loader
Foto

Music (R)evolution: Valentina Băințan, în dialog cu violistul Răzvan Popovici, creatorul SoNoRo. Edițiile săptămânii

TVR Cultural a redifuzat, în săptămâna 16-22 ianuarie, dialogurile Valentinei Băințan cu dirijorii Tiberiu Soare și Vlad Vizireanu, violistul Răzvan Popovici, scriitoarea Daniela Zeca Buzura și actrița Monica Davidescu.

 

Valentina Băințan
Music (R)evolution

Emisiunea „Music (R)evolution” este transmisă de luni până vineri, de la 20.25.

Luni, 16 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural au revăzut dialogul Valentinei Băințan cu reputatul dirijor Tiberiu Soare. Cei doi au discutat despre piesele „Exposition/We can work it out” – Deep Purple, „Pictures at an exhibition” - Emerson, Lake and Palmer (ELP) și „Tocata” – Sky.

Tiberiu Soare a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase ansambluri de prestigiu, iar în mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat distincția „Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”.

Este conferențiar universitar doctor al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

Dialogul Valentinei Băințan cu Tiberiu Soare este disponibil pe TVR+ aici.

(w882) Tiberiu So

Dirijorul Tiberiu Soare. Sursă imagine: Captură video TVR

Marți, 17 ianuarie, Valentina Băințan și actrița Monica Davidescu au analizat piesele „Full moon and empty arms” (Frank Sinatra), „It’s now or never” (Elvis Presley) și „Dangerous” - David Guetta și rădăcinile lor în muzica clasică.

Monica Davidescu a absolvit Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, la clasa profesorului Grigore Gonta. Înainte de a fi actriță, Monica Davidescu a fost învățătoare, dansatoare și model. În ziua când a pășit pe scena Teatrului Național din București, în rolul care a consacrat-o, în piesa „Take, Ianke și Cadâr”, își pierdea tatăl.

Aici, dialogul disponibil pe TVR+.

(w882) Monica Dav

Monica Davidescu și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Miercuri, 18 ianuarie, invitatul Valentinei Băințan a fost  dirijorul Vlad Vizireanu.

Stabilit în Statele Unite ale Americii, Vlad Vizireanu a debutat profesional în 2012, la Ateneul Român, alături de Filarmonica George Enescu. În 2021, a câștigat concursul international de dirijat Hans von Bulow.

După ce am emigrat peste Ocean, am decis să studiez muzica serios, eram însă destul de mare, astfel încât traseul educației mele școlare a fost destul de sinuos. M-am pregătit mai întâi să fiu pianist profesionist, apoi m-am concentrat pe istoria muzicii, absolvind chiar un master în muzicologie medievală.

În timpul acestei specializări, unul dintre profesori a sesizat că în mine ar exista un instinct pentru dirijat. Aceasta a fost intuiția sa personală și el este cel care mi-a înlesnit începerea cursurilor de dirijat cu directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Austin, unde mă aflam pe atunci. Am simțit dragoste la prima vedere pentru dirijat și am retrăit într-un fel experiența de la vârsta de trei ani”, își amintește Vlad Vizireanu despre începuturile sale în arta dirijatului.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Vlad Vizir

Vlad Vizireanu și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Joi, 19 ianuarie, TVR Cultural a redifuzat dialogul Valentinei Băințan cu Daniela Zeca Buzura, gazda emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

Daniela Zeca-Buzura, producătoare și moderatoare la Televiziunea Română, este doctor în filologie și științele comunicării, lector la Universitatea București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării - și autoarea mai multor romane best-seller – „Omar cel orb”, „Demonii vântului” și „Istoria romanțată a unui safari”.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Daniela Ze

Daniela Zeca și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Vineri, 20 ianuarie, invitatul Valentinei Băințan la „Music (R)evolution” a fost violistul Răzvan Popovici, creatorul și directorul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. Ediția a fost  difuzată începând cu ora 20.25.

Cei doi au discutat despre asocierea dintre Sting și John Dowland, Eric Carmen și Serghei Rahmaninov, Gaetano Donizetti și coloana sonoră a filmului „Al cincilea element”.

(w882) Răzvan Po

Răzvan Popovici și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume și concertează și ca membru al Ansamblului Raro.

Puteți urmări dialogul aici.

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural