loader
Foto

Povestea Corului Madrigal, la „Music (R)evolution”, de Crăciun. Invitații săptămânii

De Crăciun, la TVR Cultural, telespectatorii au ocazia să afle întreaga poveste a Corului Național de Cameră Madrigal, fondat în 1963. Emisiunea „Music (R)evolution”, realizată de Valentina Băințan, este difuzată de luni până duminică.

 

Valentina Băințan
Music (R)evolution

În săptămâna Crăciunului, Valentina Băințan a discutat și cu Daniela Zeca-Buzura, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Josu de Salaun, dirijorul Vlad Vizireanu, cântăreața de jazz Teodora Enache, precum și violonistul Vlad Popovici.

Luni, 19 decembrie, invitata Valentinei Băințan a fost actrița Medeea Marinescu. Emisiunea „Music (R)evolution” a fost  difuzată, luni, de la ora 20.28.

Marți, 20 decembrie, invitații Valentinei Băințan la „Music (R)evolution” au fost violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Josu De Solaun, doi muzicieni care au reușit să aducă numele lui George Enescu pe buzele melomanilor din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Marți, de la 20.25.

La „Music (R)evolution, cei trei au discutat despre Perry Como și Frederic Chopin, Ton Bennett și Alexandr Borodin, Phil Collins și Muzio Clementi.

Alexandru Tomescu provine dintr-o familie de muzicieni, mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică „George Enescu” din Capitală, călăuzindu-i primii pași în muzică. De la șase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, la numeroase concursuri și festivaluri.

A absolvit Conservatorul din București, în 1999, studiind cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Este câștigător a numeroase concursuri prestigioase și a fost distins cu ordinul Stella d’Italia în grad de cavaler de către președintele Italiei.

Pianistul Josu de Solaun, câștigător al Concursului Internațional „George Enescu” în 2014, a urcat pe cele mai importante scene din lume și a înregistrat pentru NAXOS Grand Piano lucrările complete pentru pian ale lui George Enescu şi „Les Noces” de Stravinski.

(w882) Alexandru

Alexandru Tomescu, Josu de Salaun și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Miercuri, 21 decembrie, dirijorul Vlad Vizireanu a fost invitatul Valentinei Băințan la „Music (R)evolution, de la 20.25.

Vlad Vizireanu, dirijor de origine română, stabilit în Statele Unite ale Americii, a debutat profesional în 2012, la Ateneul Român, alături de Filarmonica George Enescu. În 2021, a câștigat concursul international de dirijat Hans von Bulow.

„După ce am emigrat peste Ocean, am decis să studiez muzica serios, eram însă destul de mare, astfel încât traseul educației mele școlare a fost destul de sinuos. M-am pregătit mai întâi să fiu pianist profesionist, apoi m-am concentrat pe istoria muzicii, absolvind chiar un master în muzicologie medievală. În timpul acestei specializări, unul dintre profesori a sesizat că în mine ar exista un instinct pentru dirijat. Aceasta a fost intuiția sa personală și el este cel care mi-a înlesnit începerea cursurilor de dirijat cu directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Austin, unde mă aflam pe atunci. Am simțit dragoste la prima vedere pentru dirijat și am retrăit într-un fel experiența de la vârsta de trei ani”, își amintește Vlad Vizireanu despre începuturile sale în arta dirijatului.

(w882) Vlad Vizir

Vlad Vizireanu și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

Joi, 22 decembrie, Valentina Băințan a discutat la „Music (R)evolution” cu Daniela Zeca-Buzura, gazda emisiunii „Mic dejun cu un campion”, de la ora 20.25.

Daniela Zeca-Buzura, producătoare și moderatoare la Televiziunea Română, este doctor în filologie și științele comunicării, lector la Universitatea București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării - și autoarea mai multor romane best-seller – „Omar cel orb”, „Demonii vântului” și „Istoria romanțată a unui safari”.

(w882) Daniela Ze

Daniela Zeca-Buzura, la „Music (R)evolution”. Sursă imagine: Captură video TVR

Vineri, 23 decembrie, invitatul Valentinei Băințan a fost violistul Răzvan Popovici, creatorul și directorul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. Ediția este difuzată începând cu ora 20.25.

La „Music (R)evolution”, cei doi discută despre asocierea dintre Sting și John Dowland, Eric Carmen și Serghei Rahmaninov, Gaetano Donizetti și filmul „Al cincilea element”.

Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt. A colaborat cu Juliane Banse, Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima şi Thomas Demenga.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume și concertează și ca membru al Ansamblului Raro.

(w882) Răzvan Po

Răzvan Popovici și Valentina Băințan. Sursă imagine: Captură video TVR

În Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, Valentina Băințan a avut-o ca invitată la „Music (R)evolution” pe interpreta de jazz Teodora Enache. Discuția a început de la ora 21.25.

Cu peste 20 de ani de carieră, Teodora Enache este o alchimistă a muzicii, reinterpretând piese clasice semnate de Beethoven, Béla Bartók și George Enescu. În prezent, Teodora Enache locuiește în Germania.

Discipolă a lui Johnny Răducanu, a lucrat cu numeroși muzicieni și a participat la festivaluri internaționale importante, precum Montreux Jazz Festival, Jazz in Marciac, Lugano Jazz Festival.

(w882) Teodora En

Teodora Enache Brody. Sursă imagine: teodorabrody.com

Duminică, în ziua de Crăciun, de la 21.25, la „Music (R)evolution” a fost Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal.

Corul Național de Cameră „Madrigal”, ansamblu fondat în 1963, de către maestrul Marin Constantin, a susținut concerte pe multe scene muzicale ale lumii, devenind una din cele mai cunoscute formații corale românești pe plan mondial, reușind să străbată anii distorsionați ai comunismului.

Dirijorul actual al ansamblului este Anna Ungureanu, muzician cu experiență de un deceniu alături de maestrul Marin Constantin.

(w882) Valentina

Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal, și Valentina Băințan. Sursă imagine: TVR

15:00 Istorii cu Tâlc Premieră

*TVR Moldova

Invitat: Grigore Bechet

Moderator: Anatol Guzic

Producător: Adriana Goraș

Bianca Sărăţeanu, Alice Săceanu //

16:00 Concertele Brandenburgice-Muzică pentru eternitate

Concert *

(Music for Eternity-Bach’s Brandenburg Concertos, Germania, 2021)

Artişti: Ana de la Vega, Alexander Sitkovetsky, Ramón Ortega Quero, Cyrus Allyar, Johannes Berger…

Împreună cu Anotimpurile lui Vivaldi, Concertele Brandenburgice sunt cele mai renumite din istoria muzicii vechi.

Flautista Ana de la Vega, reprezentantă strălucită a noii generaţii de muzicieni, fascinată de muzica lui Bach, porneşte într-o călătorie prin istoria şi prin caracteristicile muzicale ale lucrărilor genialului compozitor.

Redactor: Adriana Vulpe

 
Cercetătoarea Maya Simionescu, la „Mic dejun cu un campion”: Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi | VIDEO

În 21 aprilie, telespectatorii pot urmări o nouă ediție „Mic dejun”, a cărei invitată este acad. Maya Simionescu. Între 15 și 19 aprilie, TVR ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#TVRcultural