loader
Foto

Galerie foto

„Poarta spre nemurire”, într-o nouă ediţie „Adevăr și curaj” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 13.30, o nouă ediție a emisiunii „Adevăr și curaj”.

 

Adevăr şi curaj

Arta este, înainte de orice, o formă de dialog cu Dumnezeu. Artistul, creator prin excelenţă, construieşte universuri. El însă nu naște lumea, nu ordonează haosul, ci doar repetă mimetic gestul dumnezeirii. Poate de aceea mulţi artiști aleg să îşi dedice viața lui Dumnezeu. Actorul Dragoș Vasile Pâslaru este unul dintre aceia care au ales drumul credinței.

Despre drumul parcurs de viitorul monah Valerian de la Mănăstirea Frăsinei, telespectatorii TVR Cultural au aflat sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 13.30, într-o nouă ediţie a emisiunii „Adevăr și curaj”, numită simbolic „Poarta spre nemurire”.

(w882)

În 1989, se lansa în cinematografe „Drumeţ în calea lupilor". Un film care vorbea despre un moment tulbure al istoriei noastre. Dragoș Pâslaru interpreta rolul comandantului legionar Horia Sima, o partitură grea, pe care actorul a interpretat-o magistral.

Dar dincolo de film, dincolo de scenă, dincolo de personaje, Dragoș Vasile Pâslaru era un om cu conștiință civică. Cunoscut pentru poziția sa anticomunistă, susținător al credinței creștine, a fost victima autorităților postdecembriste. Dezinformarea creata de autoritățile neocomuniste, când a fost numit legionar, manipulând astfel opinia publică, a dus în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990 la confundarea actorului Dragoș Pâslaru cu personajul pe care îl interpretase în film, Horia Sima.

(w882)

Bătut crunt de mineri, în dimineața zilei de 14 iunie, Dragoș Pâslaru a intrat în comă și vreme de câteva zile s-a luptat cu moartea pe patul Spitalului de Urgenţă.

După această experienţă cruntă, actorul a părăsit lumea teatrului și s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei, din județul Vâlcea, devenind fratele Vasile. Ulterior, a devenit ieromonah cu numele de părintele Valerian.

După câţiva ani, când monahul Valerian de la Mânăstirea Frasinei a fost întrebat de anchetatori, care doreau să obțină declarații care să ducă la arestarea celor vinovați de maltratarea sa, ce îşi mai aminteşte despre evenimentele care au înăbuşit în sânge demonstraţia paşnică din Piaţa Universităţii, a răspuns: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot".

(w882)

L-am găsit pe părintele Valerian la Mânăstirea Sf. Mucenic Filimon din județul Vâlcea. Ne-a primit cu prietenie, deschizându-ne astfel poarta spre o lume nevăzută.

De cât curaj avem nevoie ca să mărturisim adevărul?

Trăim vremuri confuze, în care ne este mai la îndemână să admirăm curajul fizic decât pe cel moral. De-a lungul istoriei însă, curajul moral era cel care îl justifică pe cel fizic. Secole de-a rândul, până în zilele noastre, s-a suferit, s-a murit pentru principii şi idealuri creştine, sacrificând orice, chiar şi propria viaţă.

L-am întrebat pe părintele arhimandrit Mihail Stanciu de la Mânăstirea Antim din Bucureşti de cât curaj avem nevoie ca să mărturisim adevărul. Răspunsul îl vom afla în partea a doua a emisiunii „Adevăr şi curaj” de sâmbăta, 22 aprilie, de la ora 13.30.

(w882)

Urmăriți documentarul mai jos:

 

 

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural