loader
Foto

Omagiu lui George Enescu: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei” | VIDEO

În 4 mai s-au împlinit 68 de ani de la trecerea în eternitate a violonistului, pianistului, dirijorului, profesorului și compozitorului emblemă, George Enescu.

 

Televiziunea Română i-a dedicat mii de programe și evenimente de marcă - încă de la înființare, din anul 1958 - fiind și principalul difuzor al manifestării muzicale devenită brand de țară: Festivalul Internațional „George Enescu”, etalon al performanţei culturale la cel mai înalt nivel.

George Enescu a fost și rămâne cel mai iubit dintre pământenii muzicieni. A fost și rămâne un exemplu de altruism și iubire fără margini față de poporul său. Deși s-a stins în exil, la Paris, sufletul său a rămas mereu pe pământul copilăriei.

De mic a fost atras de lumea sunetelor și de instrumentele muzicale. Mai mult decât atât, şi-a depăşit toţi înaintaşii, fiind un adevărat copil-geniu. Și nu doar în materie de muzică, cum arată mărturiile. Era un copil silitor, extrem de tenace și conştiincios.

La patru ani, a învățat să scrie și să citească, iar la cinci ani cânta deja primele cântece la vioara dăruită de tatăl său. La numai șase ani, a fost admis la Conservatorul din Viena, iar la nouă ani era primit la şcoala superioară a vestitului violonist Hellmesberger. La 11 ani termina toate cursurile cu cea mai înaltă distincție și, pe când împlinea 13 ani, devenea bursier al statului român - prin intervenţia Reginei Elisabeta - fiind trimis la Paris pentru continuarea studiilor. La 16 ani, Enescu era deja un compozitor remarcabil, aclamat, iubit și aplaudat de întreaga Europă.

Muzica sa străbate generații întregi, uimește mereu publicul și presa internațională și stârnește trăiri puternice în rândul interpreților și al ascultătorilor săi.

Enescu a fost un vizionar și a compus mult înaintea timpului său.

Iar acest lucru îl resimți prin fiecare por în momentul în care îi asculți, ba nu, îi trăiești muzica. Pentru că muzica lui Enescu se trăiește, se respiră, arde și te consumă.

Suntem deosebit de norocoși că am avut parte de trecerea lui George Enescu pe acest pământ. Cei 74 de ani ai săi de existență au lăsat o amprentă puternică în conștiința națională și au marcat definitiv arta componistică universală.

Să îl omagiem așa cum se cuvine, amintindu-ne cu smerenie de geniul său și încercând să ne călăuzim pașii prin viață după unul dintre cele mai frumoase citate ale sale: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei!”

Un text de Valentina Băințan

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

11:30 HAGI TUDOSE

Teatru TV *

Autor: Barbu Ștefănescu Delavrancea
Regie: Ion Cojar; regia tv: Silviu Jicman
Dramă

Hagi Tudose trăiește în lipsuri, se plânge ca n-are bani, că totul este scump. Toată mahalaua vorbește despre avuția și zgârcenia lui. Trăiește modest, se poartă cu nepoata lui cu asprime și la fel și cu foștii lui parteneri de afaceri. Totul în jur trebuie să se transforme în profit, goana lui după bani creând veritabile situații comice.

Distribuție:

CONSTANTIN RAUȚCHI-HAGI TUDOSE
ȘERBAN IAMANDI-MATACHE PROFIREL
DRAGA OLTEANU MATEI-GHEORGHINA PROFIREL
RODICA POPESCU BITĂNESCU-FIFICA PROFIREL
ALEXANDRU GEORGESCU-JENICĂ PĂUNESCU
ION HENTER-POPA ROȘCA
ELENA SEREDA-GHIOALA
GRIGORE BĂLĂNESCU-GUSI NICOLAE
COSTACHE DIAMANDI-ÎNTÂIUL EPITROP
MIRCEA COJAN-AL DOILEA EPITROP
RĂDUCU IȚCUȘ-CULAI
TANIA FILIP-LEANA
GRIGORE NAGACEVSCHI-UN CERȘETOR
IGOR BARDU-UN CÂRCIUMAR
MARIN NEGREA-UN PASTRAMAGIU
GEORGE SÎRBU-UN BRAGAGIU
GABRIELA FARCAS-O ȚIGĂNCUȘĂ

Echipa artistică:

decoruri: pictor Constantin Piliuță; costume: Diana Ion; operator șef: George Grigorescu; regia de montaj: Rodica Bobescu; redactor : Ioana Prodan

Echipa tehnică:

asistența tehnică: ing. Ioan Vascan; regia tehnică: Aurel Ionescu; ilustrația muzicală: Victor Petre; asistent regie: George Ulmeni; asistent scenografie Mihai Gheorghe

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
,„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. Doina Banciu

Este președintele Academiei Oamenilor de Știință din România și continuu preocupată de domeniul transformării bibliotecilor în hub-uri de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

Gală de operă, în direct la TVR Cultural

Gală de operă, în direct la TVR Cultural

publicat: miercuri, 09 iulie 2025

Opera Națională Română Iași şi Orchestra Operei Naţionale Române Iaşi ne invită să petrecem o seară de vară în compania operei, în ultima zi a ...

 

#TVRcultural