loader
Foto

Omagiu lui George Enescu: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei” | VIDEO

În 4 mai s-au împlinit 68 de ani de la trecerea în eternitate a violonistului, pianistului, dirijorului, profesorului și compozitorului emblemă, George Enescu.

 

Televiziunea Română i-a dedicat mii de programe și evenimente de marcă - încă de la înființare, din anul 1958 - fiind și principalul difuzor al manifestării muzicale devenită brand de țară: Festivalul Internațional „George Enescu”, etalon al performanţei culturale la cel mai înalt nivel.

George Enescu a fost și rămâne cel mai iubit dintre pământenii muzicieni. A fost și rămâne un exemplu de altruism și iubire fără margini față de poporul său. Deși s-a stins în exil, la Paris, sufletul său a rămas mereu pe pământul copilăriei.

De mic a fost atras de lumea sunetelor și de instrumentele muzicale. Mai mult decât atât, şi-a depăşit toţi înaintaşii, fiind un adevărat copil-geniu. Și nu doar în materie de muzică, cum arată mărturiile. Era un copil silitor, extrem de tenace și conştiincios.

La patru ani, a învățat să scrie și să citească, iar la cinci ani cânta deja primele cântece la vioara dăruită de tatăl său. La numai șase ani, a fost admis la Conservatorul din Viena, iar la nouă ani era primit la şcoala superioară a vestitului violonist Hellmesberger. La 11 ani termina toate cursurile cu cea mai înaltă distincție și, pe când împlinea 13 ani, devenea bursier al statului român - prin intervenţia Reginei Elisabeta - fiind trimis la Paris pentru continuarea studiilor. La 16 ani, Enescu era deja un compozitor remarcabil, aclamat, iubit și aplaudat de întreaga Europă.

Muzica sa străbate generații întregi, uimește mereu publicul și presa internațională și stârnește trăiri puternice în rândul interpreților și al ascultătorilor săi.

Enescu a fost un vizionar și a compus mult înaintea timpului său.

Iar acest lucru îl resimți prin fiecare por în momentul în care îi asculți, ba nu, îi trăiești muzica. Pentru că muzica lui Enescu se trăiește, se respiră, arde și te consumă.

Suntem deosebit de norocoși că am avut parte de trecerea lui George Enescu pe acest pământ. Cei 74 de ani ai săi de existență au lăsat o amprentă puternică în conștiința națională și au marcat definitiv arta componistică universală.

Să îl omagiem așa cum se cuvine, amintindu-ne cu smerenie de geniul său și încercând să ne călăuzim pașii prin viață după unul dintre cele mai frumoase citate ale sale: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei!”

Un text de Valentina Băințan

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

20:00 Unora le place arta

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019)

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 1: Extazul

Redactor: Cristina Crăciun

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural