loader
Foto

Omagiu dirijorului Marin Constantin, la 100 de ani de la naşterea sa: Concert extraordinar al Corului Madrigal, în direct la TVR Cultural

În deschiderea concertului din 27 februarie, de la ora 18.25, telespectatorii vor putea urmări interviuri realizate de Valentina Băințan, producătoarea transmisiunii live. Iar de la ora 19.00, concertul în onoarea maestrului va fi dirijat de Anna Ungureanu.

 

Corul Madrigal a fost și este un reper de marcă al artei corale, născut dintr-o dorință acerbă, o idee transformatoare și dintr-un vis al unui vizionar: dirijorul Marin Constantin. Maestrul a reușit să clădească prin intermediul vocii umane un adevărat fenomen cultural.

Joi, 27 februarie, program special la TVR Cultural: de la ora 19.00, postul cultural al TVR transmite în direct de la Senatul României, concertul extraordinar al Corului Madrigal, susținut la împlinirea a 100 de ani de la nașterea fondatorului corului, dirijorul Marin Constantin. În deschiderea concertului, de la 18.25, telespectatorii vor putea urmări interviuri realizate de Valentina Băințan, producătoarea transmisiunii live. Concertul în onoarea maestrului va fi dirijat de Anna Ungureanu.

(w882) Marin Cons

Anul acesta, pe 27 februarie, îl omagiem și cinstim memoria dirijorului Marin Constantin, la 100 de ani de la naștere.

Corul Madrigal a început în forță în anul 1963 și a continuat în excelență, dezvoltând un concept, o stare, un brand devenit în prezent reper cultural la nivel internațional.

„În ultimii ani, echipa Madrigal a reușit să aducă în fața publicului românesc și internațional cele mai inedite și spectaculoase proiecte muzicale. Și nu oricum. Ci cu un simț de răspundere. Ceea ce a însemnat zile și nopți nedormite, muncă continuă, efort neîntrerupt și dorință acerbă de a reuși. Și a reușit.

(w882) Madrigal,

Echipa Madrigal reuneşte muzicieni excepționali și oameni de culise dedicați și pasionați, uniți într-un singur gând și țel: acela de a excela, înnobila și bucura sufletele oamenilor veniți din fiecare colț de lume să asculte înfiorați spectacolele Madrigalului.

Joi seara, pe 27 februarie de la ora 18.00, vă invit pe TVR Cultural să ne bucurăm împreună de imagini inedite și unice din Arhiva de aur a TVR, iar de la ora 19.00, să trăim prezentul și să ne bucurăm de un concert în direct, oferit cu multă bucurie de Corul Madrigal, dumneavoastră, publicului iubitor de frumos”, ne invită Valentina Băinţan la o seară cu totul specială.

Despre Marin Constantin

În același an, 1949, Marin Constantin a absolvit Conservatorul de Muzică (secția Dirijat Coral) și Facultatea de Pedagogie, Psihologie și Filosofie a Universității din București. Și-a dat doctoratul în muzicologie la Cluj, iar în 1994 a devenit doctor honoris causa al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. A debutat ca dirijor de coruri studențești și de amatori, a ajuns la catedra Conservatorului din București, dar, la scurt timp, talentul nativ de a convinge oamenii să-l urmeze i-a fost recunoscut cu funcții de conducere în numeroase instituții, de la Casa Centrală a Creației Populare până la Ministerul Culturii. Între 1966 - 1969 a fost directorul general al Operei Române.

La 11 aprilie 1963 înființa corul Madrigal cu o mână de studenți din cadrul Conservatorului din București care îi urmaseră cursurile. Încă de la început, între maestrul Marin Constantin și madrigaliști a existat o conexiune sufletească atât de intensă, încât l-au urmat ca sub o vrajă de jumătate de secol.

La numai 5 ani distanță de la momentul fondării, Corul Madrigal primea Marele Premiu „Palme d’Or” la Cannes pentru „Cântecele Renașterii” și Diploma de onoare UNICEF, iar 3 ani mai târziu, prestigiosul premiu al Criticii Muzicale Germane. Au urmat „IL Saggitario d’Oro”, Italia - 1976, Medaille en Vermeil, Luxemburg - 1979, Diploma de onoare și Premiul „Grand Duc Adolf” tot în 1979, Premiul excepțional al ATM în același an, Diploma de onoare a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în 1985 și 1993 - sursa: madrigal.ro.

foto: madrigal.ro; FB Madrigal

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

0:00 Mânăstiri din Europa

Documentar * Mânăstiri din Europa (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 4: Mânăstiri de la capătul lumii

Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.

În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu, bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural