loader
Foto

Galerie foto

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi timpul”, duminică, 20 octombrie, de la ora 17:00, o dezbatere despre una dintre cele mai tensionate perioade din istoria României.

 

Procesul Mareșalului Ion Antonescu, cel de-al 43-lea prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului” în perioada 1940–1944, a început la 7 mai 1946. Desfășurat într-un context istoric specific, cu trupele sovietice prezente pe teritoriul României și în plin proces de ascensiune a comuniștilor sprijiniți de Moscova, după aproape trei ani de detenție în Uniunea Sovietică, Mareșalul Ion Antonescu a fost adus în țară pentru a fi judecat de Tribunalul Poporului. Procesul lotului Antonescu se înscria într-o transformare complexă prin care trecea Europa după 1945 și, în același timp, prin schimbările suferite de România după 23 august 1944.

(w882)

La începutul lunii mai 1947, procesul maresalului și al unor miniștrii ai săi, începea la București. Reprezentantul Statelor Unite ale Americii în Comisia Aliata de control, Burton Berry, trimitea pe 3 mai un raport Departamentului de Stat în care spunea: „Acest proces are în principal scopul de a aduna capital electoral pentru guvern și de a-i discredita, pe baza propriei lor mărturii, pe liderii partidelor istorice, pe Maniu și pe Brătianu”. Ceea ce nu era deloc departe de adevăr.

(w882) TVR

În dimineață zilei de 11 mai, Iuliu Maniu, lider al opoziției, era citat ca martor în procesul fostului șef al statului, Ion Antonescu. Maniu, după șase ore de interogatoriu, și-a citit depoziția dactilografiată de grefier și a semnat-o, urmând apoi să părăsească sala de judecată. Dar nu o va face înainte de a-i strânge mana lui Ion Antonescu, aflat în boxa acuzaților. Presa comunistă se va dezlănțui, acuzându-l pe liderul țărănist de colaboraționism, de fascism și de pactizare cu un criminal de război.

(w882) TVR

Întrebat de ce a făcut acest gest, deși știa cât de grave vor fi consecințele, Iuliu Maniu a declarat: „Dacă nu aș fi făcut acest lucru, aș fi ajuns în iad. Noi am fost adversari politici, nu canibali”. Dar care au fost relațiile partidelor istorice cu regimul lui Ion Antonescu, imediat dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea? Au susținut sau nu Brătianu si Maniu politica lui Ion Antonescu de a reîntregi România după pierderile teritoriale dureroase din 1940? Indiferent de divergentele politice, au pus ei România mai presus de interesele personale?

Răspunsul la toate aceste întrebări îl veți afla urmărind prima ediție din noul sezon al emisiunii „Omul si Timpul”. Duminică, 20 octombrie, de la ora 17:00 invitatul lui Rafael Udriște va fi profesorul Ion Scurtu, reputat istoric.

Producător Ruxandra Țuchel

Moderator Rafael Udriste​

 

7:00 Intrare liberă (R)

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)

8:45 Momentart

*Filler

Producător: Mimi Necula

 
„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ...

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

publicat: vineri, 18 octombrie 2024

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi ...

”Dialoguri academice” cu teologul și filosoful Wilhelm Dancă

TVR Cultural şi Academia Română vă invită, începând de duminică, 20 octombrie, ora 13:00, la un nou sezon al emisiunii "Dialoguri Academice", ...

 

#TVRcultural