loader
Foto

Un ”Remix” cu două generații de muzicieni rock | VIDEO

Doru Ionescu ne-a propus pentru această ediție două reportaje despre muzicianul Ilie Stoian și grupul metal-rock sibian Revolter.

 

Remix

Ilie Stoian, înapoi la muzică. Chitarist, violonist, compozitor și orchestrator care se reinventează a doua oară în 2024.

Revolter, în vremea metalelor grele. O trupă de puștani din Sibiu, invitată pe marile scene ale României, mai nou și în străinătate.

Primul reportaj documentar al emisiunii îi este dedicat lui Ilie Stoian. Muzicianul a făcut o figură deosebită pe scena folk-rock a României anilor 70 – 2000, cu mari întreruperi. Cu o pregătire de muzician clasic începută de la o vârstă fragedă, face switch-ul spre muzica folk-pop-rock, cultivând extremele progressive și experimental. Grupul său Progresiv ABC a evoluat cot la cot cu mare parte din spuma / elita folk-rock a României, fiind cooptat și în Cenaclul „Flacăra”. În paralel, a filmat de mai multe ori pentru / sub egida Televiziunii Române.

​Deopotrivă jurnalist de investigații după Revoluție, se reinventează muzical și lansează mai multe albume discografice: „Aflați despre mine...”, „Albă stea”, „12+1=8” și „Bestiar (1996 – 1999). Totul înregistrat și produs de el, că a fost vorba de voce, claviaturi, chitară ori vioară. Apoi dispare de pe scene pentru o lungă perioadă de timp. Anul acesta, a revenit la muzica sa folk, dar și la show cu vioara. Pe 5 decembrie a împlinit 65 de ani, la mulți f-ani!

Grupul metal-rock sibian Revolter ar putea fi numit revelația scenei românești de profil a ultimilor ani, deși corect ar fi să așteptăm al doilea album discografic, programat pentru primăvara următoare. Și majoratul, că media de vârstă a membrilor e 16 (cum se numește și cel mai recent videoclip). Puștanii au fost asupriți de mici de părinți cu muzica rock. Ceea ce nu le-a displăcut, ci i-a întărâtat. Primii pe care s-au răzbunat au fost tot cei mari, atunci când au schimbat numele trupei din Revolver (luat de la discul Beatles) în Revolter – titlul primului disc.

La început au fost Haris (tobe), Luca (bass) și Ștefi (chitară, voce), completați de Dragoș (voce) și David (chitară), astăzi înlocuit de Mark. Au prins gustul prelucrărilor AC/DC și Rage Against The Machine. Apoi și-au băgat în seamă compozițiile, iar lecturile muzicale (deci influențele) s-au înmulțit. Ar vrea ei să sune progressive new metalcore (fără gent), dar până la urmă e un soi de modern metalcore... boom! De ultimă oră, au cântat în Germania și se pregătesc pentru un show bucureștean în 20 decembrie.

Ediția s-a difuzat sâmbătă, 15 dec 2024, ora 23, la TVR Cultural.

Foto: Remix/generic TVR Cultural

 

9:00 Rwanda -ţară a femeilor (R)

(Le Rwanda aux femmes, Franţa-Germania, 2009)

Realizator: Dirk Laabs

În zilele noastre, Rwanda nu mai este cea mai săracă ţară din Africa şi s-a stabilizat din punct de vedere politic. Această evoluţie se datorează femeilor rwandeze, care au ajutat la progresul economic şi au contribuit la reconcilierea dintre etnicii tutsi şi hutu.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Orchestra Ukrainian Freedom, concert special la Festivalul „Enescu”

Orchestra Ukrainian Freedom, condusă de dirijoarea canadiană Keri-Lynn Wilson, care a pus bazele ansamblului imediat după invazia Rusiei, va ...

Parcul Muskau, o capodoperă a peisagisticii

Parcul Muskau, o capodoperă a peisagisticii

publicat: luni, 03 februarie 2025

Creat acum 200 de ani de principele german Hermann von Pückler, parcul reflectă gândirea vizionară a autorului său, unul dintre cei mai mari ...

Viitorul muzeelor în România şi opera lui Caragiale în film şi teatru, subiecte în dezbatere la „Intrare liberă”

Invitaţii Mirelei Nagâţ vorbesc despre spectacole actuale montate după opera marelui scriitor. „Ştim mai multe după jaf, sau ştim mai puţine?” ...

 

#TVRcultural