loader
Foto

Galerie foto

Opera „Pescuitorii de perle”, în 12 martie, la TVR Cultural. Soprana Laura Eftimie: Avem nevoie să ne cântăm iubirea în vremurile noastre, atât de tulburi | VIDEO

În 12 martie, TVR Cultural a difuzat opera „Pescuitorii de perle”, de Georges Bizet, o producție a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, preluată de Televiziunea Română în cadrul Bucharest Opera Festival 2023.

 

Din distribuție fac parte Doru Iftene - Nadir, Laura Eftimie - Leila, Marius Eftimie - Zurga și Daniel Pascariu - Nurabad, sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea, iar soliștii de balet sunt: Luna Muramatsu, Bogdan Bârsănescu şi Carlos Alvarado.

Regia și scenografia sunt semnate de Ștefan Munteanu, costumele au fost create de Daniela Vlădescu, coregrafia, realizată de Horațiu Cherecheș.

Urmăriți spectacolul mai jos:

Cred că viziunea mea s-a concretizat în momentul în care m-am gândit: «În loc de perle, ce ar fi să fie o singură perlă foarte mare? ». Cumva, de acolo, toate ideile au devenit consecințe și au construit în favoarea acestei viziuni și acestei montări”, a explicat Ștefan Munteanu, regizorul și scenograful spectacolului „Pescuitorii de perle”, pentru „Jurnal de festival”, o producție realizată de Opera Națională București, cu ocazia Bucharest Opera Festival 2023.

Suntem încântați că anul acesta ne putem prezenta cu un spectacol foarte frumos, un spectacol pe gustul celor care au sensibilitate, suflet, al celor care știu ce sunt iubirea și sacrificiul și știu ce înseamnă muzica frumoasă. (...) Am dorit să fie un spectacol fericit, să se termine frumos, am dorit ca binele să învingă și să nu fie jertfit pe altarul iubirii sau al onoarei, așa cum suntem obișnuiți în alte minunate opere și atunci acest spectacol este pe cât de frumos, pe atât de relaxant”, a explicat și Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

(w882) Pescuitori

„Pescuitorii de perle” („Les pêcheurs de perles”) este o operă compusă de Georges Bizet, pe un libret de M. Carre și E. Carmon, care a avut premiera mondială în 30 septembrie 1863, la „Teatre Liric” din Paris.

Acțiunea operei are loc în perioada antică, pe insula exotică Ceylon (Sri Lanka), și arată cum jurământul etern de prietenie dintre doi bărbați, Zurga și Nadir, este amenințat de dragostea pe care cei doi i-o poartă aceleiași femei, Leila. Aceasta, la rândul ei, este sfâșiată de conflictul între iubirea trupească și datoria ei sacră de preoteasă. Duetul „Au fond du temple saint”, cunoscut ca „Duetul pescuitorilor de perle”, este unul dintre cele mai cunoscute din opera occidentală.

(w882) Pescuitori

Avem nevoie de romantism și să ne cântăm iubirea în vremurile noastre, atât de tulburi, de rapide și de tumultoase. Leila își cântă iubirea, iubirile și pacea interioară, ceea ce cred că avem nevoie cu toții”, a explicat soprana Laura Eftimie, interpreta Leilei în „Pescuitorii de perle”, pentru „Jurnal de festival”, o producție realizată de Opera Națională București, cu ocazia Bucharest Opera Festival 2023.

„Muzica este cu totul și cu totul aparte, părțile pianissimo m-au pus în mare dificultate și am reușit, într-un final, să aduc un echilibru acestui rol, lucru foarte important pentru un tenor”, a arătat și tenorul Doru Iftene, interpretul lui Nadir în producția Teatrului de Operă și Balet din Constanța.

Baritonul Marius Eftimie, interpretul lui Zurga, a arătat că „s-a insistat foarte mult pe paralela dintre balet și solistică - deci cumva toate gândurile noastre vor fi reflectate coregrafic, este o paralelă foarte interesantă, puține opere au mai încrcat acest lucru și asta dă o mai mare încărcătură (spectacolului, n.r.)”.

Premiera operei „Pescuitorii de perle” la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a avut loc în 10 decembrie 2022.

Producător TVR: Claudia Robu

22:10 Biografii necesare Premieră

’’Vrăjitorul timpului îngheţat’’

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Costel Iacob-sculptor, curator, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România ’’Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă ci şi mişcare, goluri, umbre, aer’’ este mărturia de credinţă a lui Costel Iacob. Artistul este acea conştiinţă trează care poate descifra, uneori cu umor, alteori cu sarcasm şi cu intuiţie tăioasă, misterele lumii aşa cum le percepe el. Ceea ce îl deosebeşte însă pe Costel Iacob este putinţa de a le da viaţă într-un mod cu totul neaşteptat, prinzându-ne pe noi, ceilalţi, într-un farmec fără egal. Dar, nevoia lui nu se opreşte la propria percepţie ci la semnalul pe care îl lansează tuturor acelora care nu doar ’aud’ ci şi ’ascultă’. ’’Timpul îngheţat’’, ’’Scrinium Curiositatum’’ sau oricare dintre ideile sale, nu este o rămânere în proiect ci o analiză subtilă şi meşteşugită cu răbdare. Din 1985 el participă constant la expoziţiile de grup în ţară-peste 61 de expoziţii anuale importante-, sau în străinătate. Demersul său artistic a fost răsplătit cu premii precum Premiul Salonului de Artă Bucureşti, (în 1999), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Ambient-Instalaţie, ArTuborg şi Premiul pentru Metal, Bienala de Arte Decorativă Bucureşti (în 2001). În 1994 a primit bursa din partea Fundaţiei ’’Giorgio Cini’’ din Veneţia/Italia.

(difuzare duminica, 28 aprilie 2024, ora 22:02, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

22:37 Dialoguri academice Premieră

* Duminică, 28 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda „Dialogurilor academice” şi Radu J. Bogdan, director al Departamentului de Științe Cognitive al Universității Tulane din New Orleans, SUA.

Radu J. Bogdan este profesor de filosofie şi director al Departamentului de Științe Cognitive al Universității Tulane din New Orleans, SUA.

Originar din România, Radu J. Bogdan este absolvent al Facultății de Filosofie a Universității din București și doctor la "Stanford University".

De‐a lungul carierei academice a predat la cunoscute universități, printre care "Stanford", "Tulane" din Statele Unite ale Americii, "Université Catholique de Louvain" din Belgia sau "Bilkent University" din Turcia.

Domeniile de cercetare și interes ale profesorului Radu J. Bogdan sunt, în principal, filosofia minții, științele cognitive (în special abordarea evoluționistă) și teoria naivă a minții, cu un accent special pe problematica ontogeniei conștiinței și a altor capacități mentale superioare (gândire predicativă, imaginație).

Aceste subiecte sunt tratate, printre altele, și în cărțile sale: "Mindvaults", "Our Own Minds", "Predicative Minds", "Minding Minds" sau "Interpreting Minds".

Pasionat de arhitectura minții și de abordarea ei interdisciplinară, prof. univ. dr. Radu J. Bogdan a pledat întotdeauna pentru predarea științelor cognitive şi în învățământul preuniversitar din România.

Din anul 2024, Radu J. Bogdan este membru de onoare din străinătate al Academiei Române, Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie.

Producător: Daniel Paraschiv

Realizator: Adina Toderaşcu

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne-a așteptat duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural