loader
Foto

Ioan Stanomir, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, despre cartea „Mama. Un jurnal al dragostei și despărțirii”: Scrisul m-a eliberat | VIDEO

În săptămâna 8-14 mai, TVR Cultural a difuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Daniel Cristea-Enache, Ema Stere, Florin Zamfirescu, Paula Seling, Mircea Dumitru și Ioan Stanomir.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Daniel Cristea-Enache - critic literar

  • Luni, 8 mai, ora 10.00

Daniel Cristea-Enache are un parcurs profesional fără cusur, cu tot atâtea rezultate remarcabile – puţini din generaţia sa pot consemna în CV-uri ariile sale de competență - și îmbină carisma de profesor cu cea a unui critic avizat: doctor în filologie („Summa cum laude”), conferenţiar universitar, critic şi istoric literar, director al revistei online „Literatura de azi”.

Daniel Cristea-Enache a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2020.

O trăsătură de familie: tatăl său, regretatul Valeriu Cristea, oferindu-i de mic exemplul şi educaţia lecturii, ceea ce i-a deschis orizonturi neaşteptate pe care adolescentul Daniel Cristea-Enache a ştiut să le cultive şi să le împlinească. Lectura de voie s-a transformat în pasiune şi, din pasiune, în profesie, el fiind astăzi unul dintre cei mai respectaţi profesori ai Facultăţii de Litere din cadrul Universității București. A fost şi profesor-invitat la New Europe College.

Dincolo de activitatea pedagogică, Daniel Cristea-Enache a avut intuiţia ca, în urma unei lipse din ce în ce mai acute de repere culturale profesioniste – în contextul dispariţiei multora dintre revistele literare cunoscute, dar şi a expansiunii noilor mijloace de comunicare, să creeze „Literatura de azi’’, o platformă online, dinamică şi în permanență actualitate.

A publicat peste 15 cărţi şi 1.000 de cronici, a primit numeroase premii şi distincţii literare, astfel încât, în scurt timp, invitatul nostru a devenit reprezentantul unei generaţii de critici şi istorici literari care s-a impus în literatura română de azi ca o voce avizată, care continuă lungul şir al unor presonalităţi remarcabile ale acestui domeniu.

Ema Stere - jurnalistă

  • Marți, 9 mai, ora 10:00

Surprinzător, absolventă de Medicină, Ema Stere s-a „clasicizat” în postura de jurnalist cultural. Alături de soţul său, Attila Vizauer, realizează emisiunea „Vorba de cultură” la Radio România Cultural, care, din 2006, găzduieşte, pe calea undelor, întâlnirea cu unii dintre cei mai cunoscuţi şi merituoşi intelectuali români.

Darul scrisului s-a concretizat în mai multe scenarii originale și adaptări pentru radio şi scenă. O afacere de familie, s-ar spune, dar ponderea celor doi creatori în cuplu este o balanţă uşor de echilibrat: viziunea meticuloasă, de scrupulos documentarist, şi condeiul exersat ale Emei Stere se completează fericit cu conceptul şi viziunea de ansamblu ale regizorului Attila Vizauer.

Orele de după emisiune s-au umplut, timp de mai mulţi ani, cu scurte schiţe, care au devenit, încet-încet, materialul pentru romanul „Copii lui Marcel”, lansat pe piaţă în anul 2020. Este o carte cu multe personaje, cu traiectorii pe care însuşi autorul nu le-a intuit integral de la început, care a suferit multe modificări pe parcurs, cu o scriitură barocă, ce necesită o lectură atentă.

Am scris nouă ani la carte. Când veneam de la emisiune. Scriam pe unde apucam. De multe ori mă ascundeam. Nouă ani! Mi se schimbase şi scrisul. Am lucrat ca pe vremuri. Cu multe notiţe, fişe, corecturi, adnotări’’, mărturisea autoarea, invitată la „Mic dejun” în anul 2020.

Romanul i-a adus  Premiul „Sofia Nădejde”.

„Literatura fiind cea mai ieftină dintre arte … recomand scrisul oriunde. Oricând” , spunea Ema Stere.

Florin Zamfirescu - actor

  • Miercuri, 10 mai, ora 10:00

Invitat:  – profesor universitar UNATC, catedra Arta actorului, actor de teatru, film, radio şi televiziune, regizor

Cu un palmares de sute de roluri şi peste 30 de filme, Florin Zamfirescu nu se consideră o vedetă, ci declară: „Îmi place teatrul, dar nu m-am făcut actor ca să devin vedetă. Eu sunt artist şi gata”.

Florin Zamfirescu a fost interlocutorul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2020.

După o viaţă pe scenă şi în filmul artistic – peste 50 de ani de carieră - jucând în atâtea partituri mai mari sau mai mici, nu a considerat o clipă că arta sa i-ar fi răpit viaţa sau familia, ci dimpotrivă, că i le-au împlinit mai mult decât oricare altă meserie: „Niciodată nu m-am considerat un intelectual. Eu sunt artist. Şi artiştii pot să spună orice. Pentru mine, actoria este o magie continuă. Fie ea între doi oameni care stau de vorbă la o masă sau, şi mai şi, magia dintre actor şi public’’.

De altfel, această legătură atât de specială l-a urmărit cu prisosinţă, căci, în 2002, s-a şi concretizat într-o teză, „Actorie sau magie”, cu care a obţinut titlul de Doctor în arte.

Strădania vieţii sale numără multe roluri în teatru, peste treizeci de filme artistice, spectacole în teatrul şi serialul de televiziune, peste o sută de piese radiofonice, o susţinută activitate de profesor la UNATC - catedra Arta actorului, şi, pentru multă vreme, rector al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti. Iar performanţa i-a fost răsplătită cu multe premii şi distincţii merituoase.

Florin Zamfirescu ne-a fascinat cu talentul său de povestitor. A şi trăit multe întâmplări,  în felul lor, savuroase, a avut alături oameni extraordinari, a interpretat atâtea şi atâtea personaje care rămân în istoria filmului şi a teatrului, a descoperit talente tinere, s-a risipit cu dărnicie celor pe care îi apreciază şi îi iubeşte.

Iar acest talent deosebit s-a strâns între coperțile unei cărţi de povestiri - „Catifea’’ - apărută în 2005 şi pentru care a primit Premiul Revistei „VIP”, un an mai târziu.

Paula Seling - cântăreață

  • Joi, 11 mai, ora 10:00

În decembrie 2019, invitată la „Mic dejun” a fost Paula Seling, solistă şi compozitoare, realizatoare de emisiuni radio și TV și reprezentanta României la Eurovision 2010 (alături de Ovi) şi 2014.

Încă din şcoală, a cântat în corul de copii, a participat la concursurile şcolare de profil. A crescut în spiritul credinţei, insuflat de o familie care a ştiut cum să-i sădească dragostea de viaţă şi rostul lumii, cu cântece de leagăn, cu colinde strămoşeşti, cu acordurile doinelor şi cu vuietul vântului. Deşi a terminat Şcoala Superioară de Jurnalism, nu a profesat niciodată.

În schimb, a studiat canto şi pian. Meticuloasă şi ambiţioasă, Paula Seling a participat regulat la tot felul de concerte şi concursuri: „Am învăţat foarte multe despre muzică prin participarea la concursuri naţionale de pian sau la nivel judeţean, la festivaluri şi concursuri de muzică corală. Succesul mi-a fost asigurat de aceste performanţe pe care le înregistram şi care mi-au dat siguranţă şi încredere în propriile forţe’’.

Aşa şi-a construit şi viaţa, şi cariera. Cu forţă, optimism, multă muncă, perseverenţă, har şi dar, n-a uitat o clipă de cei din jurul ei care o ocrotesc şi o iubesc necondiţionat. Dragostea şi muzica sunt cele mai frumoase daruri ale sale pe care le împarte şi cu cei apropiaţi şi cu marele public, care îi întoarce înmiit bucuria de a fi împreună.

Mircea Dumitru - filosof, logician, vicepreședintele Academiei Române

  • Vineri, 12 mai, ora 10:00

„Există o tensiune conceptuală care face ca încercarea de a da o explicaţie unitară minţii şi lumii fizice să fie una dintre cele mai persistente şi deconcertante enigme”, nota logicianul și filosoful Mircea Dumitru, invitat la „Mic dejun” în 2020.

---

Din 2 aprilie, TVR Cultural difuzează, în fiecare duminică, emisiunea „Dialoguri academice”, al cărei amfitrion este Mircea Dumitru.

---

Absolvent de muzică – a studiat vioara la Liceul „Dinu Lipatti” din Bucureşti -, pasionat de matematică, Mircea Dumitru a ajuns, în cele din urmă, un distins filozof, logician şi profesor, rector pentru două mandate al Universităţii din București, cu o reputaţie recunoscută la nivel internaţional.

Se numără printre foarte puţini români cărora li s-au publicat cărţile la prestigioasa editură Oxford University Press.

„Ideile m-au motivat întotdeauna”, mărturisea Mircea Dumitru, filosoful care priveşte experienţele prin care a fost nevoit să treacă ca pe nişte etape necesare.

„Fiecare salt m-a ajutat”, arăta el. Această bună înţelegere şi perspectivă obiectivă le-a deprins din studiul solicitant şi perseverent al muzicii, din perspectiva solistului solitar, dar şi a orchestrei acompaniatoare, totul printr-un efort colectiv al disciplinei care avea să-i servească ca mod de abordare întreaga viaţă.

„Important e ţelul fiecăruia. Fiecare exersează şi performează individual. Dar, când dirijorul ridică bagheta, coordonarea trebuie să fie perfectă. Nu există succes personal, în afara celorlalţi. Într-o partitură există tensiune, coordonare a gândurilor şi a expresiei. De aceea este importantă studierea muzicii. Iar o echipă, în orice domeniu, chiar şi în politică, trebuie să se comporte ca o orchestră care are un singur scop”, arăta Mircea Dumitru.

Vorbeşte cu convingere şi pasiunea unui dascăl cu mulţi ani la catedră, cu o deschidere şi o înţelegere care vin din experinţa de profesor-invitat în mari centre universitare din lume, de la Statele Unite, la China şi Europa.

Ioan Stanomir - critic literar, publicist și politolog

  • Duminică, 14 mai, ora 10.00
  • Episodul 7, sezonul 17

Deşi a absolvit în 1995 Facultatea de Drept, cu o lucrare de doctorat în domeniu, iar în 2000 îşi susţinea licenţa la Facultatea de Litere, Ioan Stanomir este cunoscut, apreciat și urmărit nu doar pentru activitatea sa de profesor universitar şi cercetător în constituționalism comparat, istoria ideilor politice şi studii culturale în perioada comunistă cât, mai ales, pentru cea de scriitor.

CITIȚI ȘI: IOAN STANOMIR: „OAMENII TREBUIE LĂSAŢI SĂ FIE FERICIŢI SAU NEFERICIŢI DUPĂ CUM LE TRECE LOR PRIN CAP’”

(w882) Ioan Stano

Stanomir este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. A fost președinte al Comisiei Prezidențiale de analiză a regimului politic și constituțional din România (2008 - 2009) și președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2010 - 2012).

La „Mic dejun cu un campion”, discută cu Daniela Zeca Buzura despre cea mai recentă carte a sa, „Mama. Un jurnal al dragostei și despărțirii”.

Mi-a fost greu, în primul rând, pentru că se leagă de experienţa personală şi pentru că, sunt convins, nu am scris-o singur. Tonul cărţii se datorează mamei mele. Este foarte diferit de tot ce am scris până acum şi am lucrat foarte mult. Aproape patru ani. Scrisul m-a eliberat într-un fel. Este un roman al iubirii şi al pierderii, două sentimente existenţiale, al pierderii şi al regăsirii”, a explicat Stanomir.

 

 

20:45 Unora le place opera

Documentar *(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 28: Opera e viaţa

Nietzsche spunea că, în absenţa muzicii, nu ar fi nici viaţa. Mai mult, opera, muzica şi arta sunt pentru toată lumea, nu doar pentru cei puţini aleşi, fiindcă noi toţi avem sentimente şi trăiri.

Redactor: Cristina Crăciun

21:40 Concert Johannes Passion Premieră

De J.S. BACH

Producător: Valentina Băinţan

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural