TVR Cultural a difuzat, în 17 decembrie, discuția academicianului Mircea Dumitru, gazda „Dialogurilor academice”, cu sociologul și academicianul Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Întâlnirea a avut ca scop prezentarea activităţii şi obiectivelor generale ale Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, din cadrul Academiei Române, cea mai importantă instituție de cercetare științifică dedicată calității vieții și politicilor sociale din România și una dintre cele mai semnificative în acest domeniu din lume.
Institutul face parte din rețeaua de cercetare a Academiei Române și este membru al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu”.
Sociologul Cătălin Zamfir este, din 2019, membru titular al Academiei Române, secția Științe Economice, Juridice și Sociologie, şi fondator şi director al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii încă din anul 1990.
Profesor universitar doctor la Universitatea din București si la Universitatea de Vest din Timișoara, Cătălin Zamfir a fondat Asociația Română de Sociologie.
În calitate de ministru al Muncii și Protecției Sociale, între 1990 și 1991, a reînființat învățământul universitar de asistență socială în România și profesia de asistent social, sprijinind dezvoltarea învățământului sociologic în numeroase universități românești şi din Republica Moldova.
În 1998, a scris Strategia Națională pentru Prevenirea și Combaterea Sărăciei.
A întemeiat mai multe reviste, fiind, în diferite perioade, directorul acestora:„Sociologie Românească”, „Cercetări Sociale”, „Calitatea Vieţii”, revista on-line „Inovaţia socială”. A publicat 51 de cărți, 31 în calitate de autor, pentru celelalte fiind coordonator sau coautor și 214 studii în reviste și volume.
A adus contribuţii ştiinţifice originale în domenii ca: teoria și metodologia sociologică, politici sociale, calitatea vieții, dezvoltarea socială proiectată, probleme sociale cum sunt sărăcia, situaţia romilor sau a copiilor.
Cercetător ştiinţific principal I, profesorul Cătălin Zamfir este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara şi al universităţilor din Craiova, Constanţa, Petroşani, Oradea şi Târgu Jiu.
Înființat în 2 ianuarie 1990, Institutul de Cercetare a Calității Vieșii desfășoară o importantă activitate științifică în ariile de cercetare majore ale calității vieții și politicilor sociale și în domeniile de cercetare conexe: sănătate, educație, ocupare, locuire, viața de familie, standard de viață, sărăcie, servicii publice, dezvoltare socială, economie socială, fiind preocupat de analiza tranziției și, în general, a schimbării societății românești pe termen lung.
Pe lângă activitatea sa de cercetare ştiinţifică fundamentală, Institutul își asumă responsabilitatea de a contribui activ la dezvoltarea societăţii româneşti, prin dezvoltarea instituţională şi elaborarea legislaţiei în domeniul social.
Implicarea în elaborarea cadrului strategic de politici publice din domeniul social, inclusiv în elaborarea legislației naționale în domeniul social, este vizibilă în documente precum Strategia și Planul Național Anti-Sărăcie și Promovare a Incluziunii Sociale, Joint Inclusion Memorandum ─ document strategic de țară pentru incluziunea socială, elaborat de Guvernul României împreună cu Comisia Europeană, pachetul de legi privind sistemul muncii și al relațiilor de muncă, legea ajutorului social și al venitului minim, legea sistemului național de asistență socială, legea învățământului – capitolul privind învățământul universitar.
Urmăriți ediția mai jos:
*** Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.
Program difuzare:
TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30
TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)
Echipa TVR:
Adina Toderașcu - jurnalist
Daniel Paraschiv - producător