loader
Foto

Galerie foto

Opera bufă „Frumoasa Elena”, „un spectacol de artificii pentru ochi și urechi”, în 21 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Marți, 21 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat opera bufă „Frumoasa Elena” („La belle Hélène”), a lui Jacques Offenbach, pusă în scenă la Opera de Stat din Hamburg în 2014, cu mezzosoprana Jennifer Larmore, lăudată pentru rolul Elenei din Troia.

 

Din distribuția spectacolului fac parte Jun-Sang Han, Peter Galliard, Jennifer Larmore, Viktor Rud, cu participarea Orchestrei Filarmonice din Hamburg, sub bagheta dirijorului Gerrit Priessnitz.

„Frumoasa Elena” este o operă bufă în trei acte, scrisă de Jaques Offenbach, pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, care parodiază fuga Elenei din Troia cu Paris, declanșând Războiul troian. Opera a avut premiera la Théâtre des Variétés, din Paris, în decembrie 1864.

„Frumoasa Elena” este una dintre cele mai îndrăgite opere ale lui Offenbach, devenind extrem de populară după premieră, fiind jucată foarte repede și la Viena, Berlin, Londra, Milano și New York.

„Opera reprezintă o satiră la adresa clasei de mijloc și critică îngustimea minții acestor oameni. Regizorul Renaud Doucet și designerul André Barbe tratează opera ca pe un adevărat show, inserând numeroase elemente coregrafice și mutând acțiunea piesei pe un vas de croazieră din anii 1960, în era Flower Power - dragoste și droguri.

„Frumoasa Elena” este „un spectacol de artificii pentru ochi și urechi” (Hamburger Morgenpost), „opulentă și amuzantă” (Bild), iar Jennifer Larmore convinge prin „extraordinara ei performanță vocală” (Das Opernglas)”, potrivit unei prezentări a producției.

Gramophone notează că „Jennifer Larmore are o tranziție lină de la soția frustrată la iubita sedusă și răpită, dând vina pe soartă; ea interpretează cu vioiciune, fără să exagereze”, iar BBC Music Magazine scrie că mezzosoprana este o „Elenă frumoasă, care le oferă lui Paris și oricui are ochi să vadă promisiunea unui moment de fericire”.

Mai jos, un trailer de la Opera de Stat din Hamburg:

10:30 Istoriile oraşului redifuzare

Documentar*

Bucureștiul înseamnă acasă pentru 2 milioane de oameni. Aproximativ 4 milioane tranzitează în fiecare zi

orașul. Cât din istoria lui cunoaștem? Ce semnificație au pentru noi, locuitorii urbei, construcțiile pe lângă care

trecem zilnic? Câte din istoriile lor mai mari sau mai mici cunoaștem și, până la urmă, cum ne influențează

locul în care trăim? Explorăm prezentul continuu al spațiul urban, microistorii personale care se ramifică la nivel comunitar (înrudiri, prietenii) și care se suprapun temporal coexistând în memoria personală, amprentând suprafața texturii

urbane prin comportamente, stiluri de viață, construcții noi, hibridizări și contopiri cu trecutul.

Producător : Raluca Bibiri

11:00 Concert de sâmbătă-Concertul Romantic Palatul Culturii premieră

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural