loader
Foto

Galerie foto

Podcasturile TVR#ENESCU: Valentina Băințan, de vorbă cu violonistul Valentin Șerban și compozitorul Mihai Toma | VIDEO

Mihai Toma, singurul compozitor de muzică electronică invitat să participe la Festivalul „Enescu, și violonistul Valentin Șerban, câștigătorul Concursului „Enescu” la secțiunea Vioară, au fost invitații Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu” din weekendul 6-7 mai.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Mi-l amintesc și acum pe scena Ateneului Român, în cadrul Finalei secțiunii Vioară … Cu toții am fost impresionați până la lacrimi de forța sa interioară și de puterea de a se dărui muzicii, până la epuizare. Pentru că Valentin lupta atunci hrănindu-se din sunete”,  spunea Valentina Băințan despre invitatul din 7 mai la „Podcasturile TVR#Enescu”, violonistul Valentin Șerban, câștigătorul locului I la Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2020-2021.

Experiența mea la Concursul Enescu a fost în permanență una pozitivă și mă gândeam că, indiferent de rezultat, sunt norocos că pot să cânt. Să cânt. Atât și nimic mai mult. Dar norocul meu a fost să câștig și multe s-au schimbat de atunci, iar cariera mea a luat o altă direcție din acel moment. Nu mă vedeam câștigând Concursul „Enescu” și, în continuare, este ciudat, pentru că n-am sentimentul că am meritat. (...)

Să câștigi nu este totul, contează și cum te organizezi după. Și nu trebuie să mergi la un concurs cu gândul că este obligatoriu să ajungi pe primul loc. Importantă este evoluția ta pe parcursul etapelor de concurs, raportarea proprie la ceilalți muzicieni - este foarte important să îți cunoști partenerii de concurs, ascultându-i - și un simț al realității aproape exacerbat.

De ce? Pentru că nimic în această lume nu ți se cuvine fără muncă asiduă și nimeni nu îți este dator cu nimic”, a explicat Valentin Șerban.

În 6 mai, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu Mihai Toma, primul şi singurul compozitor de muzică electronică din lume invitat să participe în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ 2015, cu proiectul original intitulat „Enesciada“.

„Enesciada” este o reinterpretare a muzicii lui George Enescu -  „Rapsodiile Române”, „Poema Română”, Suita „Impresii din copilărie” și Balada pentru vioară fiind doar câteva dintre lucrările alese de Mihai Toma să se întrupeze în noi armonii. Acest proiect a stârnit admirația publicului din România, prin formula inedită în care a fost prezentat.

Mihai Toma este un compozitor deja cunoscut pe plan internaţional, creaţiile sale fiind incluse pe celebrele volume de muzică ambientală Buddha Bar. Muzica sa îmbină magistral sunetele electronice, ritmurile chill-out si world music, percuţiile tribale şi temele etno-folclorice cu puternice influenţe româneşti, dar şi din alte zone folclorice ale lumii, iar proiectele sale muzicale, „Dacika”, „Flutaka” și „Carpatica”, au devenit deja un reper pe piața muzicală din România.

De asemenea, Mihai Toma colaborează la realizarea coloanei sonore a documentarului „Flavours of Romania”, produs şi prezentat de cineastul britanic Charlie Ottley.

„Podcasturile TVR#Enescu” sunt difuzate la TVR Cultural în fiecare weekend, de la ora 13.00.

Echipa „Podcasturilor TVR#Enescu”:

Dan Constantinescu - director de imagine

Octavian Ionescu - regizor de emisie

Marius Portik - producător

22:00 CineSens Premieră

Moderator: Magdalena Stanciu

Jurnalisti tv: Andrea Duță și Daniela Guțu

Regizor artistic Anca Pușcaș

Producător: Bianca Sărăţeanu

23:30 Portret de artist redifuzare

Damian Crâşmaru

Producător: Daniela Ciolan

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural