loader
Foto

Galerie foto

„Mic dejun cu un campion”: Matematicianul și publicistul Bogdan Suceavă, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, despre Ion Barbu | VIDEO

Duminică, 12 noiembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul Danielei Zeca Buzura cu matematicianul și publicistul Dan Suceavă, înregistrat în cadrul emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Dacă lumea se schimbă, ce se va întâmpla cu poezia? Dar cu proza? Eu cred că diferenţa o fac umanitatea, experienţa personală, trăirea profundă, evoluţia interioară care nu pot fi înlocuite de nicio inteligenţă de alt tip’’, spune Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”.

Vorbeşte cu pasiune nu doar despre matematica ordonatoare a Universului, ci şi despre literatură, artă, destin, împlinire sau frustrare.

Scrie mult şi devorator. Dovada? Mulţimea cărţilor editate, premiile, traducerile cărţilor sale, numeroasele articole de presă, interviuri şi consemnările în compendii de specialitate şi o apariţie constantă în piaţa media.

În câteva cuvinte, despre profesorul român, matematician şi cercetător la California State University din Fullerton/California şi profesor asociat la Institutul „Star”, Universitatea Babeş-Boyai din Cluj Napoca, sunt multe de descoperit pentru că, la cei doar 54 de ani împliniti de curând, a călătorit, a studiat şi a predat cât pentru o întreagă carieră.

A urmat cursuri la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Bucureşti, apoi la Michigan State University, unde şi-a dat doctoratul în 2002. Este cetăţean român şi american.

A debutat în literatură în 1990 cu volumul „Teama de amurg”. De atunci, a scris peste 20 de cărţi, cea mai recentă fiind „Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund”, apărută în 2022, la Editura Polirom. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Club West (2005 - 2027) şi al PEN Club România din 2020.

L-am invitat la „Mic Dejun” pentru o discuţie aplicată despre una dintre cele mai enigmatice personalităţi ale României: eminentul matematician Dan Barbillian, cunoscut sub pseudonimul literar Ion Barbu, unul dintre cei mai importanţi poeţi interbelici români, reprezentant al modernismului literar românesc, autorul volumului „Joc secund”. Ca de fiecare dată, în compania Danielei Zeca Buzura.

Urmăriți dialogul mai jos:

 

 

Cel de-al patrulea episod din sezonul cu numărul 18 al emisiunii „Mic dejun cu un campion” a fost difuzat duminică, 12 noiembrie, la ora 10.00.

 

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Istoria o pradă - Rolul istoriografului în societatea de azi, o nouă dezbatere la „Om și timpul”

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural