loader
Foto

Galerie foto

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot | VIDEO

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete la un instrument extrem de rar ascultat în România: Undele Martenot. Dialogul a fost difuzat în 15 iunie.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Un text de Valentina Băințan, realizatoarea „Podcasturilor TVR#Enescu”

Cynthia Millar a studiat Undele Martenot mai întâi cu John Morton, în Anglia, și, mai târziu, cu Jeanne Loriod. De când a cântat pentru prima dată „Simfonia Turangalila”, la Concertele BBC Promenade din Londra, cu Mark Elder și Orchestra Națională de Tineret a Marii Britanii, Cynthia Millar a fost considerată una dintre marile interprete la acest instrument extrem de dificil și pretențios. Datorită măiestriei sale, Cynthia Millar a devenit rapid unul dintre artiștii de top din lumea muzicală contemporană.

Ulterior debutului ei, Cynthia Millar a cântat cu mulți dintre dirijori de top ai lumii, inclusiv Sir Simon Rattle, Sir Andrew Davis, André Previn, Esa. Pekka Salonen, Edo de Waart, Yakov Kreitzburg, Leonard Slatkin, Yan Pascal Tortelier, David Roberston, Kent Nagano, Franz Welser-Möst, Mark Wigglesworth, Mattias Bammert, Donald Runnicles, Ilan Volkov, Mariss Jansons și Gustavo Dudamel.

Numeroasele ei prestații artistice au inclus Festivalurile de la Edinburgh și Luzern, precum și apariții regulate la Concertele BBC Promenade, dar și cu orchestre precum Filarmonica din Los Angeles, Simfoniile San Francisco, St Louis și Cincinnati, Orchestra Cleveland, Simfonia Națională. Orchestra din Washington, Simfoniile din Sydney, Noua Zeelandă și Singapore, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica din Londra, Filarmonica, CBSO, Orchestrele BBC, Orchestra Concertgebouw, Orchestra Simfonică a Radioului Suedez, Orchestra Philharmoniqe de Monte Carlo Orchestra Națională de Lyon, Orchestra Filarmonică du Luxemburg și Orquestra Sinfónica de Castilla y León.

(w882) Cynthia Mi

Cynthia Millar a interpretat peste o sută de piese muzicale de film și televiziune, în special pentru Elmer Bernstein (care a și încurajat-o să învețe Undele Martenot și pentru care a înregistrat adesea ca interpretă la pian, în special în „Far from Heaven”), Richard Rodney Bennett, Maurice Jarre, Henry Mancini și Miklos Rozsa. De asemenea, Cynthia Millar compune pentru film, televiziune și teatru, iar munca ei în acest domeniu include partituri pentru filme de Arthur Penn, Robert Wise, Martha Coolidge și Peter Yates.

Cele mai recente spectacole ale sale includ Simfonia Turangalila cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Seattle Symphony, Cleveland Orchestra, Frankfurt Radio Symphony, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, London Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra din Tokyo și în turneu în Europa și Trois petites liturgii, cu Orchestra La Monnaie și Münchner Rundfunkorchester. Stagiunea sa curentă include Turangalila cu Filarmonica din Oslo, dirijată de Vasily Petrenko, Orchestra de Paris sub Paavo Järvi și în turneu cu Orchestra Simfonică Simon Bolivar sub conducerea Gustavo Dudamel.

 

 

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural