loader
Foto

„La Favorite”, cu celebra Elīna Garanča în rolul Leonorei de Guzman, în 7 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural  a difuzat marți, 7 mai, opera „Favorita”, a lui Gaetano Donizetti, pusă în scenă la Opera de Stat din Bavaria, cu celebra mezzosoprană Elīna Garanča în rolul Leonorei de Guzman, amanta regelui Alfonso al XI-lea al Castiliei, Matthew Polenzani în rolul nefericitului ei iubit şi Mariusz Kwiecień în rolul regelui.

 

Opera „La Favorite” (producție Germania-Japonia) a fost pusă în scenă în 2016 la Opera de Stat din Bavaria (Bayerische Staatsoper), sub bagheta dirijorului Karel Mark Chichon, cu participarea Bayerisches Staatsorchester și a Corului Bayerische Staatsoper.

Distribuția: Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecień, Mika Kares, Joshua Owen Mills.

Opera „La Favorite”, de Gaetano Donizetti, după un libret de Alphonse Ryoyer, Gustav Vaëz și Eugène Scribe, a fost pusă în scenă pentru prima dată în 1840, la Paris.

Figura centrală a operei este Leonor de Guzman, amanta regelui Alfonso al XI-lea al Castiliei, care este parte a unei complicate intrigi politice. „La Favorite” este cea mai pesimistă operă compusă de Donizetti, remarca Opera de Stat din Bavaria.

Opera se depărtează, însă, de faptele istorice: dragostea Leonorei pentru rege este o farsă în operă, ea neezitând să-l aleagă pe tânărul Fernand, care, de dragul ei, renunță la viața de călugăr la Santiago de Compostela.

Totuși, tânărul nu are habar de statutul ei de amantă a regelui Alfonso, iar cei doi cad victime în războiul de putere dintre stat și biserică. Până la final, celor doi îndrăgostiți le este refuzată chiar și promisiunea unui viitor împreună după moarte.

Leonor moare, în timp ce Fernand rămâne la mănăstire; personajele din opera lui Donizetti nu se apropie de Dumnezeu și nici nu înțeleg căința.

Sursă foto: Mezzo

 

20:00 OBSESIA

Film* OBSESIA (OSSESSIONE-Italia, 1943)

Regia: Luchino Visconti

Cu: Clara Calamai, Massimo Girotti, Juan de Landa

Dramă-film bazat pe romanul lui James M. Cain, "Poştaşul sună întotdeauna de două ori". Gino, un tânăr hoinar chipeş, se opreşte la o tavernă-benzinărie de pe marginea şoselei, ai cărei proprietari sunt Giuseppe Bragana şi soţia lui, Giovanna. Atracţia dintre Gino şi Giovanna este instantanee, iar femeia, frustrată de viaţa monotonă alături de un bărbat pe care-l dispreţuieşte, îl convinge pe noul ei amant s-o ajute să-l ucidă pe Giuseppe.

"Obsesia" a fost debutul de lung-metraj al lui Luchino Visconti şi este considerat filmul care a marcat începutul neorealismului italian.

Redactor: Adriana Vulpe

22:15 Biografii necesare Premieră

’’Matematica picturii pure’’

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Constantin Flondor-pictor, profesor la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, profesor-invitat, la Sommermalakademie, Beratzhausen/Germania. Din 1964 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Dintotdeauna Constantin Flondor s-a simţit solidar cu avangarda artistică alături de colegi cu care a împărtăşit năzuinţe şi concepte comune. În ordine cronologică, amintim că în 1966 a fost co-fondator al grupului "1,1,1", în 1969 al grupului "Sigma"-două grupări artistice de factură interdisciplinară-, şi, în 1985, al grupării "Prolog". Pentru Constantin Flondor imaginea plastică are o încărcătură sensibilă şi subtilă. Începuturile sale au stat, şi, cu siguranţă continuă să o facă, sub auspiciile unei proiecţii logice şi ludice în acelaşi timp. Astfel, artistul, asigură o continuitate nefracturată de accentele diferite atribuite diferitelor sale perioade de creaţie. Este o caracteristică pe care a păstrat-o în timp, graţie unei construcţii şi a unui concept viguros de cercetare plastică, de la perioada anilor ’60 și ’70, la registrul gestual al picturii de observaţie asupra naturii. După mai bine de 60 de ani de carieră artistică şi pedagogică, Constantin Flondor continuă să privească cu luare aminte detaliile acestei lumi. Este la fel de prezent, la fel de activ, la fel de motivat ca întotdeauna.

(difuzare duminica, 19 mai 2024, ora 23:00, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian l-a avut invitat pe Cassian Maria ...

Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

 

#TVRcultural