loader
Foto

Galerie foto

Opera „La Traviata”, cu Elena Moşuc în rolul Violettei, difuzată la TVR Cultural | VIDEO

Cea mai cunoscută operă verdiană, „La Traviata”, a prins viaţă la TVR Cultural în 5 martie, de la ora 22.00. Spectacolul preluat a avut loc la Opera Naţională Bucureşti, într-o reprezentaţie specială dedicată aniversării sopranei Elena Moşuc, solistă ce cunoaşte o spectaculoasă carieră în străinătate. Apreciata artistă invitată a interpretat rolul Violettei Valéry.

 

Regia şi mişcarea scenică îi aparțin lui Paul Curran, dirijor, Ciprian Teodoraşcu.  Din distribuție mai fac parte artiștii: Alin Stoica (Alfredo), Iordache Basalic (Germont), Cristina Eremia (Annina), Ciprian Pahonea (Gastone), Sidonia Nica (Flora), Dan Indricău (Baronul), Daniel Filipescu (Marchizul), Iustinian Zetea (Doctorul), Iustinian Zetea (Giuseppe), Narcis Brebeanu (Comisionarul / Servitorul). Scenografie Gary McCann, maeștri de cor Daniel Jinga, Adrian Ionescu, cu participarea Corului și a Orchestrei Operei Naționale București. Producător TVR, Claudia Robu.

Povestea unei mari iubiri

Una dintre cele mai cântate opere din lume – așa cum era încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate instituțiile muzicale o aveau în repertoriu – „La Traviata” a fost compusă la puțin timp după ce Giuseppe Verdi a văzut la Paris, între 1851 și 1853, piesa de teatru adaptată după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis – care a iubit până la sacrificiu și a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză – l-a impresionat nu doar pe scriitorul francez, care i-a dat viață curtezanei în romanul său, ci și pe Verdi, care a însuflețit-o în „La Traviata”. Alphonsine Rose Plessis, Marie Duplessis, Marguerite Gaultier, Violetta Valéry sau Dama cu camelii sunt nume ale aceluiaşi personaj, când literar, când muzical.

(w882)

Momentul premierei din 6 martie 1853, de la Teatro La Fenice din Veneția, nu a fost unul încurajator pentru compozitorul Giseppe Verdi, reprezentația dovedindu-se a fi un fiasco. Cu toate acestea, „La Traviata” avea să cucerească definitiv publicul odată cu cea de-a doua reprezentație, ce a avut loc în același an la Teatro San Benedetto, din Veneția. De atunci, femeia din opera lui Verdi, ce trăiește o viață sclipitoare, dar pusă sub semnul imoralității, al nesiguranței financiare și al neputinței de a se căsători vreodată a fascinat secole de-a rândul prin curajul, pasiunea și puterea sa de sacrificiu.

 

 

Iustinian Zetea

13:20 Adevar şi curaj Premieră

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

14:19 Splendorile Italiei

Documentar *

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 2

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

Redactor: Cristina Crăciun

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural