loader
Foto

Galerie foto

Opera bufă „Frumoasa Elena”, „un spectacol de artificii pentru ochi și urechi”, în 21 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Marți, 21 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat opera bufă „Frumoasa Elena” („La belle Hélène”), a lui Jacques Offenbach, pusă în scenă la Opera de Stat din Hamburg în 2014, cu mezzosoprana Jennifer Larmore, lăudată pentru rolul Elenei din Troia.

 

Din distribuția spectacolului fac parte Jun-Sang Han, Peter Galliard, Jennifer Larmore, Viktor Rud, cu participarea Orchestrei Filarmonice din Hamburg, sub bagheta dirijorului Gerrit Priessnitz.

„Frumoasa Elena” este o operă bufă în trei acte, scrisă de Jaques Offenbach, pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, care parodiază fuga Elenei din Troia cu Paris, declanșând Războiul troian. Opera a avut premiera la Théâtre des Variétés, din Paris, în decembrie 1864.

„Frumoasa Elena” este una dintre cele mai îndrăgite opere ale lui Offenbach, devenind extrem de populară după premieră, fiind jucată foarte repede și la Viena, Berlin, Londra, Milano și New York.

„Opera reprezintă o satiră la adresa clasei de mijloc și critică îngustimea minții acestor oameni. Regizorul Renaud Doucet și designerul André Barbe tratează opera ca pe un adevărat show, inserând numeroase elemente coregrafice și mutând acțiunea piesei pe un vas de croazieră din anii 1960, în era Flower Power - dragoste și droguri.

„Frumoasa Elena” este „un spectacol de artificii pentru ochi și urechi” (Hamburger Morgenpost), „opulentă și amuzantă” (Bild), iar Jennifer Larmore convinge prin „extraordinara ei performanță vocală” (Das Opernglas)”, potrivit unei prezentări a producției.

Gramophone notează că „Jennifer Larmore are o tranziție lină de la soția frustrată la iubita sedusă și răpită, dând vina pe soartă; ea interpretează cu vioiciune, fără să exagereze”, iar BBC Music Magazine scrie că mezzosoprana este o „Elenă frumoasă, care le oferă lui Paris și oricui are ochi să vadă promisiunea unui moment de fericire”.

Mai jos, un trailer de la Opera de Stat din Hamburg:

18:00 Unora le place opera

Documentar *

(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 7: Bel canto

Stilul bel canto stârneşte multă emoţie şi este foarte apreciat de iubitorii de operă. Ramon Gener ne explică de ce ritmul, armonia şi melodia sunt cele trei elemente de bază ale muzicii.

Deşi s-a născut în Italia din compozitori italieni, bel canto a cunoscut faima în Franţa.

Redactor: Cristina Crăciun

18:55 VideoART (R)

Producător şi realizator: Ileana Ploscaru Panait

(Reluare)
 
Celebra soprană Sally Matthews a cântat în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews a fost invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a ...

 Ediţie specială TVR CULTURAL dedicată poetului Ioan Es. Pop

Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie ...

„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

 

#TVRcultural