loader
Foto

Galerie foto

„Mic dejun cu un campion”: Matematicianul și publicistul Bogdan Suceavă, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, despre Ion Barbu | VIDEO

Duminică, 12 noiembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul Danielei Zeca Buzura cu matematicianul și publicistul Dan Suceavă, înregistrat în cadrul emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Dacă lumea se schimbă, ce se va întâmpla cu poezia? Dar cu proza? Eu cred că diferenţa o fac umanitatea, experienţa personală, trăirea profundă, evoluţia interioară care nu pot fi înlocuite de nicio inteligenţă de alt tip’’, spune Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”.

Vorbeşte cu pasiune nu doar despre matematica ordonatoare a Universului, ci şi despre literatură, artă, destin, împlinire sau frustrare.

Scrie mult şi devorator. Dovada? Mulţimea cărţilor editate, premiile, traducerile cărţilor sale, numeroasele articole de presă, interviuri şi consemnările în compendii de specialitate şi o apariţie constantă în piaţa media.

În câteva cuvinte, despre profesorul român, matematician şi cercetător la California State University din Fullerton/California şi profesor asociat la Institutul „Star”, Universitatea Babeş-Boyai din Cluj Napoca, sunt multe de descoperit pentru că, la cei doar 54 de ani împliniti de curând, a călătorit, a studiat şi a predat cât pentru o întreagă carieră.

A urmat cursuri la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Bucureşti, apoi la Michigan State University, unde şi-a dat doctoratul în 2002. Este cetăţean român şi american.

A debutat în literatură în 1990 cu volumul „Teama de amurg”. De atunci, a scris peste 20 de cărţi, cea mai recentă fiind „Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund”, apărută în 2022, la Editura Polirom. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Club West (2005 - 2027) şi al PEN Club România din 2020.

L-am invitat la „Mic Dejun” pentru o discuţie aplicată despre una dintre cele mai enigmatice personalităţi ale României: eminentul matematician Dan Barbillian, cunoscut sub pseudonimul literar Ion Barbu, unul dintre cei mai importanţi poeţi interbelici români, reprezentant al modernismului literar românesc, autorul volumului „Joc secund”. Ca de fiecare dată, în compania Danielei Zeca Buzura.

Urmăriți dialogul mai jos:

 

 

Cel de-al patrulea episod din sezonul cu numărul 18 al emisiunii „Mic dejun cu un campion” a fost difuzat duminică, 12 noiembrie, la ora 10.00.

 

18:45 Concert Madrigal

Producător: Valentina Băinţan

20:00 Unora le place opera

Documentar *(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 23: Antonio Vivaldi: Veneţia şi opera pentru toţi

Azi vom vorbi despre unul dintre cei mai importanţi compozitori ai barocului italian: Antonio Vivaldi. Drept urmare, vom călători în miununata Veneţie, oraşul său natal şi unul dintre cele mai importante oraşe pentru istoria operei.

Vom afla cele trei motive pentru care opera a ajuns în Veneţia la mijlocul veacului al XVII-lea, şi a devenit un adevărat fenomen pentru marile mase.

Redactor: Cristina Crăciun

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural