loader
Foto

O ”Aventura urbană” în Odorheiu Secuiesc cu pianistul şi compozitorul Cári Tibor

În această ediție redescoperiți Odorheiu Secuiesc, un oraş elegant şi cochet, cu clădiri istorice şi oameni liniştiţi. Numit şi oraşul şcolilor sau al statuilor, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaşti, care prefac legendele secuieşti în filme de animaţie, în primul studio din zonă.

 

Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă şi vizităm un muzeu al apelor minerale.

Despre oraşul copilăriei sale şi despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povesteşte pianistul şi compozitorul Cári Tibor.

În 2002 a absolvit Facultatea de Muzică din Timişoara şi a colaborat cu regizori precum Victor Ioan Frunză, Nicolae Constantin Tănase, Lászlo Sándor, Yuri Kordonsky, Ada Lupu, Szabó K. István, Alexander Hausvater, Balázs Zoltán, Peter Schneider, Boris Lijecevic şi mulţi alţii.

(w882) aventura u

Compozitor de renume, Cári Tibor a scris muzica pentru peste 190 de spectacole în ţară şi străinătate, pentru filme artistice şi de animaţie, reclame şi generice TV. În anul 2013 a câştigat premiul UNITER pentru muzică de teatru, iar în 2015 premiul Festivalului Internaţional de Teatru „Atelier” din Sfântu Gheorghe, pentru muzica spectacolului „7/7”, regia şi coregrafia Baczó Tünde.

Cári Tibor a semnat, de asemenea, coloana sonoră a filmului de animaţie maghiar „Ruben Brandt Collector“, realizat de Milorad Krstić în perioada 2013-2018. Această peliculă a luat premiul pentru cel mai bun film în cadrul Festivalului „Anim’est” Bucureşti şi a fost inclus în lista celor 25 de producţii nominalizate pentru categoria Animated Feature Film la premiile Oscar. Revedeți ediția, sâmbătă 22 februarie, de la ora 14, la TVR Cultural.

Reportaje de Ilinca Ciobanu (jurnalist)

Rudi Szilagy (director de imagine)

Marius Stanciu (sunetist)

Editor video Bogdan Sterpu

Colorizare Paul Drăgușin,

PPS Mihnea Ciulei.

Realizator Irina Luca

***

Foto:  Aventura urbana / youtube TVR

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

0:00 Mânăstiri din Europa

Documentar * Mânăstiri din Europa (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 4: Mânăstiri de la capătul lumii

Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.

În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu, bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural