loader
Foto

Galerie foto

„Portret de excelență”, cu avocata Ana Diculescu-Șova: „Mi-e greu să suport răul, chiar și când e al dușmanilor” | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat sâmbătă, 23 martie, de la ora 16.00, dialogul Mihaelei Olaru cu avocata Ana Diculescu-Șova, înregistrat în cadrul emisiunii „Portret de excelență”.

 

Portret de excelență

Ana Diculescu-Șova iubește poezia. Cu dragoste și discreție, soția scriitorului Coman Șova povestește cum marele om de litere este unul dintre cei care l-au auzit pe Nicolae Labiș recitând „Moartea căprioarei”. Ana-Diculescu Șova este și o autoritate în materie de Drept, arată Mihaela Olaru, realizatoarea „Portret de excelență”.

Bunicul meu avea o vorbă. Bunicul meu patern se ruga, seara, când se culca. Șoapta era suficientă în spațiul acela mic, ca eu, copil, să o aud. El spunea așa: «Dă, Doamne, sănătate copiilor mei, nevestei mele, dă, Doamne, sănătate dușmanilor și dușmanilor dușmanilor mei, dă-mi, Doamne, și mie». Nu este o poveste cu tâlc, ci o realitate trăită. Mi-e greu să suport răul, chiar și când e al dușmanilor”, a susținut avocata Ana Diculescu-Șova.

Urmăriți ediția mai jos:

Moderator: Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

7:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 1: Grădinile de la Villa d’Este

Grădinile de la Villa d'Este de lângă Roma au reprezentat modelul tuturor grădinilor renascentiste. Lucrările pentru crearea lor au început în 1550 şi au durat 20 de ani, fiind iniţiativa Cardinalului Hippolyte d'Este, descendent al unei bogate familii din Ferrara.

În secolul al XIX-lea, ele au rămas neîngrijite perioade îndelungate, dar-în mod paradoxal-vegetaţia abundentă şi sălbăticită a atras artişti precum Fragonard sau Liszt, care a compus aici "Fântânile de la Villa d'Este".

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

7:30 Intrare liberă

Prezintă: Marius Constantinescu

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
ACADEMICIENII IOANEL SINESCU ŞI MIRCEA DUMITRU, ÎN

Sezonul cinci al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită să urmăriţi ...

„Prin ochii lui Johnny Depp” – portretul unui rebel devenit legendă

Un documentar inedit despre parcursul fascinant al unui actor cult. „Prin ochii lui Johnny Depp” reconstituie traiectoria unică a celebrului ...

Mel Gibson – portretul unui titan căzut și reinventat, la TVR Cultural

O figură care a încins ecranele, a rupt box office-ul și a sfidat convențiile. Mel Gibson a fost iubit, urât, blamat și aplaudat cu aceeași ...

 

#TVRcultural