loader
Foto

Omagiu lui George Enescu: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei” | VIDEO

În 4 mai s-au împlinit 68 de ani de la trecerea în eternitate a violonistului, pianistului, dirijorului, profesorului și compozitorului emblemă, George Enescu.

 

Televiziunea Română i-a dedicat mii de programe și evenimente de marcă - încă de la înființare, din anul 1958 - fiind și principalul difuzor al manifestării muzicale devenită brand de țară: Festivalul Internațional „George Enescu”, etalon al performanţei culturale la cel mai înalt nivel.

George Enescu a fost și rămâne cel mai iubit dintre pământenii muzicieni. A fost și rămâne un exemplu de altruism și iubire fără margini față de poporul său. Deși s-a stins în exil, la Paris, sufletul său a rămas mereu pe pământul copilăriei.

De mic a fost atras de lumea sunetelor și de instrumentele muzicale. Mai mult decât atât, şi-a depăşit toţi înaintaşii, fiind un adevărat copil-geniu. Și nu doar în materie de muzică, cum arată mărturiile. Era un copil silitor, extrem de tenace și conştiincios.

La patru ani, a învățat să scrie și să citească, iar la cinci ani cânta deja primele cântece la vioara dăruită de tatăl său. La numai șase ani, a fost admis la Conservatorul din Viena, iar la nouă ani era primit la şcoala superioară a vestitului violonist Hellmesberger. La 11 ani termina toate cursurile cu cea mai înaltă distincție și, pe când împlinea 13 ani, devenea bursier al statului român - prin intervenţia Reginei Elisabeta - fiind trimis la Paris pentru continuarea studiilor. La 16 ani, Enescu era deja un compozitor remarcabil, aclamat, iubit și aplaudat de întreaga Europă.

Muzica sa străbate generații întregi, uimește mereu publicul și presa internațională și stârnește trăiri puternice în rândul interpreților și al ascultătorilor săi.

Enescu a fost un vizionar și a compus mult înaintea timpului său.

Iar acest lucru îl resimți prin fiecare por în momentul în care îi asculți, ba nu, îi trăiești muzica. Pentru că muzica lui Enescu se trăiește, se respiră, arde și te consumă.

Suntem deosebit de norocoși că am avut parte de trecerea lui George Enescu pe acest pământ. Cei 74 de ani ai săi de existență au lăsat o amprentă puternică în conștiința națională și au marcat definitiv arta componistică universală.

Să îl omagiem așa cum se cuvine, amintindu-ne cu smerenie de geniul său și încercând să ne călăuzim pașii prin viață după unul dintre cele mai frumoase citate ale sale: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei!”

Un text de Valentina Băințan

4:00 DOUĂ SĂPTĂMÂNI ÎNTR-UN ALT ORAŞ

Film *(TWO WEEKS IN ANOTHER TOWN-SUA, 1962) Premieră

Regia: Vincente Minnelli

Cu: Kirk Douglas, Edward G. Robinson, Cyd Charisse, Daliah Lavi

Dramă -după un roman de Irwin Shaw. Actorul Jack Andrus (Kirk Douglas), cândva star hollywoodian, acum ajuns alcoolic şi depresiv, acceptă să joace un rol mic într-un film pe care mentorul său, regizorul Maurice Kruger (Edward G. Robinson) îl realizează la Roma. Când Kruger se îmbolnăveşte, Jack preia frâiele pe platoul de filmare, sperând că ar putea fi şansa lui să-şi salveze cariera. Dar, după cum va descoperi în cele din urmă, egourile din show-business sunt la fel de mari şi la Hollywood, şi la Roma.

Redactor: Corina Feleagă

(Reluare)

5:50 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
Remix 488:  Trooper – 30 de ani

Remix 488: Trooper – 30 de ani

publicat: sâmbătă, 17 mai 2025

Doru Ionescu vă invită să urmăriți  ediția Remix 488. Duminică, 18 mai, de la ora 23:00,  la TVR Cultural

Statul național-legionar - o dezbatere „Omul și timpul”, la TVR Cultural

Duminică, 18 mai, de ora 17.00, moderatorul Rafael Udriște și invitatul său, prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ...

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

 

#TVRcultural