loader
Foto

Omagiu lui George Enescu: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei” | VIDEO

În 4 mai s-au împlinit 68 de ani de la trecerea în eternitate a violonistului, pianistului, dirijorului, profesorului și compozitorului emblemă, George Enescu.

 

Televiziunea Română i-a dedicat mii de programe și evenimente de marcă - încă de la înființare, din anul 1958 - fiind și principalul difuzor al manifestării muzicale devenită brand de țară: Festivalul Internațional „George Enescu”, etalon al performanţei culturale la cel mai înalt nivel.

George Enescu a fost și rămâne cel mai iubit dintre pământenii muzicieni. A fost și rămâne un exemplu de altruism și iubire fără margini față de poporul său. Deși s-a stins în exil, la Paris, sufletul său a rămas mereu pe pământul copilăriei.

De mic a fost atras de lumea sunetelor și de instrumentele muzicale. Mai mult decât atât, şi-a depăşit toţi înaintaşii, fiind un adevărat copil-geniu. Și nu doar în materie de muzică, cum arată mărturiile. Era un copil silitor, extrem de tenace și conştiincios.

La patru ani, a învățat să scrie și să citească, iar la cinci ani cânta deja primele cântece la vioara dăruită de tatăl său. La numai șase ani, a fost admis la Conservatorul din Viena, iar la nouă ani era primit la şcoala superioară a vestitului violonist Hellmesberger. La 11 ani termina toate cursurile cu cea mai înaltă distincție și, pe când împlinea 13 ani, devenea bursier al statului român - prin intervenţia Reginei Elisabeta - fiind trimis la Paris pentru continuarea studiilor. La 16 ani, Enescu era deja un compozitor remarcabil, aclamat, iubit și aplaudat de întreaga Europă.

Muzica sa străbate generații întregi, uimește mereu publicul și presa internațională și stârnește trăiri puternice în rândul interpreților și al ascultătorilor săi.

Enescu a fost un vizionar și a compus mult înaintea timpului său.

Iar acest lucru îl resimți prin fiecare por în momentul în care îi asculți, ba nu, îi trăiești muzica. Pentru că muzica lui Enescu se trăiește, se respiră, arde și te consumă.

Suntem deosebit de norocoși că am avut parte de trecerea lui George Enescu pe acest pământ. Cei 74 de ani ai săi de existență au lăsat o amprentă puternică în conștiința națională și au marcat definitiv arta componistică universală.

Să îl omagiem așa cum se cuvine, amintindu-ne cu smerenie de geniul său și încercând să ne călăuzim pașii prin viață după unul dintre cele mai frumoase citate ale sale: „Muzica este o putere spirituală în stare să lege toți oamenii între ei!”

Un text de Valentina Băințan

3:00 Opera (R)

* Giuditta, Germania, 2021

Dirijor: Titus Engel

Interpreţi: Vida Miknevičiūtė, Daniel Behle, Kerstin Avemo, Sebastian Kohlhepp

Orchestra de Stat a Bavariei

Deşi până atunci compusese doar operete, Giuditta a reprezentat un pas al lui Franz Lehár către lumea operei. Comedia lui muzicală a avut premiera la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă ...

Tabloul „Răstignirea”, asimilat Școlii lui van Eyck, la „Pastila de artă”. Jan van Eyck, unul dintre fondatorii școlii flamande de pictură

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu pilotul Șerban Ionescu (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRcultural