loader
Foto

Romul Nuțiu, perpetua căutare

Considerat cel mai însemnat și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România, Romul Nuțiu este un artist complex, condiționat de permanenta, neliniștita căutare a crezului său.

 

Romul Nuțiu s-a născut în anul 1932, la Bilbor, în județul Harghita. După absolvirea Institutului de Artă din Cluj-Napoca și un stagiu de pregătire și specializare la București cu maestrul Alexandru Ciucurencu, s-a stabilit în Timișoara, începând cu anul 1958.

El face parte dintr-o generație novatoare a plasticii românești care, urmând calea inovației pe la mijlocul deceniului șapte al secolului trecut, și-a exprimat artistic opoziția față de realismul socialist, prin redescoperirea filonului românesc antebelic în context cultural european. În arta noastră, el este considerat pictorul care a deschis drumul informalului, experimentul stând la baza întregii sale opere.

Este considerat cel mai important și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România. Între 1970 și 1978 a condus filiala Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara. A predat ca lector al Facultății de Arte timișorene din anul 1961 până la desființarea acesteia, în 1979.

După Revoluție, odată cu reînființarea secției de învățământ artistic din Timișoara în 1990, el revine în viața universitară, contribuind la formarea și afirmarea mai multor generații de artiști. A rămas la catedră până în anul 2010. Doi ani mai târziu, a fost răpus de un cancer necruțător...

Romul Nuțiu este unul dintre creatorii Școlii artistice de la Timișoara, celălalt pol fiind reprezentat de Constantin Flondor.

Vineri, 11 octombrie, de la ora 14:00, documentarul realizat de Sandrino Gavriloaia s-a redifuzat la TVR Cultural.

Foto: Pixabay/ TungArt7

 

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventură urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Oraviţa -invitat Pavel Şuşară

„Aventura urbană” călătoreşte în Banat şi descoperă că Oraviţa este un oraş al premierelor naţionale: aici s-a construit primul teatru, prima linie de cale ferată montană, prima gară, primul furnal, unii spun că şi prima fabrică de bere. Acum, multe case de pe străzile înguste şi drepte ca o coloană vertebrală au afişat în geam „de vînzare”, iar orăviţenii îşi doresc să părăsească tristeţea unui oraş parcă încremenit. Ilinca Ciobanu însă îi întîlneşte pe cei care mai au puterea să pună un pic de suflet în viaţa localităţii. Doctorul Gheorghe Iana, istoricul Ionel Bota, care a dedicat 40 de cărţi urbei, tînărul poet Raul Bribete ori speologii din Asociaţia Caraş pe care îi însoţim la peşterile Ponor, Uscata şi Abri, dar şi la mănăstirea Călugăra, în timp ce ne povestesc legendele locului. Ajungem într-un moment emoţionant al liceului, la întîlnirea de 20 de ani de la absolvire a unor foşti elevi, unii dintre ei, actuali dascăli.

Despre Oraviţa, vechea staţiune climaterică, parcă uitată în timp, povesteşte, la Bucureşti, criticul de artă Pavel Şuşară.

Reportaje de Ilinca V.Ciobanu, redactor Anda Docea.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca.

Producător Lidia Voicu.

 
Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

publicat: vineri, 20 decembrie 2024

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#TVRcultural