. Onorant şi nu numai atât, pentru că, aşa cum avea să mărturisească, era şi prima dată când primea o distincţie de un asemenea nivel.

Este considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti ai lumii secolului XX şi printre cei patru mari instrumentişti români ai tuturor timpurilor. Este un muzician de o seriozitate ieşită din comun şi un profesor foarte exigent, însă cu o vervă şi un umor debordante.

Cu brevet de aviator, mare amator de fotbal şi de şah, dar şi de glume bune, marele pianist Dan Grigore a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2015.

****

Kamel Daoud - scriitor şi jurnalist francez de origine algeriană (ediție din 2015)

  • Duminică, 14 iulie, ora 10.00
  • Ediție de Ziua Națională a Franței

Sosit la Bucureşti, la invitaţia Centrului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, scriitorul algerian, de limbă franceză, Kamel Daoud a semnat cu o editură românească, lansarea în România a cărţii sale, „Meursault, contre-enquête”, recompensată în 2014 cu Premiul Goncourt pentru roman de debut. Apărut deja în Algeria şi în Franţa unde s-a bucurat de un succes imediat, romanul a fost tradus în peste 20 de limbi de circulaţie internaţională. Apariţia şi succesul romanului „Meursault, contre-enquête” consemnează un curent de opinie care este repudiat în societatea algeriană contemporană. În ochii vigilenţi ai extremiştilor islamişti, Kamel Daoud reprezintă expresia unei „deviaţii” de la dogmă, fiind considerat un colaborator al „occidentalilor colonizatori”.

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” a luat startul în 16 martie 2015, cu o ediție al cărei invitat a fost actorul Mircea Albulescu. În 2018, emisiunea a obținut Premiul APTR pentru cel mai bun talk-show, iar în 2020, Premiul Revistei TVmania, pentru cel mai bun interviu-portret.

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural