loader
Foto

„Povești ale evreilor orădeni” şi „O actriță cu suflet de poet”, la „#Etnikult”

În 17 şi 20 ianuarie, Camelia Văcaru și Irina Irșai ne aşteaptă cu noi reportaje culturale în emisiunea dedicată universului cultural al minorităților etnice din țara noastră. „#Etnikcult” se vede de la ora 14.00, la TVR Cultural.

 

#Etnikult

Oradea este un oraș al diversității. Fiecare clădire are povestea ei. Nu de puţine ori, această poveste este legată de vechii evrei care au populat pe vremuri acest spaţiu. Înainte de Holocaust, unul din trei orădeni era evreu, însă acum mai sunt puțini etnici.

Comunitatea este mai unită ca oricând, mai ales că, de câțiva ani, a fost redeschisă, după un amplu proces de restaurare, Sinagoga Mare de Rit Ortodox. A fost construită în 1890 și este considerată una dintre cele mai decorate sinagogi austro-ungare. În fruntea comunității evreiești ortodoxe de atunci, la final de secol al XIX-lea, era Izidor Ullmann, supranumit „craiul evreu”, un om influent care a vrut să aibă o sinagogă în Orașul Nou, lângă Piața Mare.

Despre poveștile evreilor orădeni, marți, 17 ianuarie la „#Etnikult”, într-un reportaj semnat de Camelia Văcaru şi Gabriel Borta.

(w882)

Iar vineri, 20 ianuarie, tot de la ora 14.00, o întâlnim la TVR Cultural pe Cornelia Alexoi, ucraineancă și trainer în actorie, un om cu o poveste care merită auzită.

„O actriță cu suflet de poet”, aşa cum o numeşte realizatoarea Irina Irșai, cea care semnează ediţia a doua „#Etnikult” a săptămânii.

Știe să viseze frumos și să își urmeze pasiunile. Cornelia Alexoi e actriță, am văzut-o în filme ca „Promisiuni” (Elisabeta Bostan), „Noi, cei din linia întâi” (Sergiu Nicolaescu), „Secretul lui Bachus” (Geo Saizescu), „Niște băieți grozavi” (Cornel Diaconu) sau „Neînvinsă-i dragostea” (Mihnea Columbeanu). Este prozatoare și dramaturg, autoare a unor volume ca „Provoacă-mă ca să te prind” (2004), romanul „Calvus mons sau Despre cum s-a prins Albă ca Zăpada în zborul Păsării Phoenix”, (2018) sau „Teatrul ca un altar-fortăreață”, (2019). A tradus zeci de cărți și a fost jurnalist, antreprenor cultural și regizor.

Echipa Alte Minorități prezintă, în fiecare marți și vineri, la TVR Cultural, „#Etnikult” o emisiune dedicată universului cultural al minorităților etnice din țara noastră. Prietenii emisiunilor dedicate minorităţilor naţionale altele decât maghiară şi germană pot interacţiona cu echipele realizatoare pe pagina de Facebook Alte Minorități.

7:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stanescu

Producător: Aimee d’Albon

(Reluare)

7:50 Pastila de artă ’’Capodopere’’

Pastila de artă. ’’Capodopere’’-creaţia celor mai importanţi artişti plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Producător şi realizator: Ileana Ploscaru Panait

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Geo Dumitrescu: Nu a fost numai un poet, ci o eminență cenușie a poeziei noastre

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Despre Ziua Mondială a Cărții, la „De ce-aș citi?” | VIDEO

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții, la „De ce-aș citi?”, scriitorii Tudor Călin Zarojanu, Liv Tane și Dan Coman au dezbătut dacă, cât și ce mai ...

 

#TVRcultural