loader

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal Opera House din Londra, în anul 1990, cu nume celebre ale muzicii culte, precum Nancy Gustafson, Joan Sutherland, Luciano Pavarotti și Marilyn Horne.

 

Richard Bonynge este dirijorul Corului și Orchestrei Royal Opera House în această producție exuberantă, inspirată de opera lui Johann Strauss, cu Nancy Gustafson în rolul principal. Printre invitații speciali, se numără Joan Sutherland, Luciano Pavarotti și Marilyn Horne, potrivit prezentării spectacolului.

Rosalinde, soția lui Eisenstein, are o aventură cu Alfred. Eisenstein trebuie să meargă la închisoare în ziua următoare, iar guvernatorul închisorii, Frank, este așteptat să vină să-l ridice. Totuși, Eisenstein acceptă invitația doctorului Falke la un bal mascat, iar când Frank sosește acasă la Eisenstein și o găsește pe Rosalinde cu Alfred, îl confundă pe amant cu soțul și îl ia la închisoare.

Această filmare a spectacolului „Liliacul” a fost și gala de rămas-bun a Damei Joan Sutherland de la Royal Opera House, unde a interpretat timp de 40 de ani. În actul al II-lea al operetei, ea cântă împreună cu Luciano Pavarotti și Marilyn Horne.

Sutherland, născută în Australia în 1926, s-a alăturat Companiei Covent Garden în 1952, jucând în „ Flautul fermecat” al lui Mozart. A fost ridicată la rangul de Damă a Imperiului Britanic în 1979 și a primit Ordinul de Merit în 1991. După ce s-a retras de pe scenă, a continuat să participe la competiții de profil, ca membră a juriilor, împreună cu prietena ei, Marilyn Horne. A murit la vârsta de 83 de ani, în 2010, în Elveția.

Premiera operetei „Liliacul” a avut loc la Viena, la „Theater an der Wien”, în 5 aprilie 1874. În România, prima reprezentație a „Liliacului” a avut loc în 20 martie 1891, la Teatrul Național din București, sub conducerea artistică a lui George Stephănescu.

Sursă foto: imdb.com

 

 

0:00 Paul Newman, perfecţionistul

Documentar *

(Paul Newman, l'intranquille, Franţa, 2023)

Regia şi scenariul: Jean Lauritano

Portretul unui veşnic nemulţumit care, obsedat de perfecţionism, dar şi de o angoasă secretă, şi-a trăit viaţa liber, departe de lanţurile hollywoodiene.

Un portret emoţionant, alcătuit din imagini din arhive şi secvenţe din filme, care intră în rezonanţă cu viaţa unui bărbat complex şi integru.

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

1:00 Deceniul ascuns

Documentar *

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

 

#TVRcultural