loader
Foto

Galerie foto

„Poarta spre nemurire”, într-o nouă ediţie „Adevăr și curaj” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 13.30, o nouă ediție a emisiunii „Adevăr și curaj”.

 

Adevăr şi curaj

Arta este, înainte de orice, o formă de dialog cu Dumnezeu. Artistul, creator prin excelenţă, construieşte universuri. El însă nu naște lumea, nu ordonează haosul, ci doar repetă mimetic gestul dumnezeirii. Poate de aceea mulţi artiști aleg să îşi dedice viața lui Dumnezeu. Actorul Dragoș Vasile Pâslaru este unul dintre aceia care au ales drumul credinței.

Despre drumul parcurs de viitorul monah Valerian de la Mănăstirea Frăsinei, telespectatorii TVR Cultural au aflat sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 13.30, într-o nouă ediţie a emisiunii „Adevăr și curaj”, numită simbolic „Poarta spre nemurire”.

(w882)

În 1989, se lansa în cinematografe „Drumeţ în calea lupilor". Un film care vorbea despre un moment tulbure al istoriei noastre. Dragoș Pâslaru interpreta rolul comandantului legionar Horia Sima, o partitură grea, pe care actorul a interpretat-o magistral.

Dar dincolo de film, dincolo de scenă, dincolo de personaje, Dragoș Vasile Pâslaru era un om cu conștiință civică. Cunoscut pentru poziția sa anticomunistă, susținător al credinței creștine, a fost victima autorităților postdecembriste. Dezinformarea creata de autoritățile neocomuniste, când a fost numit legionar, manipulând astfel opinia publică, a dus în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990 la confundarea actorului Dragoș Pâslaru cu personajul pe care îl interpretase în film, Horia Sima.

(w882)

Bătut crunt de mineri, în dimineața zilei de 14 iunie, Dragoș Pâslaru a intrat în comă și vreme de câteva zile s-a luptat cu moartea pe patul Spitalului de Urgenţă.

După această experienţă cruntă, actorul a părăsit lumea teatrului și s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei, din județul Vâlcea, devenind fratele Vasile. Ulterior, a devenit ieromonah cu numele de părintele Valerian.

După câţiva ani, când monahul Valerian de la Mânăstirea Frasinei a fost întrebat de anchetatori, care doreau să obțină declarații care să ducă la arestarea celor vinovați de maltratarea sa, ce îşi mai aminteşte despre evenimentele care au înăbuşit în sânge demonstraţia paşnică din Piaţa Universităţii, a răspuns: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot".

(w882)

L-am găsit pe părintele Valerian la Mânăstirea Sf. Mucenic Filimon din județul Vâlcea. Ne-a primit cu prietenie, deschizându-ne astfel poarta spre o lume nevăzută.

De cât curaj avem nevoie ca să mărturisim adevărul?

Trăim vremuri confuze, în care ne este mai la îndemână să admirăm curajul fizic decât pe cel moral. De-a lungul istoriei însă, curajul moral era cel care îl justifică pe cel fizic. Secole de-a rândul, până în zilele noastre, s-a suferit, s-a murit pentru principii şi idealuri creştine, sacrificând orice, chiar şi propria viaţă.

L-am întrebat pe părintele arhimandrit Mihail Stanciu de la Mânăstirea Antim din Bucureşti de cât curaj avem nevoie ca să mărturisim adevărul. Răspunsul îl vom afla în partea a doua a emisiunii „Adevăr şi curaj” de sâmbăta, 22 aprilie, de la ora 13.30.

(w882)

Urmăriți documentarul mai jos:

 

 

13:30 Dialoguri academice (R)

Producător: Daniel Paraschiv

Realizator: Adina Toderaşcu

din 14 aprilie//

(Reluare)

14:30 Cultura Minoritatilor

* Etnikult (alte minorităţii) Premieră

Producător: Camelia Văcaru, Irina Irşai

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00 la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

Cercetătoarea Maya Simionescu, la „Mic dejun cu un campion”: Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi | VIDEO

În 21 aprilie, telespectatorii pot urmări o nouă ediție „Mic dejun”, a cărei invitată este acad. Maya Simionescu. Între 15 și 19 aprilie, TVR ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...

 

#TVRcultural