loader
Foto

Music (R)evolution: Pianista Sînziana Mircea, în dialog cu Valentina Băințan: „Cuvintele mele favorite sunt armoniile”

În ultima săptămână din ianuarie, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Valentinei Băințan cu Dan Dediu, Daniel Rocca, Sînziana Mircea, Ion Bogdan Ștefănescu și Mircea Neacșa, la „Music (R)evolution”.

 

Valentina Băințan
Music (R)evolution

Emisiunea este difuzată de luni până vineri, de la ora 20.25.

Luni, 23 ianuarie, TVR Cultural a redifuzat discuția Valentinei Băințan cu Dan Dediu, compozitor considerat una dintre cele mai importante personalității ale muzicii contemporane românești.

Tema: asocierile inedite între Judy Garland și Frédéric Chopin, Emerson Lake and Palmer și P.I. Ceaikovsky, Billy Joel și Ludwig van Beethoven.

Născut la Brăila, Dan Dediu a studiat compoziția la București cu Ștefan Niculescu și Dan Constantinescu, iar la Viena - cu Francis Burt.

Creația sa cuprinde peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: cinci simfonii și alte piese pentru orchestră („Narcotic Spaces”, „Ornements”, „Studii-Motto”, „Spaima”, „Frenesia”, „Mantrana”, „Grana”, „Verva”, „Primavera”, „Atlantis”, „Elegia minacciosa”, „Destinal”), 11 concerte (saxofon, violă, vioară, violoncel, pian, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră), șase cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere („Post-ficțiunea”, „Münchhausen”, „Eva!”, „O scrisoare pierdută”).

A obținut premii naționale și internaționale de compoziție și interpretare (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, nouă premii ale UCMR, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu) și a primit comenzi de la diferite festivaluri, ansambluri și interpreți renumiți din întreaga lume.​

Puteți asculta dialogul aici.

(w882) Dan Dediu,

Marți, telespectatorii TVR Cultural au putut revedea dialogul Valentinei Băințan cu Daniel Rocca, liderul trupei de rock alternativ „FiRMA”.

Cei doi au discutat despre UB40 și Jean Paul Égide Martini, Robbie Williams și Serghei Prokofiev, Evanescence și W.A.Mozart.

Daniel Rocca a arătat că niciodată muzica moștenită de la Bach, Mozart sau Beethoven nu va putea intra într-un con de umbră, pentru că ea este „alfa și omega, începutul și sfârșitul” și mereu va fi sursă de inspirație pentru toate tipurile de muzică ce se vor naște de acum înainte.

FiRMA, trupă lansată la începutul anilor 2000, a spart tiparele pieței muzicale cu piesele și clipurile sale, precum „La Orbire”, „Nimeni” și „Important”, regizate de Daniel Rocca și Andreea Pădurar. Acestea au au scos în evidență o nuanță cinematografică a viziunii FiRMA, această direcție conturând identitatea trupei. Mai târziu, Daniel Rocca avea să definească poziţia formației printr-un sound alternative-rock cu influenţe jazz, blues, funk şi trip-hop.

Urmăriți discuția aici.

(w882) Daniel Roc

Miercuri, 25 ianuarie, TVR Cultural a redifuzat discuția Valentinei Băințan cu pianista Sînziana Mircea.

Artista a debutat la șapte ani pe scena Ateneului Român, la 11 ani, în America, iar la 14 ani pleca în primul ei turneu. În noiembrie 2016, cânta pentru prima dată într-una dintre cele mai prestigioase săli de concert din lume, Carnegie Hall, din New York.

Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sînziana Mircea interpretează foarte mult și alături de cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu. Înregistrările concertelor sale au fost difuzate de BBC Radio 3, Radio România Muzical și pe canalele principale de radio pentru muzica clasică din întreaga Europă.

Jucăria mea preferată este pianul, cuvintele mele favorite sunt armoniile, iar alfabetul meu favorit este înscris pe un portativ. Văd viața în alb și negru, pentru că sunt convinsă că, în spatele clapelor unui pian, se ascunde un univers infinit alcătuit din mii de culori. Tot el este și talismanul meu norocos, deoarece m-a dus în cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut până acum și m-a ajutat să întâlnesc cei mai minunați oameni. Cred că muzica este felul în care Dumnezeu se face auzit și îmi aduce aminte în fiecare zi cât sunt de norocoasă”, spunea Sînziana Mircea.

Ascultați aici discuția dintre Valentina Băințan și Sînziana Mircea.

(w882) Sinziana M

Joi, 26 ianuarie, TVR Cultural a redifuzat dialogul gazdei „Music (R)evolution” cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Ion Bogdan Ştefănescu este muzician, membru şi solist al Filarmonicii „George Enescu”, poet și profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Activează ca solist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, este membru al grupului de muzică contemporană „Trio Contraste” de aproape 30 de ani, cântă alături de Camerata Regală ca solist şi dirijor sau cu Orchestra de Cameră din Heidelberg, iar proiectele se ţin lanţ.

Flautul este pentru mine o prelungire a sufletului”, explica Ion Bogdan Ștefănescu.

Puteți asculta dialogul online pe TVR+.

(w882) Ion Bogdan

Vineri, 27 ianuarie, TVR Cultural a transmis dialogul Valentinei Băințan cu omul de televiziune Mircea Neacșa, în prezent amfitrionul emisiunii „Pastila de artă - Tezaur medieval”.

Deep Purple și P.I Ceaikovski, Emerson, Lake and Palmer și Aaron Copland, Transsiberian Orchestra și Ludwig van Beethoven sunt muzicienii și compozitorii deveniți subiectul acestei ediții a emisiunii „Music (R)evolution”.

Mircea Neacșa a pășit în Televiziunea Română în ianuarie 1992, la nici 26 de ani. A lucrat alături de regretata Mărioara Murărescu, iar din 2008 a fost narator al Teleenciclopediei.

Puteți asculta dialogul online pe TVR+.

(w882) Mircea Nea

3:00 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020 (R)

Documentar *

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

4:25 Secolul 22 (R)

Producător: Bogdana Pascal

(Reluare)
 
Despre canonizarea Părintelui Dumitru Stăniloae, în emisiunea „Adevăr și Curaj”

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30, alături de invitatul său, teologul și antropologul Costin Nicolescu, realizatorul Rafael Udriște propune ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens”, difuzată vineri 26 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Cultural,  sunt ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

 

#TVRcultural