loader
Foto

„La Favorite”, cu celebra Elīna Garanča în rolul Leonorei de Guzman, în 21 noiembrie, la TVR Cultural

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori marți, 21 noiembrie, de la ora 22.00, la opera „Favorita”, a lui Gaetano Donizetti, pusă în scenă la Opera de Stat din Bavaria, cu celebra mezzo-soprană Elīna Garanča în rolul Leonorei de Guzman, amanta regelui Alfonso al XI-lea al Castiliei, Matthew Polenzani în rolul nefericitului ei iubit şi Mariusz Kwiecień în rolul regelui.

 

Opera „La Favorite” (producție Germania-Japonia) a fost pusă în scenă în 2016 la Opera de Stat din Bavaria (Bayerische Staatsoper), sub bagheta dirijorului Karel Mark Chichon, cu participarea Bayerisches Staatsorchester și a Corului Bayerische Staatsoper.

Distribuția: Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecień, Mika Kares, Joshua Owen Mills.

Opera „La Favorite”, de Gaetano Donizetti, după un libret de Alphonse Ryoyer, Gustav Vaëz și Eugène Scribe, a fost pusă în scenă pentru prima dată în 1840, la Paris.

Figura centrală a operei este Leonor de Guzman, amanta regelui Alfonso al XI-lea al Castiliei, care este parte a unei complicate intrigi politice. „La Favorite” este cea mai pesimistă operă compusă de Donizetti, remarca Opera de Stat din Bavaria.

Opera se depărtează, însă, de faptele istorice: dragostea Leonorei pentru rege este o farsă în operă, ea neezitând să-l aleagă pe tânărul Fernand, care, de dragul ei, renunță la viața de călugăr la Santiago de Compostela.

Totuși, tânărul nu are habar de statutul ei de amantă a regelui Alfonso, iar cei doi cad victime în războiul de putere dintre stat și biserică. Până la final, celor doi îndrăgostiți le este refuzată chiar și promisiunea unui viitor împreună după moarte.

Leonor moare, în timp ce Fernand rămâne la mănăstire; personajele din opera lui Donizetti nu se apropie de Dumnezeu și nici nu înțeleg căința.

Sursă foto: Mezzo

 

19:00 Cursa prin istorie Premieră

*O emisiune de cautare de comori prin Bisericile fortificate din Transilvania, la care participa elevi si studenti. In primul episod, descoperim biserica fortificata din Cisnadioara, care anul acesta implineste 800 de ani de atestare documentara, alaturi de studentii facultatii de litere si arte ai ULBS.

Realizator si producator: Anca Berlogea-Boariu

Prezentator de Adriana Irimescu

20:00 MECANICUL “GENERALEI”

Film* MECANICUL “GENERALEI” (THE GENERAL-SUA, 1926)

Regia: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Cu: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender

Comedie-unul dintre cele mai celebre filme din perioada cinematografului mut. Mecanicul Johnny este îndrăgostit atât de locomotiva lui (« Generala »), cât şi de frumoasa Annabelle. Când începe Războiul Civil şi Johnny nu luptă pe front, pentru că e mai de folos ca mecanic, Annabelle îl bănuieşte de laşitate. Dar când spionii inamici îi fură locomotiva, Johnny va avea o mulţime de ocazii să-i arate că nu e aşa.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor:

 
Istoricul Bogdan Murgescu, „Mic dejun cu un campion”:  Revoluţia din decembrie 1989 este momentul fondator al sistemului democratic din România

Duminică, 3 decembrie, de la ora 10.00, TVR Cultural difuzează dialogul Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan Murgescu, eseist și prorectorul ...

Documentarele semnate de Andrei Ujică, în 2 decembrie, la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”

Apreciat reprezentant al Noului Cinema Nonficțional, Andrei Ujică, scriitor, regizor de film și profesor, este invitatul „Nopții Albe a Filmului ...

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

publicat: vineri, 01 decembrie 2023

De Ziua Naţională a României, TVR CULTURAL aniversează un an de când şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în ...