loader
Foto

O discuție despre cum sunt acordate premiile literare, la „Intrare liberă” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori, în 23 martie, de la ora 19.00, la o discuție despre modul în care sunt acordate premiile literare în România, în contextul scandalului creat în jurul Premiilor UNITER.

 

Mirela Nagâț
Intrare liberă

Pe ce criterii se acordă, contează doar valoarea estetică sau se iau în calcul şi argumente morale sau politico-ideologice? Ce relevanţă au pentru public? Cât de importantă este componenţa juriilor?

Mirela Nagâț a încercat să răspundă la aceste întrebări, împreună cu invitații săi: Cristina Ispas (critic literar şi scriitoare), Raluca Dună (cercetătoare la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu"), Angelo Mitchievici (scriitor, critic literar, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România). Prin Zoom, vor interveni: Carmen Muşat (critic literar, directoarea revistei „Observator Cultural"), Bogdan Creţu (critic şi istoric literar) și Cristina Hermeziu (scriitoare).

 

 

Săptămâna trecută, în lumea teatrului a izbucnit un scandal, după anunțarea nominalizărilor la Premiile UNITER.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a lansat o petiție în care critica juriul UNITER, pentru că la categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie” nu au fost nominalizați regizori tineri și nici femei. Petiția a fost semnată de peste 1.400 de oameni.  În replică, regizorul Silviu Purcărete a anunțat că se retrage de pe lista nominalizaților la Premiile UNITER, pentru a face loc „unei leoaice tinere”.

În aceeași petiție, semnatarii au reclamat și acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, care, în 2012, a fost declarat colaborator al Securității. UNITER a decis retragerea premiului în acest caz, menționând că „Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă”.

O altă acuzație adusă UNITER se referă la nominalizarea lui Andriy Zholdak, regizorul fiind acuzat de comportament abuziv. UNITER a menționat, în acest caz, că numai teatrele care au lucrat cu regizorul pot lua măsuri, juriul „nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanțele profesionale”.

O relatare a scandalului găsiți la Observatorul Cultural, aici.

Emisiunea „Intrare liberă” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 19.00.

0:00 Concert Madrigal (R)

Producător: Valentina Băinţan

(Reluare)

1:15 Podcasturile ArtELE (R)

* Pentru că luna martie este dedicată în totalitate doamnelor, TVR Cultural vine în întâmpinarea lor şi le oferă o serie de 10 podcasturi motivaţionale, ce au ca punct central câteva personaje feminine care au știut să își urmeze cu încredere propriul drum, realizând lucruri excepționale în carieră, dar și în zona creativă. Podcasturile “ArtELE” au fost gândite în jurul a 10 povești de viață povestite de 10 femei excepționale, menite să inspire. Vom asculta povești despre puterea reinventării, despre curaj, tenacitate și dorință infinită de a lăsa în urmă fapte bune, importante, de impact, menite să aducă un plus valoare în viața noastră și a generațiilor ce urmează.

Producători: Valentina Băinţan, Marius Portik

(Reluare)
 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...

 

#TVRcultural