loader

„O plăcere acustică”: Tragica poveste de dragoste dintre Thaïs și Athanaël

Opera „Thaïs”, compusă de Jules Massenet pe un libret de Louis Gallet, se bazează pe romanul omonim al lui Anatole France. Premiera ei avea loc la Paris, în 1894. Urmăriți punerea ei în scenă din 2021, la Theater an der Wien, cu Nicole Chevalier și Josef Wagner.

 

Scriind „Meditația”, Jules Massenet a creat, probabil, una dintre cele mai faimoase melodii din lume. Compoziția face parte din opera „Thaïs”, care nu a ajuns cu ușurință în repertoriul internațional, spre deosebire de alte opere ale lui Massenet, precum „Werther” (ce pleacă de la „Suferințele tânărului Werther” de Goethe) sau „Manon” (bazată pe „Manon Lescaut” a Abatelui Prévost), probabil din cauză că rolurile protagoniștilor - Thaïs și Athanaël - cer un efort supraomenesc din partea interpreților, se arată în prezentarea spectacolului.

În această producție (2021), semnată de Peter Konwitschny, la Theater an der Wien, îi puteți asculta pe soprana americană Nicole Chevalier și tânărul bas-bariton Josef Wagner în rolurile principale, alături de Roberto Saccà și Carolina Lippo, împreună cu Orchestra Simfonică ORF şi Corul „Arnold Schoenberg”, dirijat de Leo Hussain.

„Minunat spusă! Grandioasă” - notează Der Kurier.  „O plăcere acustică” - Der Standard.

(w882) Thais

Opera „Thaïs”, compusă de Jules Masenet pe un libret de Louis Gallet, se bazează pe romanul omonim al lui Anatole France. Opera a avut premiera la Paris, în 1894.

Acțiunea are loc în Egiptul antic aflat sub controlul Imperiului Roman, unde călugărul Athanaël încearcă să o convertească pe Thaïs, curtezană care o servește pe zeița Venus, la creștinism, dar descoperă, prea târziu, că obsesia lui pentru ea este bazată pe dorință, în timp ce sufletul ei este pur.

Thaïs” se difuzează marți, 10 septembrie, de la ora 22, la TVR Cultural.

(w882) Thais

Foto: Captură video a trailer-ului operei „Thaïs”, YouTube CMajorEntertainment

 

10:00 Mic dejun cu un campion

* Invitat: Preot Prof. WILHELM DANCĂ-teolog şi filozof, preot şi profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg din 2017-Ed. specială pentru vizita Papei Francisc

’’Îmi place să stau de vorbă cu Dumnezeu şi cu oamenii’’ mărturiseşte profesorul Wilhelm Dancă, preot al Episcopiei Romano-Catolice din România. Invitatul acestei ediţii este un eminent teolog şi filozof, un teoretician exemplar al creştinismului. Care sunt semnificaţiile, mesajele, rostul şi momentul istoric la care vom fi martori zilele în scurt timp? Acestea sunt întrebările cele mai ardente pe care le vom discuta împreună cu preotul profesor Wilhelm Dancă şi cu Daniela Zeca Buzura în această dimineaţă, cu doar o săptămână înainte de venirea Suveranului Pontif în România. Sâmbătă de la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la 9:00, la TVR3.

Producător Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

11:00 Opera comică pentru copii

Sezon nou

Producător Valentina Băinţan

 
Concert aniversar VH 2.0, in memoriam Gabriel Cotabiță

Concert aniversar VH 2.0, in memoriam Gabriel Cotabiță

publicat: sâmbătă, 26 aprilie 2025

Post scriptum la concertul aniversar  VH 2.0 (17 feb 2023), in memoriam  Gabriel Cotabiță . Portret Vladimir Pocorschi - mai mult decât un ...

Vlad Rădescu, invitat la „Portret de excelență”

Încă din primul an de facultate, în 1972, i-a fost oferit rolul principal în „Ciprian Porumbescu”. Așa a reușit, ca prin acest rol interpretat ...

Î.P.S. IOAN ROBU, invitatul special al ACADEMICIANULUI MIRCEA DUMITRU la

TVR Cultural si Academia Română vă invită duminică, 27 aprilie 2025, ora 13:00, la o întâlnire de colecţie a "Dialogurilor Academice" cu Î.P.S. ...

 

#TVRcultural