loader
Foto

Acad. Marius Andruh, doctor în chimie, invitatul lui Mircea Dumitru la „Dialoguri academice” | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat duminică, 21 ianuarie, discuția dintre academicienii Mircea Dumitru și Marius Andruh, înregistrată în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”.

 

Dialoguri academice

Marius Andruh este doctor în chimie, cu specializări postdoctorale la Paris și la Göttingen, în calitate de bursier al Fundației „Alexander von Humboldt“.

(w882)

După un stagiu de trei ani la IPRS-Băneasa, Marius Andruh s-a transferat la Institutul de Chimie Fizică din București. Din 1984 este profesor la Catedra de chimie anorganică a Facultății de Chimie, din cadrul Universităţii din București, profesor titular începând cu anul 1996 și profesor emerit din anul 2019.

(w882)

(w882)

Academicianul Marius Andruh este specialist în chimie metalosupramoleculară, inginerie cristalină, magnetism molecular, combinații complexe heteropolinucleare, sisteme moleculare și supramoleculare cu trei purtători de spin diferiți si materiale moleculare luminescente.

(w882)

Este coautor al unor manuale de chimie pentru gimnaziu și liceu - Chimie pentru clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a XII-a și Problemele de Chimie pentru clasele a IX-a și a X-a. Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Chimice din anul 2009, Marius Andruh a fost ales Vicepreşedinte al Academiei Române în 2022.

(w882)

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

---

Urmăriți emisiunea mai jos:

---

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30; vineri, ora 13.30

TVR Internațional - miercuri, ora 16:00 (ora României)

 

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

6:00 Odiseea focii călugăr

(L’odysée du phoque-moine, Franţa-Germania, 2021)

Realizator: Thomas Delorme

Vânate încă din antichitate, focile călugăr sunt unele dintre cele mai misterioase mamifere marine din Mediterana. Ultimele cinci sute de exemplare ale acestei specii decimate populează apele greceşti şi turceşti şi se ascund în grote submarine. Membrii unei echipe elveţiene de cercetători încearcă să afle mai multe despre modul lor de viaţă, ca să le poată proteja mai bine.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Documentarul „Legendele Parisului” continuă cu episoadele 3 şi 4, la TVR Cultural

Inedita serie documentară „Legendele Parisului” reconstituie - prin animaţie 2D - scena artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre ...

Melodii celebre din opere și operete, în Concertul de vară de la Schönbrunn 2025. Pe 5 iulie, la TVR Cultural

Evenimentul de muzică clasică în aer liber este unul dintre cele mai importante puncte culminante ale anului Filarmonicii vieneze. Concertul ...

 

#TVRcultural