Marți, 22 august, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la opera „Lohengrin” a lui Richard Wagner, montată la Opera Națională București (ONB), în regia lui Silviu Purcărete.
Spectacolul „Lohengrin”, în regia lui Silviu Purcărete, a fost pus în scenă în premieră la Opera Națională București în decembrie 2021, când ONB a aniversat 100 de ani.
Scenografia spectacolului este semnată de Dragoș Buhagiar, iar conducerea muzicală îi aparține dirijorului Tiberiu Soare.
Imaginile din acest articol sunt de la premiera operei, pe scena ONB - sursa fotografiilor fiind Opera București.
„Lohengrin” este o operă romantică în trei acte, pentru care Wagner a scris și libretul. Premiera mondială a operei a avut loc în 28 august 1850, în Weimar, Germania.
Povestea este inspirată de legendele medievale despre Cavalerul Lebădă și Sfântul Graal. Acțiunea se desfășoară pe parcursul a trei zile, la Anvers, în Brabant, și simbolizează lupta dintre bine și rău, reprezentată de cuplurile Elsa - Lohengrin și Telramund - Ortrud.
Sursa: Opera București
„Drama se deschide prin scena în care contele brabant Friedrich de Telramund o acuză pe Elsa de Brabant că și-ar fi ucis fratele mai mic, pe Gottfried, fără a avea însă dovezi clare. Regele dorește să audă și versiunea fetei, care neagă învinuirea și cere să i se facă dreptate printr-un duel.
Un cavaler va lupta pentru ea împotriva lui Friedrich. Apărătorul Elsei de Brabant este eroul pe care l-a visat, Lohengrin. Acesta sosește din tărâmurile minunate ale Sfântului Graal și luptă pentru Elsa, în schimbul promisiunii că nu i se va cere să-și dezvăluie identitatea.
Lohengrin îl învinge pe Friedrich, salvând onoarea și numele Elsei. Drept răsplată, o va lua chiar de soție. În vreme ce se fac pregătirile pentru nuntă, perechea exilată, formată din Ortrud și Friedrich de Telramund, complotează împotriva cavalerului misterios Lohengrin, acuzându-l de vrăjitorie.
Sursa: Opera București
Prin disimulare și falsă umilință, Ortrud se apropie de Elsa și reușește să-i trezească îndoiala privind identitatea viitorului ei soț. O face să creadă că va fi părăsită de cel pe care îl consideră alesul ei. A doua zi are loc căsătoria lui Lohengrin cu Elsa, dar, seara, tânăra își încalcă jurământul, cerându-i cu insistență soțului să-și dezvăluie originea și numele.
Această rugăminte și încălcarea jurământului îl obligă pe Lohengrin să-și dezvăluie obârșia, dar și să părăsească ținuturile Brabantului, pentru a reveni în cetatea Graalului, Montsalvat”, este descrierea operei, pe site-ul ONB.
Sursa: Opera București