loader
Foto

Galerie foto

Podcasturile TVR#Enescu: Dirijorii Anna Ungureanu și Tiberiu Soare, în dialog cu Valentina Băințan | VIDEO

Valentina Băințan a discutat cu Anna Ungureanu și Tiberiu Soare despre provocările meseriei de dirijor, despre teama de eșec și ce înseamnă, de fapt, să fii un dirijor. Podcasturile „TVR#Enescu” sunt difuzate la TVR Cultural în fiecare weekend.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Duminică, 16 aprilie, de la ora 13.00, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.

„Am povestit despre teama de eșec și setarea minții, despre puterea vulnerabilității, despre creativitate, motivație, curaj și, nu în ultimul rând, despre puterea pasiunii și a perseverenței.

Și cel mai important, despre cât i-a fost de dificil să acceadă într-o lume a bărbaților, pentru că, până de curând, dirijatul a fost un teritoriu strict masculin, iar pentru a accede în această lume ai de purtat, în primul rând, o luptă cu prejudecățile”, a explicat Valentina Băințan.

Anna Ungureanu a arătat că „parcursul meu dirijoral a fost pentru mine foarte firesc, natural. Pentru alții nu a fost – din punctul de vedere al acceptării mele ca dirijor. Și nu mi-a fost ușor, pentru că părerile care vin spre tine invariabil te pun puțin pe gânduri.

Dar trebuie să îți dai seama, de fapt, care este dorința ta. Dacă acționezi numai din dorința altora, nu vei fi fericit. Dacă acționezi pentru că tu așa îti dorești, așa simți, așa vizualizezi, atunci opiniile celorlalți devin doar niște detalii mai puțin importante. Ceea ce contează cu adevărat este pasiunea ce te împinge înainte”.

Urmăriți dialogul mai jos:

Sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 13.00, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogul Valentinei Băințan cu dirijorul Tiberiu Soare.

„Pe Tiberiu Soare l-am provocat să răspundă la întrebarea «Ce înseamnă, de fapt, un dirijor?», să povestească despre tot ceea ce înseamnă a te pregăti pentru a ajunge în fața unei orchestre, ca mai apoi să treci cu brio proba unui public divers și exigent. Și, cel mai important, cum faci ca partitura pe care o ai în față să fie înțeleasă de membri orchestrei și de public, în contextul în care, tu, dirijorul, nu beneficiezi de avantajul celorlalți muzicieni interpreți: emiterea proprie a unui sunet gândit și studiat”, a arătat Valentina Băințan.

Răspunsul lui Tiberiu Soare a fost: „Atunci când studiez o partitură, îmi construiesc în minte un edificiu sonor, pe baza informațiilor pe care le găsesc între acele pagini. De fapt, nu studiez, ci citesc acea partitură.

Pentru un dirijor, a studia o partitură înseamnă de fapt a o citi cu foarte mare atenție. Pentru că nu poți să faci nimic altceva, nu poți să emiți un sunet și nici un fel de teorie referitoare la structura armonică, morfologică a formei, orchestrală. Ci trebuie să îndeplinești acest act elementar de a citi. Și de a înțelege în profunzime.

După care, încercând să înțeleg ce a vrut acel compozitor să spună în lucrarea respectivă, îmi construiesc un fel de proiecție mentală sonoră. „Aud” instrumentele și îmi construiesc un edificiu sonor propriu. Iar, mai apoi, această proiecție sonoră încerc să o reproduc prin intermediul orchestrei. Lucru extrem de dificil, de altfel, pentru că atunci intervine și personalitatea orchestrei, la care trebuie să te adaptezi în permanență”.

Dialogul integral, mai jos:

---

Echipa Podcasturilor TVR#Enescu:

Dan Constantinescu - director de imagine

Octavian Ionescu - regizor de emisie

Marius Portik - producător.

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural