Cunoscut ca “doctorul fără de arginți” al zilelor noastre, a efectuat peste 40.000 de operații pe creier, cele mai multe de mare complexitate.
CÂND VINE UN BOLNAV PARALIZAT ȘI PLEACĂ PE PICIOARE, CE FERICIRE MAI MARE POȚI SĂ AI CA MEDIC?
Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este membru al Academiei Române. Alături de Einstein, se află printre cele 500 de genii ale secolului XXI.
Acad. prof. univ. dr. LEON DĂNĂILĂ a fost invitatul special al Mihaelei Olaru sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 16:00, la TVR Cultural.
Iată câteva extrase din acest interviu:
Locul meu natal este un colț de țară binecuvântat de Dumnezeu, deoarece acolo s-au născut o mulțime de genii foarte importante ale României și asta mă bucură…vorbesc de Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, pictori renumiți sau personalități din alte domenii.
În satul meu oamenii erau tratați când se îmbolnăveau de către o babă care îi descânta și de preotul care îi împărtășea, dar eu văzând că există anumite persoane care se duc la Cernăuți…să se trateze cu rezultate foarte bune, atunci am luat decizia să devin medic.
Când m-a întrebat tata dacă vreau să mă duc la liceu sau să rămân la muncă i-am spus că eu plec, fără nicio îndoială.
După liceu, am mers la secretar și i-am spus că eu vreau să merg la Facultatea de Medicină… mi-a spus că nu am nicio șansă, m-a dat afară, dar eu am ieșit pe ușa, a doua zi iar m-am dus și l-am bătut la cap până mi-a dat adeverința.
Am dat examen la Iași…după vreo 3 săptămâni am primit o carte poștală de la un coleg…dintre toți cei care ați dat examen la medicină numai tu ai reușit, cu nota 10 pe toată linia. M-am bucurat foarte mult, dar părinții mei au început să plângă că o să-i las să mă duc la facultate și nu o să aibă cine să-i ajute la muncă.
Cei care se duceau la un dispensar la orice conscripție primeau bani mai mulți, dar eu am spus că trebuie să învăț și am ales să fac practica la un spital, apoi am mers să dau examenul de rezidențiat la București pentru că auzisem să acolo sunt biblioteci, cercetare, profesori.
Eu am talent chirurgical, dar profesorul a vrut să mă încerce la un moment dat și mi-a dat un caz foarte complex și a plecat în concediu. La întoarcere, a rămas uimit de rezultatul operației și mi-a recunoscut talentul și de atunci am operat cu el.
Am citit în revistele din străinătate că mortalitatea operatorie este de 4%, dar la noi, când am intrat în arhiva secției de neurochirurgie și am făcut o statistică am descoperit că mortalitatea atingea 60%. Am cerut să plec în străinătate, am ajuns cu o bursă în America. Acolo am constatat că se opera cu microscopul operator și cu laserul. După un an de zile m-am întors casă și am introdus și eu microscopul operator și laserul în neurochirurgie și rezultatele au fost spectaculoase.
Mă trezesc la ora 03:00 și mai citesc dimineața, la ora 06:00 ajung la spital unde dau consultații, merg la vizită, operez în continuare, dar nu așa de mult.
Universul este infinit, universul este atât de mare și atât de complicat încât noi cu greu îl putem accesa. Creierul este și el o substanță, cea mai complicată din univers, încât noi cunoaștem acuma să spunem aproximativ 50% din activitatea sa, dar din cei 50% cam 20% sunt cercetări care trebuie reluate…Spitalul are rolul de a vindeca corpul și religia, scriptură și Biserica au rolul de a vindeca sufletul, așa că nu există nicio contradicție între religie și știință, religia și știința sunt într-o relație foarte bună.
Pe mine mă bucură fericirea fiecărui bolnav, fericirea oamenilor…diplomele mele, cărțile, toate premiile pe care le-am obținut le-am trimis acasă, în care m-am născut…și casa cu toate aceste obiecte le-am predat Primăriei din Darabani…acum e muzeu, pentru oameni.
Longevitatea nu înseamnă numai prelungirea vieții, înseamnă să trăiești peste limita medie de viață, dar să trăiești bine, să trăiești fără patologii și fără dependențe, adică să te conduci singur, să te îngrijești singur, iar optimismul mărește puterea de apărare a organismului împotriva bolilor și ajută individul respectiv și în domeniul longevității. Imunitatea la indivizii depresivi este foarte scăzută.
Foto credit: arhiva emisiunii ”Portret de excelență” - Raluca Amzăr
***
Echipa emisiunii:
Moderator Mihaela Olaru
Documentarist Giorgiana Şuşurincă - Enache
Jurnalişti Laris Anemarie Bobangă, Roxana Ghiţulescu
Producător Raluca Amzăr
https://www.facebook.com/TVRCultural
https://www.tvrplus.ro/live/tvr-cultural