loader
Foto

Music (R)evolution: Valentina Băințan, în dialog cu violistul Răzvan Popovici, creatorul SoNoRo. Edițiile săptămânii

TVR Cultural a redifuzat, în săptămâna 16-22 ianuarie, dialogurile Valentinei Băințan cu dirijorii Tiberiu Soare și Vlad Vizireanu, violistul Răzvan Popovici, scriitoarea Daniela Zeca Buzura și actrița Monica Davidescu.

 

Valentina Băințan
Music (R)evolution

Emisiunea „Music (R)evolution” este transmisă de luni până vineri, de la 20.25.

Luni, 16 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural au revăzut dialogul Valentinei Băințan cu reputatul dirijor Tiberiu Soare. Cei doi au discutat despre piesele „Exposition/We can work it out” – Deep Purple, „Pictures at an exhibition” - Emerson, Lake and Palmer (ELP) și „Tocata” – Sky.

Tiberiu Soare a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase ansambluri de prestigiu, iar în mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat distincția „Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”.

Este conferențiar universitar doctor al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

Dialogul Valentinei Băințan cu Tiberiu Soare este disponibil pe TVR+ aici.

(w882) Tiberiu So

Dirijorul Tiberiu Soare. Sursă imagine: Captură video TVR

Marți, 17 ianuarie, Valentina Băințan și actrița Monica Davidescu au analizat piesele „Full moon and empty arms” (Frank Sinatra), „It’s now or never” (Elvis Presley) și „Dangerous” - David Guetta și rădăcinile lor în muzica clasică.

Monica Davidescu a absolvit Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, la clasa profesorului Grigore Gonta. Înainte de a fi actriță, Monica Davidescu a fost învățătoare, dansatoare și model. În ziua când a pășit pe scena Teatrului Național din București, în rolul care a consacrat-o, în piesa „Take, Ianke și Cadâr”, își pierdea tatăl.

Aici, dialogul disponibil pe TVR+.

(w882) Monica Dav

Monica Davidescu și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Miercuri, 18 ianuarie, invitatul Valentinei Băințan a fost  dirijorul Vlad Vizireanu.

Stabilit în Statele Unite ale Americii, Vlad Vizireanu a debutat profesional în 2012, la Ateneul Român, alături de Filarmonica George Enescu. În 2021, a câștigat concursul international de dirijat Hans von Bulow.

După ce am emigrat peste Ocean, am decis să studiez muzica serios, eram însă destul de mare, astfel încât traseul educației mele școlare a fost destul de sinuos. M-am pregătit mai întâi să fiu pianist profesionist, apoi m-am concentrat pe istoria muzicii, absolvind chiar un master în muzicologie medievală.

În timpul acestei specializări, unul dintre profesori a sesizat că în mine ar exista un instinct pentru dirijat. Aceasta a fost intuiția sa personală și el este cel care mi-a înlesnit începerea cursurilor de dirijat cu directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Austin, unde mă aflam pe atunci. Am simțit dragoste la prima vedere pentru dirijat și am retrăit într-un fel experiența de la vârsta de trei ani”, își amintește Vlad Vizireanu despre începuturile sale în arta dirijatului.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Vlad Vizir

Vlad Vizireanu și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Joi, 19 ianuarie, TVR Cultural a redifuzat dialogul Valentinei Băințan cu Daniela Zeca Buzura, gazda emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

Daniela Zeca-Buzura, producătoare și moderatoare la Televiziunea Română, este doctor în filologie și științele comunicării, lector la Universitatea București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării - și autoarea mai multor romane best-seller – „Omar cel orb”, „Demonii vântului” și „Istoria romanțată a unui safari”.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Daniela Ze

Daniela Zeca și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Vineri, 20 ianuarie, invitatul Valentinei Băințan la „Music (R)evolution” a fost violistul Răzvan Popovici, creatorul și directorul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. Ediția a fost  difuzată începând cu ora 20.25.

Cei doi au discutat despre asocierea dintre Sting și John Dowland, Eric Carmen și Serghei Rahmaninov, Gaetano Donizetti și coloana sonoră a filmului „Al cincilea element”.

(w882) Răzvan Po

Răzvan Popovici și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume și concertează și ca membru al Ansamblului Raro.

Puteți urmări dialogul aici.

11:25 TAIFUN

Teatru TV

15 iulie 1991

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul C. I. Nottara

Autor: Cao You

Traducere: Constantin Lupeanu

Regie: Alexandru Dabija

Regia TV: Olimpia Arghir

Dramă

Povestea a două familii, una foarte bogată și una foarte săracă, pe care destinul le-a făcut să se întâlnească. Capul familiei Zhou este autoritar și conduce cu o mână de fier atât mina unde mai mulți angajați lucrează pentru el, cât și familia. O idilă din tinerețe cu o servitoare complică lucrurile foarte mult în tradiționalista societate chineză.

Distribuție:

Dana Dogaru-Zhou Pony
Ruxandra Sireteanu-Lu Shiping
Victoria Cociaș-Phoenix
Emil Hossu-Zhou Ping
Ștefan Radof-Zhou Puyan
Dragoș Pâslaru-Lu Dahai
Cristian Șofron-Zhou Chong
Ion Popa-Lu Kui
Valeriu Preda-O Umbră
Ion Porșilă-Servitorul

Echipa artistică:

scenografia: Sică Rusescu; director de imagine: Cristian Nicolau; regia de montaj: Emilia Andreescu; redactor: Ioana Prodan

Echipa tehnică:

regia tehnică: Elena Golu; asistența tehnică: Rica Ilie, George Oroianu; asistenți imagine: Gigel Huțupaș, Gheorghe Ciortea, Gheorghe Gavrilă, Marian Vasluianu, Nicușor Gonciu; mașiniști: Franz Apostol, Sandu Moldovan, Andrei Mladin, Gabriel Kiss, Daniel Olteanu, Adrian Alexandriu, Stan Rotaru; recuziter: Traian Radu; lumini: Constantin Ciobanu, Ion Hornea, Ilie Guzcă, Dorel Țurcan, Ion Beștea, Ion Șchiopu, Ștefan Crăciun, Dominic Fechete, Dumitru Motoacă; montaj și titraj electronic: Aura Jugăștreanu, Victor Savu; PPS: Emil Marinescu; machiaj: Ion Toma, regia de studio: Viorel Stoica; sunet: Radu Boeriu, Daniel Robe; ilustrația muzicală: Lidia Danciu, Mircea Octavian; cameramani: Radu Popescu, Melu Pandele, Cristian Neagu, Zomir Dimovici

Producător: Ruxandra Ţuchel

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

13:35 #Creativ

* Eugen Erhan, designer grafic

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

 
Portret de excelență: acad prof. emerit dr. Maria Dorobanțu

„Această permanentă autodepășire este pentru mine un motor extraordinar, care mă face să progresez, nu numai în profesia mea, dar şi ca om.” ...

Remix: Horea Silvio Crişovan în GuitaROmania (2)

Remix: Horea Silvio Crişovan în GuitaROmania (2)

publicat: vineri, 11 aprilie 2025

Un prim portret Remix al chitaristului Horea Crişovan se oprea în 2008, momentul interviului într-o sală de repetiţii, dintr-un subsol ...

Profesorul SORIN ALEXANDRESCU în

Duminică, 13 aprilie 2025, ora 13:00, TVR Cultural si Academia Română vă invită să urmăriţi partea a doua a dialogului cu istoricul, criticul şi ...

 

#TVRcultural