loader
Foto

Galerie foto

Pătrundem „Secretele istoriei” şi îl cunoaştem pe „Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii”

Om, artist, semizeu. Urmărim la TVR Cultural sâmbătă, pe 26 aprilie, de la ora 20.00, un documentar ce înfăţişează personalitatea, parcursul şi misterele lui Rafael, unul dintre cei trei giganţi ai Renașterii italiene.

 

„Bine ați venit la Roma, în fața Panteonului, templul gloriilor eterne! Locul de odihnă veşnică al lui Rafael. Un pictor virtuoz, arhitect îndrăzneț, poet și protector al patrimoniului, Rafael este copilul iubit al Renașterii italiene. Alături de Michelangelo și Leonardo da Vinci, el completează trio-ul de giganți ai acestei ere a creativității și excelenței care a revoluționat istoria artei.” Astfel îşi începe povestirea prezentatorul Stéphane Bern, introducându-ne în subiectul documentarului „Secretele istoriei – Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii” (Secrets d’histoire – Raphaël, le prodige de la Renaissance, Franţa, 2020), realizat de Jean-Louis Remilleux. Îl urmărim şi noi la TVR Cultural, sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00.

(w882) Vatican -

Omul despre al cărui destin ne povesteşte Stéphane Bern este mai mult decât un artist de geniu. E un adevărat semizeu, care a intrat în legendă încă din timpul vieții sale. Frumusețea proverbială a picturilor sale reflectă o măreție sufletească. Dincolo de artist, omul își lasă amprenta în mintea oamenilor prin blândețea sa, opusul figurii geniului asocial și chinuit. Rafael este o forță tăcută, un curtezan perfect, cu un farmec irezistibil. Totul îi merge bine și viața îi zâmbește. Într-o lume violentă, uneori crudă, el este artistul blândeții, al fericirii și măreției. Iar dacă Rafael redă atât de expresiv grația feminină din vârful pensulei este și pentru că acest mare seducător are o pasiune de-a dreptul mistuitoare pentru sexul frumos. Atât de mistuitoare, încât amorul excesiv, se spune, îi va aduce sfârşitul, la doar 37 de ani.

(w882) Rafael / c

(w882) Rafael / c

Un semn al providenței sau o coincidență a calendarului, Rafael a murit chiar de ziua lui de naștere. Ba mai mult, s-a întâmplat în Vinerea Mare, ca Hristos. O comparație pe care contemporanii săi nu au omis să o observe, văzând în el nimic mai puțin decât un destin divin. Prin urmare, nu întâmplător se odihnește în Panteon, acest Olimp de piatră, în inima Orașului Etern.

(w882) Rafael / c

Îl vom cunoaşte, aşadar, pe adevăratul Rafael. Într-o călătorie inspirată prin Italia, punctată de comorile Renașterii, de la tinerețea sa la Urbino, în regiunea Marche, până la triumful său roman, trecând prin perla Umbriei, Perugia și bijuteriile din Toscana, Florența și Siena. Vom explora palate minunate și biserici spectaculoase, mai ales la Vatican, care adăpostește mărturii neprețuite ale geniului său. Secretele istoriei vor deschide porțile unor locuri închise publicului, pentru a dezvălui misterele acestui om atât de sensibil la frumos, în toate formele sale.

foto: capturi documentar

11:30 Teatru TV

Autor: Lucian Blaga

Regie: Cristian Munteanu

Dramă

Povestea lui Anton Pann, „un cântăreț de strană” care își urmează vocația artistică de a scrie poezii, inspirat din folclorul românesc și din faptele haiducilor vremii.

Distribuție:

Ion Caramitru-Anton Pann
Vali Voiculescu Pepino-Safta
Costel Constantin-Poștașul Panțu
Rodica Mandache-Hangița Nușca
Constantin Dinulescu-Ciurcu
Dan Damian-Spudercă
Mihai Mereuță-Vidu
Constantin Băltărețu-Cocorandru
Jean Reder-Mesean
Dumitru Chesa-Potera
Sergiu Demetriad-Cobzarul
Cristian Molfeta-Mesean
Valeria Seciu-Ioana
Valeria Ogășanu-Catinca
Sorin Gheorghiu-Paznicul de noapte

Echipa artistică:

decoruri: Vasile Rotaru; costume: Elena Forțu; director de imagine: Beatrice Drugă; regia de montaj: Emilia Andreescu; redactor: Marina Spalas

Echipa tehnică:

asistența tehnică: ing. Daniela Tulbure, Anghel Ion, Margareta Ganea; montaj electronic: Cornelia Vasile, Marcel Mușat; lumini: Gheorghe Leoveanu, Gheorghe Suhar; sunet film: Mircea Matei; sunet studio: Constantin Petrescu, Valeriu Lisken; șefi de producție: Ecaterina Traicu, Ilie Mainescu; regia de studio: Rafira Vladașel; machiaj: Ion Toma, Mariana Zamfirescu; ilustrația muzicală: Timuș Alexandrescu, George Marcu; montaj film: Cristina Brătescu; imagine: Radu Popescu, Mihai Ratcu, Mircea Filimon, Bogdan Popescu; imagine film: Boris Ciobanu

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

13:30 #Creativ

* Andreea Liţescu, pilot comandant

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

 
Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

Caritate prin credință, credință prin caritate

…Credin ț a este o super putere, ca să spunem a ș a, pentru că ne ajută să trecem peste ceea ce ra ț iunea de multe ori ne ...

Pătrundem „Secretele istoriei” şi îl cunoaştem pe „Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii”

Om, artist, semizeu. Urmărim la TVR Cultural sâmbătă, pe 26 aprilie, de la ora 20.00, un documentar ce înfăţişează personalitatea, parcursul şi ...

 

#TVRcultural