loader
Foto

Parcul de sculpturi de la Cetate

În sud-vestul țării, lângă Dunăre, în comuna Cetate din judeţul Dolj, pe fostul domeniu al moșierului Barbu Drugă, un antreprenor vizionar care a catalizat industria agro-alimentară a Olteniei, funcționează un centru cultural cu rezonanță internațională: Cetate Arts Danube.

 

Tot aici își are sediul românesc 418gallery, o a doua locație a acestei galerii de artă existând în Germania, la München. Cetate Arts Danube și 418gallery constituie inițiative culturale private, coordonate de Fundația Joana Grevers.

(w882)

Fundația a fost creată în 2008 de istoricul de artă Joana Grevers, strănepoata și moștenitoarea boierului Barbu Constantin Drugă. Fundația promovează artiști contemporani din România şi străinătate, susținând dezvoltarea și integrarea zonelor noastre rurale în circuitul cultural național și european.

(w882)

De altfel, 418galley este singura galerie rurală de artă din ţara noastră. Medic și istoric de artă, membru al Comitetului consultativ pentru colecția Peggy Guggenheim și al Comitetului pentru achiziții din Europa de Est Tate Londra, Joana Grevers este interesată de afirmarea artei contemporane româneşti în lume.

(w882)

În arealul deosebit de la Cetate, se organizează, în fiecare vară, expoziții, stagii de pregătire, simpozioane, lansări de publicații de artă, mini-concerte și diverse proiecte exploratorii. Caracteristice sunt rezidențele de creație organizate, aici, începând din anul 2008.

(w882)

Aceste stagii artistice au dus la coagularea unui sit populat cu lucrări de artă contemporană. Cele mai multe dintre aceste intervenții plastice sunt amplasate în grădina fostului conac sau pe terenurile înconjurătoare.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

An după an, pe domeniul de la Cetate se acumulează un portofoliu de opere ambientale (sculpturi, instalații, lucrări cinetice, dar și fresce) care alcătuiesc un singular parc de sculpturi, o expoziție permanentă de artă în aer liber...

(w882)

Joi, 3 octombrie, de la ora 14, puteți revedea pe TVR Cultural documentarul realizat de Sandrino Gavriloaia.

(w882)

*Documentarul a avut premiera vineri, 12 aprilie 2024.

9:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Anca Lăzarescu

(Reluare)
 
Filmul documentar „Trei zile despre Natalia”, producţie TVR, în competiţia Prix Europa, la Berlin

Filme de ficțiune și documentare, producții audio și digitale, documentare și investigații audio și video europene sunt proiectate în aceste zile ...

Romul Nuțiu, perpetua căutare

Romul Nuțiu, perpetua căutare

publicat: miercuri, 09 octombrie 2024

Considerat cel mai însemnat și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România, Romul Nuțiu este un artist complex, condiționat ...

Secţiune prin atelier – ’’Cioburi de amintiri’’

Stela Lie, artist vizual, ilustrator de carte şi profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici ...

 

#TVRcultural