loader
Foto

Galerie foto

Lingvista Rodica Zafiu, invitata lui Mircea Dumitru la „Dialoguri academice” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 21 aprilie, discuția dintre filosoful Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și lingvista Rodica Zafiu, înregistrată în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”.

 

Dialoguri academice

Rodica Zafiu este profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetătoare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ al Academiei Române.

A publicat volumele „Poezia simbolistică românească”, „Narațiune şi poezie”, „Diversitate stilistică în româna actuală”, „Limbaj şi politică”,  „101 cuvinte argotice” și a colaborat la mai multe tratate și monografii asupra limbii române în context romanic, dintre care cea mai recentă este „The Oxford History of Romanian Morphology”.

Acestora li se adaugă manualele de limbă şi literatură română pentru liceu și lucrări de referință în domeniul lingvistic. Este autoare a peste o sută de studii și articole apărute în volume colective și în periodice de specialitate.

Prof. univ. dr. Zafiu a adus contribuții semnificative la studiul conectorilor discursivi, al mijloacelor lingvistice ale modalizării, evidențialității şi aproximării, la cercetarea fenomenelor de gramaticalizare şi pragmaticalizare; a investigat textul poetic, discursul politic şi jurnalistic, argoul, tendințele limbii române actuale, procesul de standardizare lingvistică.

Rodica Zafiu a realizat rubrici săptămânale cu tematică lingvistică în reviste culturale precum „Luceafărul”, „România literară” si „Dilema veche”.

Contribuția sa la lingvistica română a fost recunoscută prin premiile „Timotei Cipariu” și „Bogdan Petriceicu Haşdeu” ale Academiei Române.

Din anul 2023, Rodica Zafiu este membră corespondentă a Academiei Române, Secţia de Filologie şi Literatură.

 

 

​*** Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 00:00 (ora României)

Echipa:

Jurnalist - Adina Toderașcu

Producător - Daniel Paraschiv

2:10 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Aimee d’Albon

(Reluare)

3:00 PĂSĂRI CĂLĂTOARE (R)

Film * PĂSĂRI CĂLĂTOARE

(PAJAROS DE VERANO/BIRDS OF PASSAGE-Columbia, 2018)

Regia: Cristina Gallego, Ciro Guerra

Cu: Carmiña Martínez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narváez, Greider Meza

Dramă. Nordul Columbiei, anii 1970: o societate matriarhală condusă de tradiții şi construită în jurul familiei. Rapayet şi familia sa sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atraşi de bani si de putere, îşi abandonează ritualurile şi credințele, închinându-se unor noi zei: lăcomia şi crima. Se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Invitație la teatru: Piesa „Sinucigașul”, cu Horațiu Mălăele, în 1 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 1 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la piesa de teatru „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman, înregistrată cu ...

Spectacolul de balet „Messa da Requiem”, bazat pe opera lui Verdi, o rugăciune muzicală despre căutarea mântuirii, în 30 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 30 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească „Recviemul” lui Giuseppe Verdi, în viziunea celebrului ...

 

#TVRcultural