loader
Foto

Music (R)evolution: Oana Sîrbu, în dialog cu Valentina Băințan, joi, la TVR Cultural

În ultima săptămână a anului 2022, TVR Cultural transmite dialogurile Valentinei Băințan cu actrița Oana Sîrbu, cu pianista Sînziana Mircea și cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Emisiunea „Music Revolution” este difuzată de luni până vineri, de la ora 13.25.

 

Valentina Băințan
Music (R)evolution

Marți, 27 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre Valentina Băințan, Zoli Toth și Young Beats.

Muzicianul Zoli Toth este promotorul muzicii de percuție neconvenționale din România, artist conceptual, ecologist și coordonatorul ansamblurilor de percuție Cantus Mundi România, unde face magie alături de copii.

A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a pus bazele trupei de percuție SISTEM, al cărei lider a fost timp de 15 ani. În 2005, alături de Luminița Anghel, SISTEM a câștigat locul al III-lea la concursul muzical Eurovision.

(w882) Valentina

Young Beats și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Miercuri, 28 decembrie, Valentina Băințan a avut-o ca invitată la „Music (R)evolution” pe pianista Sînziana Mircea.

Artista a debutat la șapte ani pe scena Ateneului Român, la 11 ani, în America, iar la 14 ani pleca în primul ei turneu. În noiembrie 2016, cânta pentru prima dată într-una dintre cele mai prestigioase săli de concert din lume, Carnegie Hall, din New York.

Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sînziana Mircea interpretează foarte mult și alături de cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu.

Înregistrările concertelor sale au fost difuzate de BBC Radio 3, Radio România Muzical și pe canalele principale de radio pentru muzica clasică din întreaga Europă.

Jucăria mea preferată este pianul, cuvintele mele favorite sunt armoniile, iar alfabetul meu favorit este înscris pe un portativ. Văd viața în alb și negru, pentru că sunt convinsă că în spatele clapelor unui pian se ascunde un univers infinit alcătuit din mii de culori. Tot el este și talismanul meu norocos, deoarece m-a dus în cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut până acum și m-a ajutat să întâlnesc cei mai minunați oameni. Cred că muzica este felul în care Dumnezeu se face auzit și îmi aduce aminte în fiecare zi cât sunt de norocoasă”, spune Sînziana Mircea.

(w882) Valentina

Sînziana Mircea și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Joi, 29 decembrie, artista Oana Sîrbu a fost invitata Valentinei Băințan la „Music (R)evolution”.

Asocierile inedite despre care au discutat sunt: Elvis Presley și Ernesto de Curtis, Lara Fabian și Tomaso Albinoni, Bobby McFerrin și Johann Sebastian Bach.

Oana Sîrbu a debutat ca interpretă de muzică ușoară. În 1985, a câștigat trofeul „Steaua fără nume”, iar un an mai târziu, „Premiul Tinereții, la Festivalul de la Mamaia.

În 1986, a debutat ca actriță, interpretând-o pe Dana, în filmul „Liceenii”, producție care s-a bucurat de o mare popularitate.

Ani la rând, fetele de liceu s-au tuns precum personajul pe care l-a interpretat în „Liceenii”, imaginea Oanei Sîrbu fiind indisolubil legată de acest rol.

(w882) Oana Sîrb

Oana Sîrbu și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Vineri, 30 decembrie, invitatul Valentinei Băințan la „Music (R)evolution” este flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Ion Bogdan Ştefănescu este muzician, membru şi solist al Filarmonicii „George Enescu”, poet și profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Activează ca solist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, este membru de aproape 30 de ani al grupului de muzică contemporană „Trio Contraste”, cântă alături de Camerata Regală ca solist şi dirijor sau cu Orchestra de Cameră din Heidelberg, iar proiectele se ţin lanţ.

Flautul este pentru mine o prelungire a sufletului”, spune Ion Bogdan Ștefănescu.

(w882) Ion Bogdan

Ion Bogdan Ștefănescu și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

Sâmbătă, telespectatorii TVR Cultural pot revedea, de la ora 16.30, dialogul dintre Valentina Băințan și actrița Monica Davidescu.

 

6:25 Secretele marilor tablouri (R)

Documentar *

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 13: Atelierul artistului

(L' atelier du peintre, 1855, Gustave Courbet-Franţa, 2014)

Realizator: Clément Cogitore

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Parisul strălucea: restaurantele la modă, cabaretele și teatrele ofereau spectacolul unei societăţi fără griji, risipitoare şi frivole. Revoluţia industrială producea bogăţie; averile se făceau şi desfăceau peste noapte.

Opera lui Gustave Courbet este provocatoare şi angajată politic; îi dezvăluie sprijinul pentru mişcările revoluţionare şi opoziţia faţă de regimul autoritar al lui Napoleon al III-lea.

Dincolo de dimensiunea sa impunătoare, pânza instituie realitatea necondiţionată ca subiect al artei.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Geo Dumitrescu: Nu a fost numai un poet, ci o eminență cenușie a poeziei noastre

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Despre Ziua Mondială a Cărții, la „De ce-aș citi?” | VIDEO

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții, la „De ce-aș citi?”, scriitorii Tudor Călin Zarojanu, Liv Tane și Dan Coman au dezbătut dacă, cât și ce mai ...

 

#TVRcultural