loader
Foto

Galerie foto

Opera „La Traviata”, cu Elena Moşuc în rolul Violettei, difuzată la TVR Cultural | VIDEO

Cea mai cunoscută operă verdiană, „La Traviata”, a prins viaţă la TVR Cultural în 5 martie, de la ora 22.00. Spectacolul preluat a avut loc la Opera Naţională Bucureşti, într-o reprezentaţie specială dedicată aniversării sopranei Elena Moşuc, solistă ce cunoaşte o spectaculoasă carieră în străinătate. Apreciata artistă invitată a interpretat rolul Violettei Valéry.

 

Regia şi mişcarea scenică îi aparțin lui Paul Curran, dirijor, Ciprian Teodoraşcu.  Din distribuție mai fac parte artiștii: Alin Stoica (Alfredo), Iordache Basalic (Germont), Cristina Eremia (Annina), Ciprian Pahonea (Gastone), Sidonia Nica (Flora), Dan Indricău (Baronul), Daniel Filipescu (Marchizul), Iustinian Zetea (Doctorul), Iustinian Zetea (Giuseppe), Narcis Brebeanu (Comisionarul / Servitorul). Scenografie Gary McCann, maeștri de cor Daniel Jinga, Adrian Ionescu, cu participarea Corului și a Orchestrei Operei Naționale București. Producător TVR, Claudia Robu.

Povestea unei mari iubiri

Una dintre cele mai cântate opere din lume – așa cum era încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate instituțiile muzicale o aveau în repertoriu – „La Traviata” a fost compusă la puțin timp după ce Giuseppe Verdi a văzut la Paris, între 1851 și 1853, piesa de teatru adaptată după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis – care a iubit până la sacrificiu și a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză – l-a impresionat nu doar pe scriitorul francez, care i-a dat viață curtezanei în romanul său, ci și pe Verdi, care a însuflețit-o în „La Traviata”. Alphonsine Rose Plessis, Marie Duplessis, Marguerite Gaultier, Violetta Valéry sau Dama cu camelii sunt nume ale aceluiaşi personaj, când literar, când muzical.

(w882)

Momentul premierei din 6 martie 1853, de la Teatro La Fenice din Veneția, nu a fost unul încurajator pentru compozitorul Giseppe Verdi, reprezentația dovedindu-se a fi un fiasco. Cu toate acestea, „La Traviata” avea să cucerească definitiv publicul odată cu cea de-a doua reprezentație, ce a avut loc în același an la Teatro San Benedetto, din Veneția. De atunci, femeia din opera lui Verdi, ce trăiește o viață sclipitoare, dar pusă sub semnul imoralității, al nesiguranței financiare și al neputinței de a se căsători vreodată a fascinat secole de-a rândul prin curajul, pasiunea și puterea sa de sacrificiu.

 

 

Iustinian Zetea

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

15:00 Explorări culturale

Soirres de la mode

Producător: Dan Manoliu

 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural