loader

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal Opera House din Londra, în anul 1990, cu nume celebre ale muzicii culte, precum Nancy Gustafson, Joan Sutherland, Luciano Pavarotti și Marilyn Horne.

 

Richard Bonynge este dirijorul Corului și Orchestrei Royal Opera House în această producție exuberantă, inspirată de opera lui Johann Strauss, cu Nancy Gustafson în rolul principal. Printre invitații speciali, se numără Joan Sutherland, Luciano Pavarotti și Marilyn Horne, potrivit prezentării spectacolului.

Rosalinde, soția lui Eisenstein, are o aventură cu Alfred. Eisenstein trebuie să meargă la închisoare în ziua următoare, iar guvernatorul închisorii, Frank, este așteptat să vină să-l ridice. Totuși, Eisenstein acceptă invitația doctorului Falke la un bal mascat, iar când Frank sosește acasă la Eisenstein și o găsește pe Rosalinde cu Alfred, îl confundă pe amant cu soțul și îl ia la închisoare.

Această filmare a spectacolului „Liliacul” a fost și gala de rămas-bun a Damei Joan Sutherland de la Royal Opera House, unde a interpretat timp de 40 de ani. În actul al II-lea al operetei, ea cântă împreună cu Luciano Pavarotti și Marilyn Horne.

Sutherland, născută în Australia în 1926, s-a alăturat Companiei Covent Garden în 1952, jucând în „ Flautul fermecat” al lui Mozart. A fost ridicată la rangul de Damă a Imperiului Britanic în 1979 și a primit Ordinul de Merit în 1991. După ce s-a retras de pe scenă, a continuat să participe la competiții de profil, ca membră a juriilor, împreună cu prietena ei, Marilyn Horne. A murit la vârsta de 83 de ani, în 2010, în Elveția.

Premiera operetei „Liliacul” a avut loc la Viena, la „Theater an der Wien”, în 5 aprilie 1874. În România, prima reprezentație a „Liliacului” a avut loc în 20 martie 1891, la Teatrul Național din București, sub conducerea artistică a lui George Stephănescu.

Sursă foto: imdb.com

 

 

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

6:00 Odiseea focii călugăr

(L’odysée du phoque-moine, Franţa-Germania, 2021)

Realizator: Thomas Delorme

Vânate încă din antichitate, focile călugăr sunt unele dintre cele mai misterioase mamifere marine din Mediterana. Ultimele cinci sute de exemplare ale acestei specii decimate populează apele greceşti şi turceşti şi se ascund în grote submarine. Membrii unei echipe elveţiene de cercetători încearcă să afle mai multe despre modul lor de viaţă, ca să le poată proteja mai bine.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Documentarul „Legendele Parisului” continuă cu episoadele 3 şi 4, la TVR Cultural

Inedita serie documentară „Legendele Parisului” reconstituie - prin animaţie 2D - scena artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre ...

Melodii celebre din opere și operete, în Concertul de vară de la Schönbrunn 2025. Pe 5 iulie, la TVR Cultural

Evenimentul de muzică clasică în aer liber este unul dintre cele mai importante puncte culminante ale anului Filarmonicii vieneze. Concertul ...

 

#TVRcultural