loader
Foto

Galerie foto

„Podcasturile TVR#ENESCU”: Valentina Băințan, în dialog cu dirijorul Cristian Măcelaru, în 2 decembrie | VIDEO

TVR Cultural redifuzează sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 16.00, interviul Valentinei Băințan cu dirijorul Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

La doar 43 de ani, Cristian Măcelaru este al treilea român care a câștigat un Premiu Grammy și este, de asemenea, dirijor-șef al Orchestrei Simfonice WDR, director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Internaționale de Tineret a Centrului Interlochen pentru Arte și director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo.

***

Urmăriți dialogul mai jos:

***

Cristian Măcelaru a captat atenția internațională pentru prima dată în 2012, când a apărut la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago, în locul lui Pierre Boulez. În același an, a primit „Solti Emerging Conductor Award” pentru tineri dirijori, o distincție prestigioasă acordată o singură dată în istoria fundației, urmată în 2014 de premiul „Solti Conducting Award”, potrivit biografiei publicate pe site-ul Festivalului „Enescu”.

De atunci, a dirijat cu regularitate concertele unora dintre cele mai bune orchestre americane, printre care Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, Orchestra Simfonică din Cleveland, Orchestra Simfonică din St. Louis și Orchestra Simfonică Națională.

O colaborare deosebit de strânsă îl leagă de Orchestra din Philadelphia: de la debutul său din aprilie 2013, a dirijat această orchestră de peste 150 de ori și a ocupat timp de trei stagiuni funcția de dirijor rezident. Înainte de aceasta, a fost dirijorul lor asociat timp de două stagiuni și, anterior, dirijor asistent timp de o stagiune, din septembrie 2011. Continuă să aibă o relație strânsă cu orchestra, dirijând-o în cadrul programelor anuale de subscripție și al altor concerte speciale.

Cristian Măcelaru și-a făcut debutul la Carnegie Hall în februarie 2015, în cadrul unui program cu Orchestra Simfonică Națională a Danemarcei și Anne-Sophie Mutter.

(w882) Cristian M

CITEȘTE ȘI: FESTIVALUL „ENESCU”: DIRIJORUL CRISTIAN MĂCELARU, CONCERTE DE EXCEPȚIE, ALĂTURI DE ORCHESTRA NAȚIONALĂ A FRANȚEI

Noul sezon al „Podcasturilor TVR#Enescu” a debutat în 30 septembrie, avându-l ca invitat pe Cristian Măcelaru.

Artiștii protagoniști ai acestui nou sezon sunt Cristian Măcelaru - dirijorul și directorul artistic al Festivalului „Enescu”, interpreta la unde Martenot Cynthia Millar, dirijorii Wilson Hermanto, Paavo Jarvi, Roberto Abbado, Vladimir Jurowski și Lahav Shani, violonista Maria Marica (câștigătoarea secțiunii „Vioară” a Concursului Internațional „George Enescu” - 2022), pianiștii Alexandra Dariescu și Andrei Gologan, muzicienii-manageri Răzvan Popovici, Ștefan Doniga si Cristian Andriș, violoncelistul Andrei Ioniță, sopranele Rodica Vică si Chen Reiss, compozitoarea Sabina Ulubeanu și violonistul David Grimal.

CITEȘTE ȘI: FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU” LA TVR – UN MARATON TV AL EXCELENȚEI MUZICII CLASICE

19:00 Cursa prin istorie Premieră

*O emisiune de cautare de comori prin Bisericile fortificate din Transilvania, la care participa elevi si studenti. In primul episod, descoperim biserica fortificata din Cisnadioara, care anul acesta implineste 800 de ani de atestare documentara, alaturi de studentii facultatii de litere si arte ai ULBS.

Realizator si producator: Anca Berlogea-Boariu

Prezentator de Adriana Irimescu

20:00 MECANICUL “GENERALEI”

Film* MECANICUL “GENERALEI” (THE GENERAL-SUA, 1926)

Regia: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Cu: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender

Comedie-unul dintre cele mai celebre filme din perioada cinematografului mut. Mecanicul Johnny este îndrăgostit atât de locomotiva lui (« Generala »), cât şi de frumoasa Annabelle. Când începe Războiul Civil şi Johnny nu luptă pe front, pentru că e mai de folos ca mecanic, Annabelle îl bănuieşte de laşitate. Dar când spionii inamici îi fură locomotiva, Johnny va avea o mulţime de ocazii să-i arate că nu e aşa.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor:

 
Istoricul Bogdan Murgescu, „Mic dejun cu un campion”:  Revoluţia din decembrie 1989 este momentul fondator al sistemului democratic din România

Duminică, 3 decembrie, de la ora 10.00, TVR Cultural difuzează dialogul Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan Murgescu, eseist și prorectorul ...

Documentarele semnate de Andrei Ujică, în 2 decembrie, la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”

Apreciat reprezentant al Noului Cinema Nonficțional, Andrei Ujică, scriitor, regizor de film și profesor, este invitatul „Nopții Albe a Filmului ...

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

publicat: vineri, 01 decembrie 2023

De Ziua Naţională a României, TVR CULTURAL aniversează un an de când şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în ...