loader

Parcul de sculpturi de la Cetate

În sud-vestul țării, lângă Dunăre, în comuna Cetate din judeţul Dolj, pe fostul domeniu al moșierului Barbu Drugă, un antreprenor vizionar care a catalizat industria agro-alimentară a Olteniei, funcționează un centru cultural cu rezonanță internațională: Cetate Arts Danube.

 

Tot aici își are sediul românesc 418gallery, o a doua locație a acestei galerii de artă existând în Germania, la München. Cetate Arts Danube și 418gallery constituie inițiative culturale private, coordonate de Fundația Joana Grevers.

(w882)

Fundația a fost creată în 2008 de istoricul de artă Joana Grevers, strănepoata și moștenitoarea boierului Barbu Constantin Drugă. Fundația promovează artiști contemporani din România şi străinătate, susținând dezvoltarea și integrarea zonelor noastre rurale în circuitul cultural național și european.

(w882)

De altfel, 418galley este singura galerie rurală de artă din ţara noastră. Medic și istoric de artă, membru al Comitetului consultativ pentru colecția Peggy Guggenheim și al Comitetului pentru achiziții din Europa de Est Tate Londra, Joana Grevers este interesată de afirmarea artei contemporane româneşti în lume.

(w882)

În arealul deosebit de la Cetate, se organizează, în fiecare vară, expoziții, stagii de pregătire, simpozioane, lansări de publicații de artă, mini-concerte și diverse proiecte exploratorii. Caracteristice sunt rezidențele de creație organizate, aici, începând din anul 2008.

(w882)

Aceste stagii artistice au dus la coagularea unui sit populat cu lucrări de artă contemporană. Cele mai multe dintre aceste intervenții plastice sunt amplasate în grădina fostului conac sau pe terenurile înconjurătoare.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

An după an, pe domeniul de la Cetate se acumulează un portofoliu de opere ambientale (sculpturi, instalații, lucrări cinetice, dar și fresce) care alcătuiesc un singular parc de sculpturi, o expoziție permanentă de artă în aer liber...

(w882)

Joi, 3 octombrie, de la ora 14, puteți revedea pe TVR Cultural documentarul realizat de Sandrino Gavriloaia.

(w882)

*Documentarul a avut premiera vineri, 12 aprilie 2024.

16:00 Portret de Excelenţă Sezon nou

Temă şi invitat:

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp prin care noi am aflat despre suferinţele, onoarea şi demnitatea martirilor politici din perioada comunistă. După aproape 20 de ani de radio, întâi ca freelancer, colaborator extern, ulterior ca redactor la ştiri la programul politic şi apoi autor de programe, revine după Revoluţie în România. A avut bucuria să fie unul dintre apropiaţii lui Corneliu Coposu. După moartea Seniorului a primit în grijă manuscrisele sale din anii ’30.

· DOINA ALEXANDRU XIFTA-publicist

Moderator

· Mihaela Olaru

Documentarist

· Giorgiana Şuşurincă-Enache

Jurnalişti

· Laris Anemarie Bobangă · Roxana Ghiţulescu

Producător

· Raluca Amzăr

17:00 Deceniul ascuns premieră

Documentar*

Producător: Ruxandra Ţuchel

 
Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

publicat: vineri, 20 decembrie 2024

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#TVRcultural