loader
Foto

„Podcasturile TVR#ENESCU”: Valentina Băințan, în dialog cu Andrei Gologan, „un poet al pianului” | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 3 februarie, dialogul Valentinei Băințan cu Andrei Gologan, unul dintre cei mai valoroși tineri pianiști români la ora actuală. Andrei Gologan concertează cu succes pe marile scene internaționale, fiind remarcat și caracterizat de critica muzicală drept unul dintre cei mai rafinați și profunzi pianiști ai generației sale.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Un text de Valentina Băințan, realizatoarea emisiunii „Podcasturile TVR#Enescu”

Pianistul Andrei Gologan se distinge pe scena internațională prin rafinamentul și profunzimea interpretărilor sale, fascinând publicul cu o paletă sonoră unică. Gologan a fost caracterizat de presa internațională ca fiind „un poet al pianului” (Süddeutsche Zeitung) cu „o varietate bogată de sonorități” și cu o „tehnică briliantă” (General-Anzeiger Bonn).

Remarcându-se încă din timpul studiilor de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Andrei a fost invitat de legendarul pianist Sir András Schiff să susțină, în cadrul renumitului program Building Bridges, o serie de recitaluri-debut în săli importante precum Konzerthaus din Berlin, deSingel din Antwerp sau Beethovenhaus din Bonn.

Criticile elogioase au condus la invitații din partea mai multor festivaluri europene prestigioase, precum Schleswig-Holstein Festival, Heidelberger Frühling sau Mozartwoche din Salzburg. Apariții în Wigmore Hall din Londra, Herkulessaal din München sau, la invitația maestrului Daniel Barenboim, Pierre Boulez Saal din Berlin îi încununează palmaresul bogat.

(w882) Andrei Gol

Andrei Gologan. Foto: TVR

Laureat al concursurilor internaționale „Vladimir Horowitz” din Kiev, „Piano Campus” din Paris și „Sigismund Thalberg” din Napoli, Andrei Gologan colaborează în calitate de solist cu orchestre precum Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonică din Kiev sau Orchestra de Cameră Sándor Végh.

Muzician versat, Andrei Gologan este pasionat și de universul muzicii de cameră, susținând concerte în cadrul marilor festivaluri camerale precum Lockenhaus, Verbier, Schwetzinger SWR Festspiele sau Krzyzowa Chamber Music Festival.

(w882) Valentina

Valentina Băințan, gazda „Podcasturilor TVR#Enescu”. Foto: TVR

Pasiunea sa pentru muzica de cameră s-a concretizat în organizarea festivalului cameral și interdisciplinar Salzburger Mozart Matineen. Pe durata pandemiei, Gologan a dezvoltat ideea acestui festival și, împreună cu televiziunea austriacă FS1, a pus bazele platformei virtuale ONLINE: concerts&talks, reunind un număr total de 25 de grupuri camerale cu peste 60 de muzicieni recunoscuți pe plan internațional.

Născut la Piatra Neamț într-o familie fără studii muzicale, Andrei Gologan locuiește în prezent la Salzburg, unde este adjunct professor for piano, la Facultatea Austro-Americană Salzburg College.

***

Urmăriți ediția mai jos:

 

8:30 Albă ca zăpada

Teatru copii*

Redactor: Alice Săceanu

9:55 VideoART

TVRCultural continuă seria VideoART cu un nou sezon. De data aceasta, cu producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale. Vom alătura şi creaţiile artiştilor consacraţi pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concertul de muzică sacră „Johannes-Passion”, operă ce vorbește despre ultimele zile ale lui Iisus pe Pământ, în 4 mai, la TVR Cultural

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 21.40, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească un concert emoționant de muzică sacră, „Johannes- ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#TVRcultural