loader
Foto

Galerie foto

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici | VIDEO

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan le-a avut ca invitate pe Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din România, și Alexandra Solea, antreprenoare culturală.

 

Valentina Băințan
ArtELE

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 13.00, Valentina Băințan a discutat cu Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din România, care sărbătorește, anul acesta, 20 de ani de când a îmbrăcat uniforma militară.

Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi de ce nu, chiar şi critici. Îmi plac provocările şi ideea că ceea ce voi face mâine nu este încă predictibil. Nu îmi place rutina. Consider că te plafonează. Într-o societate care evoluează permanent, iar informaţia se transmite aproape instantaneu, a fost nevoie să ne adaptăm şi noi şi să menţinem, iar, de ce nu, pe alocuri să reparăm relaţia de încredere dintre instituţie şi cetăţeni. Iar ca femeie, pot spune că această meserie m-a împlinit. Încă din primii ani am fost primită cu brațele deschise și ajutată să parcurg tot acest drum care astăzi mă definește cel mai bine”, a explicat Irina Drăgan, la podcastul „ArtELE”.

Irina Drăgan este licențiată în Științele Comunicării la Universitatea de Vest Timișoara. A lucrat ca ziaristă la postul de radio București FM, unde a fost redactor-prezentator de știri, reporteriță, producătoare și prezentatoare de programe.

După câțiva ani de jurnalism, Irina Drăgan a simțit nevoie unei schimbări în cariera sa. Astfel, a dat la schimb meseria de jurnalist pe cea militară, asociindu-se cu echipa care a pus bazele comunicării în Jandarmeria Română, fiind timp de cinci ani purtătoarea de cuvânt a acestei structuri militare. A urmat inclusiv un curs de comunicare cu specialiști din cadrul FBI, ocazie cu care a învățat despre modul în care gestionează acest domeniu profesioniștii din această agenție de aplicare a legii.

De șapte ani, Irina Drăgan lucrează în cadrul structurii de comunicare și relații publice a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar de doi ani conduce Centrul Multimedia, departamentul care realizează emisiunea „MAI aproape de tine”, difuzată în fiecare duminică, la ora 10.00, la TVR 1.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/CyWNREd9K9Y?si=gnHRzSKinbFRXqtW" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

****

Duminică, 31 martie, de la ora 13.00, la „ArtELE”, Valentina Băințan a avut-o ca invitată pe Alexandra Solea, antreprenoare în domeniul cultural.

Mi-am dedicat întreaga carieră dezvoltării și promovării artelor spectacolului și a managementului cultural internațional. Mi-am perfecționat abilitățile de leadership, încercând să devin o influență importantă în acest domeniu aflat în continuă evoluție. Am încercat să organizez și să coordonez producții complexe, implicând artiști de talie internațională și colaborând cu creatori de renume. Astfel, am reușit să contribui la consolidarea prestigiului instituțiilor cu care am colaborat și la creșterea reputației acestora pe plan internațional. Domeniul managementului artelor spectacolului și al afacerilor culturale internaționale este pentru mine un mod de viață, de care mă bucur în fiecare zi”, a arătat Alexandra Solea.

Alexandra Solea este profesionistă în afaceri culturale internaționale, antreprenoare culturală și lector. Este doctor în Istoria și Analiza Culturilor Muzicale în cadrul Universității „La Sapienza” din Roma și deține diplome de licență și master în Muzicologie și Administrarea Artelor (summa cum laude), atât la Universitatea Națională de Muzică din București, cât și la Academia „Santa Cecilia” din Roma.

Alexandra Solea este fondatoare și directoare executivă a organizației culturale Solèart Management, cu sediul la Roma (Italia) și managing partner al Undivided ltd, o companie lider de management cultural cu sediul în București (România).  Scopul acestor organizații este acela de a încuraja mediul internațional să acorde o importanță mai mare dimensiunilor culturale și educaționale, să promoveze comunicarea artelor și culturii și să ofere societății bogăția gândirii artistice și creativitatea tinerilor.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/MHUWYmwwgr8?si=hvIcHMyyTCKz8LkF" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

Echipa TVR

Video: Andrei Țoneș - director de imagine, David Diaconescu - regia de emisie

Producători: Valentina Băințan, Marius Portik

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Istoria ca o pradă - Rolul istoricului în societatea de azi, o nouă dezbatere la „Om și timpul”

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural