loader
Foto

Invitație la teatru: „Regina Mamă”. Olga Tudorache „a ridicat textul la rang de capodoperă”

În prima săptămână din februarie, TVR Cultural a difuzat piesele „Năpasta”, de I.L. Caragiale, și „Regina Mamă”, de Manlio Santanelli.

 

Miercuri, 1 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Năpasta”, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Mihai Manolescu și Mara Manolescu. Spectacolul de teatru TV a fost filmat în studiourile TVR.

Capodoperă a lui I.L. Caragiale, piesa cu structură de dramă poliţistă vorbeşte despre pasiuni puternice: dragoste deznădăjduită, răzbunare, iertare, căinţă. Caractere puternice, de sorginte dostoievskiană, se confruntă într-un joc al distrugerii.

(w882) Năpasta

Anca, o femeie frumoasă, se căsătorește cu Dragomir, după ce primul ei soț a fost ucis. Pentru uciderea lui Dumitru a fost găsit vinovat şi condamnat la ocnă, Ion, pădurarul.

Piesa începe în momentul în care Dragomir şi Anca, împreună cu Gheorghe, învăţătorul satului, dezbat un eveniment senzaţional: Ion nebunul, ocnaşul, a evadat.

Anca bănuieşte că adevăratul făptaş nu este nebunul, ci chiar soţul ei, Dragomir, pe care-l hărţuieşte psihic pentru a-l face să se dea de gol. Plănuieşte să-l determine pe Gheorghe, prin avansuri erotice, să-l ucidă pe Dragomir, pentru a răzbuna astfel moartea lui Dumitru. La cârciuma ţinută de Dragomir şi de Anca apare un „vizitator” neaşteptat: Ion nebunul.

Apariţia acestuia îi zădărniceşte speranţa lui Dragomir de a beneficia de graţierea survenită după perioada de prescripţie. Într-un acces de nebunie, Ion se sinucide, iar Anca se hotărăşte să depună mărturie că Dragomir l-ar fi omorât, pentru a-l face astfel să ispăşească pentru o crimă pentru care nu existau dovezi.

Hărţuite de pasiuni devastatoare, personajele devin monstruoase, demonice. Răzbunarea nu aduce reparaţie morală, ci distruge.

În distribuțieDragomir – Vlad Ivanov, Anca – Medeea Marinescu, Ion – Tudor Gheorghe, Gheorghe – Dan Bordeianu.

Echipa tehnică: organizator productie - Traian Andriescu, secretar economic - Marioara Marciuc, postprocesare sunet - Eugenia Grigore, ilustrația muzicală - Mihaela Constantinescu, editor imagine - Cristi Grosu, scenografie decor - Tania Leu, scenografie costume - Raluca Chelaru, director de imagine - Emil Stan, regia de montaj - Lucian Bujor, regia artistică - Mihai si Mara Manolescu, producător - Dana Andriescu, producător general - Ruxandra Țuchel.

(w882) Năpasta

Duminică, 5 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat piesa „Regina Mamă”, de Manlio Santanelli, în regia lui Gelu Colceag. În distribuție: Olga Tudorache și Marius Bodochi.

Manlio Santanelli, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi italieni contemporani, urmaş plin de talent al lui Eduardo De Filippo, aduce în scenă două personaje – Regina, o mamă autoritară şi posesivă, şi fiul ei, Alfredo, un jurnalist ratat şi nevrotic. Ajuns în casa mamei sale bolnave sub pretextul dorinţei de a o îngriji, Alfredo vine cu intenţia ascunsă şi cinică de a-şi salva cariera printr-un reportaj de senzaţie, consemnând în detaliu ultimele zile şi moartea bătrânei doamne.

Între cei doi protagonişti se menţine un raport ciudat, de aparentă animozitate, de agresivitate verbală, o relaţie tensionată, care, treptat, se destinde sub povara amintirilor pentru ca, în finalul surprinzător, să capete accente tragice, conform TNB.

(w882) Regina mam

Nedreapta efemeritatea a teatrului pare să fie, măcar în parte, din nou anulată. Inițiativa Televiziunii Române, de a relua stagiunile de teatru TV cu mari spectacole realizate pe scenele teatrelor sau premiere create special pentru platourile de televiziune, este foarte valoroasă, din cel puțin din două perspective: asigurarea unui număr de spectatori mult mai mare decât se pot aduna într-un număr de spectacole într-o sală de teatru și imortalizarea unor actori importanți în creații deosebite.

Am să dezvolt, din perspectiva experienței mele, ultimul, dar nu cel de pe urmă, câștig. Spectacolele de teatru se nasc pe scenă, trăiesc în lumina reflectoarelor, dar mor mai devreme sau mai târziu.

Am avut extraordinarul privilegiu să realizez spectacole memorabile, împreună cu mari actori ai teatrului românesc: Radu Beligan, Gheorghe Dinica, Ileana Stana Ionescu și Sanda Toma la Teatrul Național, Mariana Mihuț, Luminița Gheorghiu și Doru Ana la Teatrul Bulandra, Ștefan Iordache și Mitică Popescu la Teatrul Mic, Dorina Lazăr, Adriana Trandafir, Florin Zamfirescu și Șerban Ionescu la Teatrul Odeon. Am contribuit la afirmarea și confirmarea unor cariere excepționale: Mircea Rusu, Adrian Titieni, Ionel Mihălescu, Emilia Popescu, Ștefan Bănică Jr., Tudor Chirilă, George Ivașcu, Radu Gabriel, Marius Florea Vizante, Vlad Zamfirescu, Diana Cavaliotti și lista ar mai putea continua cu mulți alții.

Chiar dacă spectacolele pe care le-am regizat cu acești mari actori au avut viață lungă, pentru generațiile viitoare ele vor rămâne necunoscute. Mă gândesc la „Barrymore”, „Alex și Morris”, „Porunca a 7-a”, „Victor sau Copiii la putere”, „Cadavrul viu”, „Tacâmuri de pui”, „Tango”, „Ce formidabilă harababură”, „Tarelkin”.

(w882) Regina Mam

În sfârșit, există o excepție fericită! Se numește „Regina Mamă”, de Manlio Santaneli, spectacol realizată pe scena Teatrului Național în 1997. Acest text contemporan, profund, dar plin de umor, a fost ridicat la rangul de capodoperă de excepționala creație a actriței Olga Tudorache. O rară întruchipare a unei mari actrițe, într-un puternic personaj! Un adevărat monstru sacru!

Spectacolul s-a jucat 15 ani și a fost văzut de zeci de mii de spectatori. Acum se vor adăuga sute de mii de telespectatori, pentru că am fost invitat să-l adaptez pentru platourile Televiziunii Române și, astfel, s-a asigurat pentru spectacol și pentru Olga Tudorache, viață veșnică”, explica regizorul Gelu Colceag.

Spectacolul este organizat în două părți, a câte 75 de minute fiecare. Echipa care a lucrat la montarea piesei: scenografia - Dana Moraru, director de imagine - Cristi Stoian, producător - Zoe Balan.

8:30 Intrare liberă (R)

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)

9:55 VideoART

TVRCultural continuă seria VideoART cu un nou sezon. De data aceasta, cu producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale. Vom alătura şi creaţiile artiştilor consacraţi pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Camil Petrescu: Poate fi considerat un scriitor total. Acest om de o mare demnitate intelectuală a încercat să se schimbe după război și și-a trădat natura

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

Trompetistul Sebastian Burneci, la „Interviurile TVR Cultural”: Să fii muzician de studio înseamnă să știi ce ai de făcut, să o faci din prima și să ai tonalitatea potrivită

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.30, TVR Cultural difuzează interviul Ioanei Pavel cu trompetistul Sebastian Burneci.

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...

 

#TVRcultural