loader
Foto

Galerie foto

Primul simulator de zbor românesc și povestea inventatorului lui, la TVR Cultural

Știați că primul simulator de zbor din România a fost creat de un cercetător, etnic italian? Se întâmpla la începutul anilor ’80. Marți 4 aprilie, la #Etnikult, pe TVR Cultural, l-am cunoscut pe doctor inginer Constantin Olivotto, consilier la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”.

 

#Etnikult

Și dacă numele Constantin Olivotto vă amintește de școală și matematică, este pentru că el este fiul profesoarei Ivanca Olivotto, autoarea celei mai cunoscute şi editate culegeri de probleme pentru şcoală generală din România.

(w882)

Când realizatoarea Ilinca Ciobanu l-a întrebat pe invitatul său, Constantin Olivotto, cum i-a fost cu acest nume vechi italienesc, Olivotto (n.red. care înseamnă opt măslini), el răspunde zâmbind: „La un moment dat a fost greu pentru familia mea, dar apoi l-am transformat în renume”. Marţi, 4 aprilie, de la ora 14.00, la TVR Cultural, am aflat, în emisiunea-portret, despre istoria italienilor care, în trecut, veneau în România pentru a căuta o viață mai bună și cum a depășit bunicul său, Tulio, toate greutățile. Și nu au fost puține.

(w500)

Departe de locurile natale, Tulio Olivotto, mecanic specializat în gatere, a păstrat întreaga viață o fotografie a casei sale părintești. O avea în portofel. Și îmbătrânea în timp ce locul rămânea pentru el același. Nu s-a mai putut întoarce niciodată la Ospedale di Cadore, însă nepotul său, Constantin Olivotto, a reușit în 2022, când a împlinit 75 de ani, să ajungă pentru prima dată acolo.

Constantin Olivotto crede că a moștenit din partea italiană dârzenia și sentimentul aventurii. Spune că poate a primit chiar o încredere exagerată în puterile proprii și puțină nebunie. Niciodată nu s-a dat bătut și, la fel ca bunicul său, crede în puterea omului de a munci și de a se reface.

De copil a visat să zboare. Mama sa, Ivanca Olivotto, celebra autoare de culegeri de matematică, sfătuitoarea sa și modelul în viață, i-a spus că este periculos să fii pilot. Atunci a ales să transforme aviația într-un domeniu mai sigur.

După studii, a prins perioada de renaștere a aviației românești și l-a cunoscut pe savantul Henri Coandă în ultimii săi ani de viață. Și-l amintește cu emoție și i se pare că s-a întâlnit atunci, la început de drum, cu istoria. Spune despre Henri Condă că era un domn distins, care credea în tineretul român, căci i se părea mai curat. Coandă vorbea întotdeauna cu multă eleganță și respect cu toți colaboratorii săi și Olivotto a învățat de la el să încerce „să fie util țării sale”.

(w882)

La doar 35 de ani, Constantin Olivotto a devenit șef de platformă la INCREST, cum se numea institutul atunci când a fost înființat în 1971 de Henri Coandă și Elie Carafoli. Alături de echipa sa, a creat primul simulator de Zbor din România, în anii ’80.

(w882)

Astăzi este consilier la INCAS, instituția reprezentativă de cercetare-dezvoltare în domeniul științelor aerospațiale din România, implicată în toate proiectele aeronautice majore la nivel național cu aplicații civile și militare. Cu un curriculum vitae impresionant, proiecte în premieră în România și inovații în domeniu, încă lucrează cu o echipă tânără pentru a asigura continuitatea.

(w882)

Marți, 4 aprilie, de la ora 14.00, la TVR Cultural, ne-am delectat cu o poveste impresionantă despre visuri, pasiune și inovație, la „Etnikult” - o ediție realizată de Ilinca Ciobanu, imagine Gabriel Borta și Matei Gheorghe.

 

10:50 Agenda Culturală a zilei (R)

Producător Mimi Necula

Realizator: Ana Maria Onisei

(Reluare)

11:00 Idei în libertate redifuzare

* Mihai Sora, Partea II 2003

Producător Alice Săceanu

 
„Păsări călătoare”, un mix între „Nașul” și realismul magic al lui Gabriel García Márquez, despre traficul de droguri din Columbia, în 29 aprilie, la TVR Cultural

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...

Thomas Ostermeier: „Niciodată nu m-am promovat pe mine, am fost suficient de norocos că fac ceea ce trebuie să fac” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 27 aprilie, un interviu cu Thomas Ostermeier, realizat de jurnalista Ana-Maria Onisei cu puțin timp înainte de ...

Trompetistul Sebastian Burneci, la „Interviurile TVR Cultural”: Să fii muzician de studio înseamnă să știi ce ai de făcut, să o faci din prima și să ai tonalitatea potrivită  | VIDEO

În 27 aprilie, la „Interviurile TVR Cultural”, invitatul Ioanei Pavel a fost trompetistul Sebastian Burneci, considerat unul dintre cei mai ...

 

#TVRcultural